Αυτές είναι οι 4 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη

08.02.2019
Αυτές είναι οι 4 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη
Η ζωή μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά μετά τον τοκετό, επειδή πλέον φέρει την ευθύνη -εκτός από τον εαυτό της- και για έναν ακόμη άνθρωπο. Μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μιας νέας μητέρας. Ιδού οι πιο σημαντικές από αυτές:

1. Η χροιά της φωνής της γίνεται διαφορετική
Η φωνή μιας γυναίκας που γεννά ένα παιδί, αλλάζει - γίνεται πιο χαμηλή και πιο μονότονη. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Sussex. Ένα χρόνο μετά τον τοκετό, η φωνή μιας γυναίκας επανέρχεται στην αρχική της συχνότητα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή το επίπεδο των ορμονών του φύλου μειώνεται δραστικά μετά τον τοκετό και μπορεί να επηρεάσει τις φωνητικές χορδές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέγιστο ύψος φωνής μιας γυναίκας που γεννάει, πέφτει στα 44 Hz ή 2,2 ημιτόνια. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 2 νότες πιάνου.
Ωστόσο, αυτή η αλλαγή έχει και μια άλλη εξήγηση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα άτομα με χαμηλή φωνή, κατά κανόνα, θεωρούνται πιο ικανά και ώριμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες μπορούν να αλλάξουν υποσυνείδητα τη χροιά τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο ρόλο τους ως μητέρες.

Διάβασε επίσης: 5 συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις

2. Το γυναικείο σώμα είναι έτοιμο για μια νέα εγκυμοσύνη
Το ανοσοποιητικό σύστημα μιας γυναίκας μειώνεται δραστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτρέψει το σώμα να απορρίψει τα ξένα εμβρυϊκά κύτταρα και τις αποβολές. Είναι ρυθμιστικά Τ-κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη ζωή του εμβρύου στη μήτρα, διασφαλίζοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας δεν θα το απορρίψει. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα κύτταρα παραμένουν στο σώμα της μητέρας για άλλα 4 έως 5 χρόνια μετά τη γέννηση και είναι έτοιμα να κινητοποιήσουν το σώμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε περίπτωση ανάπτυξης νέας εγκυμοσύνης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες συχνά ομολογούν ότι ήταν πολύ πιο εύκολο για αυτές να συλλάβουν το δεύτερο μωρό - επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν πλήρως έτοιμο για αυτό - ενώ έπρεπε να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για την πρώτη εγκυμοσύνη.

Διάβασε και αυτό: Η σπάνια ασθένεια που κάνει τις γυναίκες να μην ακούν ανδρικές φωνές

3. Το σώμα ανανεώνεται
Αυτό συμβαίνει λόγω του αίματος του εμβρύου το οποίο αρχίζει τις διαδικασίες αναγέννησης στο σώμα της μητέρας. Τα εμβρυϊκά κύτταρα βοηθούν μια έγκυο γυναίκα να θεραπεύει πληγές και μπορεί ακόμη και να προλαμβάνει και να θεραπεύει σοβαρές ασθένειες. Για παράδειγμα, η βιοψία ήπατος μιας εγκύου γυναίκας με ηπατίτιδα C η οποία σταμάτησε τη θεραπεία, παρουσίασε βελτίωση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πηγή των κυττάρων του ήπατος ήταν τα κύτταρα του εμβρύου.
Επιπλέον, η εγκυμοσύνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή αλλά κυρίως στις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη εμφανίζεται αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, έζησαν περισσότερο από άλλες.

Διάβασε και αυτό: 10 συνήθειες που έχει η κάθε ευτυχισμένη μαμά -Κάνε το "τσεκ"

4. Ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται
Ο μηχανισμός που προστατεύει τις γυναίκες από κάποιους τύπους καρκίνου «μπαίνει σε λειτουργία» μετά τον τοκετό. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που γεννούν τα μωρά τους σε νεαρότερη ηλικία έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο των ωοθηκών και το ενδομήτριο. Ο κίνδυνος μειώνεται με κάθε πλήρη εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που έγιναν μητέρες πριν από τα 25 και θήλασαν τα μωρά τους, είναι λιγότερο ευαίσθητες στον καρκίνο του μαστού.