Ντεκαφεϊνέ: Τι χάνεις και τι κερδίζεις σε σχέση με τον κανονικό καφέ

20.02.2020
Ντεκαφεϊνέ: Τι χάνεις και τι κερδίζεις σε σχέση με τον κανονικό καφέ
Εάν είσαι οπαδός του καφέ, θα έχεις μάλλον αναρωτηθεί γιατί κάποιος, προτιμά να πίνει καφέ χωρίς καφεΐνη. Φυσικά, όμως, υπάρχουν πολλοί απόλυτα λογικοί λόγοι για να προτιμήσεις καφέ χωρίς καφεΐνη - είτε είσαι έγκυος είτε θηλάζεις, είτε είσαι ευαίσθητη στην καφεΐνη είτε έχεις άγχος. Και έρχεται και η επόμενη ερώτηση: Πώς φτιάχνεται ο decaf; Και προσφέρει τα ίδια οφέλη με τον κανονικό καφέ;

«Ο κανονικός καφές και ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι φυσικά φυτικά τρόφιμα που περιέχουν πολυφαινόλες», λέει στο womenshealthmag η Samantha Cassetty, συν-συγγραφέας του Sugar Shock. «Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο».

Επιπλέον, προσθέτει ότι «αυτές οι ενώσεις χρησιμεύουν επίσης ως καύσιμο για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας, έτσι καταναλώνοντας πολυφαινόλες στον καφέ, το τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα υγιές μυαλό και σώμα δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο».

Ωστόσο, ο decaf καφές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Τι είναι ο καφές χωρίς καφεΐνη;

Για να το κάνουμε σαφές: «ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι ο ίδιος με τον κανονικό καφέ, αλλά η καφεΐνη έχει αφαιρεθεί σε κάποιο βαθμό», λέει η Jessica Cording, διαιτολόγος και συγγραφέας του The Little Book of Game-Changers: 50 Healthy Habits For Managing Stress & Anxiety.

Όπως και με τον κανονικό καφέ, τα επίπεδα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι decaf μπορεί να ποικίλουν, όπως λέει. Συνεπώς, τα περισσότερα φλιτζάνια decaf καφέ περιέχουν λίγη καφεΐνη.

Πώς παρασκευάζεται ακριβώς ο καφές χωρίς καφεΐνη;

Πιθανότατα γνωρίζεις ότι ο κανονικός καφές γίνεται με ψήσιμο και άλεσμα κόκκων καφέ. Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής decaf, περιλαμβάνει ένα ή δύο επιπλέον βήματα.

Σύμφωνα με την Angelone, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να αφαιρεθεί η καφεΐνη από τον καφέ:

Η ελβετική διαδικασία νερού, η οποία χρησιμοποιεί ένα φίλτρο ξυλάνθρακα για να αφαιρέσει την καφεΐνη.

Η πρόσθεση (και στη συνέχεια αφαίρεση) υγρού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο διαλύει την καφεΐνη.

Η πρόσθεση (και στη συνέχεια αφαίρεση) διχλωρομεθανίου (μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα μέσα αφαίρεσης χρωμάτων) ή οξικού αιθυλεστέρα (μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην αφαίρεση κόλλας και νυχιών), τα οποία επίσης διαλύουν την καφεΐνη.

Σε ανησύχησαν οι δύο τελευταίες χημικές ουσίες; Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, είναι ασφαλείς στη χρήση και προφανώς δεν αφήνουν κανένα υπόλειμμα, λέει η Angelone.

Είναι υγιεινός ο καφές χωρίς καφεΐνη;

Ακόμη και χωρίς καφεΐνη, ο decaf συνεχίζει να περιέχει τα αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία και τα οποία περιέχει και ο κανονικός καφές, υποστηρίζει ο Angelone. (Η αφαίρεση, δηλαδή, της καφεΐνης δεν τα επηρεάζει).

Και οι δύο μορφές καφέ έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ασθένειας Parkinson, ασθένειας Alzheimer, καρκίνου του μαστού, καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του ήπατος, προσθέτει.

Θα μπορούσε ο decaf να είναι καλύτερος από τον κανονικό καφέ;

Το εαν ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι καλύτερος για σένα εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.

Φυσικά, εάν θηλάζεις, είσαι έγκυος ή βιώνεις μια κατάσταση υγείας που απαιτεί από εσένα να περιορίσεις την καφεΐνη, τότε είναι προφανής η επιλογή του καφέ.

«Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν επίσης ότι η καφεΐνη τους προκαλεί άγχος ή νευρικότητα, οπότε αν βιώνεις αυτό, ίσως να θέλεις να σταματήσεις την καφεΐνη», λέει η Cassetty. Το ίδιο ισχύει αν παρατηρήσεις ότι ένα φλιτζάνι καφέ το απόγευμα μπορεί να σε κρατήσει ξάγρυπνη τη νύχτα.

Η ιδανική επιλογή καφέ εξαρτάται επίσης από την κατάσταση του στομαχιού σου. Σύμφωνα με την Cassetty, τόσο ο κανονικός όσο και ο καφές χωρίς καφεΐνη, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα πέψης σε ευαίσθητους ανθρώπους.

Επίσης, ο καφές με καφεΐνη τείνει να προκαλεί προβλήματα, όπως αναστάτωση στο στομάχι και παλινδρόμηση οξέων. Αν όμως ο καφές δεν επηρεάζει το στομάχι σου, μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να το κρατήσεις σε καλή κατάσταση, προσθέτει η Cassetty.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσωπική προτίμηση. «Όταν αναρωτιέσαι αν θα πιεις κανονικό καφέ ή decaf, το μόνο θέμα είναι η καφεΐνη», λέει η Cording.