Οι λόγοι για τους οποίους οι γιορτές κάνουν καλό στην υγεία μας

30.12.2019
Οι λόγοι για τους οποίους οι γιορτές κάνουν καλό στην υγεία μας
Μπορεί η εντύπωση που σου έχει δοθεί να είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που κάνουν τις γιορτές σημαντικές για την ψυχική μας υγεία

Φαγητό, ποτά, ξενύχτια και υπερβολές κάθε είδους: Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών βγαίνει προς την επιφάνεια ο...φαγάς, ξενύχτης και ανθυγιεινός εαυτό μας.

Δες και αυτό: Mys: Ο σουηδικός τρόπος για να... ζεστάνεις τη ζωή σου - και δεν εννοούμε από πλευράς θερμοκρασίας

Κι όμως, σχετικές έρευνες μάς ενημερώνουν ότι αυτές οι γιορτινές μέρες είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία μας και μάλιστα για τρεις διαφορετικούς λόγους:

Περισσότερες κοινωνικές επαφές
Κάθε επιπλέον ώρα που περνάμε κάνοντας παρέα, γελώντας και συζητώντας με τους φίλους και τους συγγενείς μας αυτές τις μέρες αυξάνει τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο και να είμαστε πιο υγιείς. Επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που προέκυψαν από 150 διαφορετικές έρευνες οι οποίες αφορούσαν τις κοινωνικές σχέσεις και την θνησιμότητα και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τους πιο ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με όσους έχουν τις πιο αδύναμες σχέσεις. Το ποσοστό αυτό είναι ίσο με το όφελος που κερδίζουν οι μη καπνιστές σε σχέση με όσους καπνίζουν! Άλλη έρευνα βρήκε ότι η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό.

Αυτό το είδες; Λευκό ή κόκκινο; Ο τύπος κρασιού που πίνεις λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου

Πιο έντονο φιλανθρωπικό έργο
Η επιστήμη έχει ανακαλύψει εδώ και χρόνια ότι ένα από τα μυστικά της ευζωίας και της μακροζωίας βρίσκεται στην προσφορά! Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή την εποχή ασχολείσαι πιο ενεργά με οποιουδήποτε είδους φιλανθρωπικό έργο, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι θα σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν σε άλλους είναι πιο χαρούμενοι από όσους ξοδεύουν για τον εαυτό τους. Σύμφωνα με στοιχεία από εγκεφαλογραφήματα, όταν προσφέρουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη κινητοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ικανοποίηση και την ανταπόδοση, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί την έκκριση ορμονών οι οποίες προσφέρουν αίσθημα ευεξίας. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η φιλανθρωπική δράση συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και πιο χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες.

Διάβασε επίσης: Online shopping: Πότε μπορεί να καταλήξει σε πάθηση ψυχικής υγείας

Ευκαιρίες για συγχώρεση
Αν είσαι ακόμα θυμωμένη με κάποιο άτομο από την οικογένεια ή τον κύκλο σου, έχεις την ευκαιρία σε κάποιο από τα τραπέζια των γιορτών να το συγχωρέσεις και να φτιάξετε ξανά τη σχέση σας. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι όσοι κρατάνε θυμό μέσα τους είναι πιο δυστυχισμένοι, ενώ η συγχώρεση έχει οφέλη και για την υγεία, αφού συνδέεται με χαμηλή αρτηριακή πίεση και καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μικρής έκτασης έρευνα που έγινε το 2011, το να ξεπερνάμε τα προβλήματα στις σχέσεις μας και να συγχωρούμε κάποιον που μας πλήγωσε βελτιώνει και την κατάσταση του ανοσοποιητικού.