Τι αποκαλύπτει η θέση του Ερμή στο ωροσκόπιο σου

15.04.2013
Kάθε φορά που ο πλανήτης της επικοινωνίας "γυρίζει" ανάδρομος, εσύ τρέμεις στην ιδέα του τι σε περιμένει; Πόσο αλήθεια όμως είναι όλα αυτά, και τι χαρακτηριστικά δίνει στον καθένα ανάλογα με τη γενέθλια θέση του ο Ερμής;Διάβασε παρακάτω και θα τα μάθεις όλα!

Ποιος είναι πια αυτός ο Ερμής: Ο Ερμής είναι από αστρονομικής άποψης ο πιο κοντινός πλανήτης προς τον Ήλιο, και η μεγαλύτερη απόστασή του από αυτόν είναι οι 28 μοίρες. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος π.χ. είναι Κριός, ο Ερμής κατά τη γέννησή του πρέπει να είναι στο ίδιο ζώδιο, τον Κριό, ή στα διπλανά, τον Ταύρο ή τους Ιχθύς. Αποκλείεται δηλαδή να πει ένας Κριός ότι όταν γεννήθηκε ο Ερμής ήταν στους Διδύμους ή σε οποιοδήποτε άλλο ζώδιο. Αστρολογικά ο Ερμής συμβολίζει την επικοινωνία, πνευματική ή σωματική (λόγος ή νοηματική γλώσσα), το βαθμό ευφυΐας, την ευγλωττία, την ικανότητα κρίσης και αξιολόγησης καταστάσεων, τη φυσική κίνηση, την ετοιμότητα των αντανακλαστικών αλλά και ολόκληρο το νευρικό σύστημα.

Χωρίς το ψυχολογικό περιεχόμενο του Ερμή, ο άνθρωπος δεν θα ήταν τίποτα άλλο από ένα άμυαλο και ενστικτώδες πλάσμα. Όπως υποστηρίζει και η γνωστή αστρολόγος Λιζ Γκριν, αυτός είναι ο μεγάλος συμφιλιωτής μεταξύ των ανθρώπων ή ο μεγάλος καταστροφέας. Η λαϊκή μας παροιμία το λέει κάπως πιο απλοϊκά: «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Στην αστρολογία το μυαλό είναι ο Ερμής και το εργαλείο του μυαλού είναι φυσικά η γλώσσα. Η εποικοδομητική μορφή της επίδρασης αυτού του πλανήτη εκφράζεται ως ευκινησία σκέψης, αντικειμενική κρίση και αντίδραση σε εμπειρίες και γεγονότα. Βοηθάει στη δημιουργία συνδυασμών και επιχειρημάτων, ενώ ταξινομεί γνώσεις και πληροφορίες. Στην καθημερινότητά μας αντιπροσωπεύει το γράψιμο, τη μελέτη, τις σπουδές, τα έντυπα και τα πάσης φύσεως έγγραφα, τις εκδόσεις, τους λογαριασμούς -υπάρχει και ο κερδώος Ερμής-, το διαδίκτυο, καθώς και όλα τα μέσα επικοινωνίας.

Οι «δικαιοδοσίες» του: Τα ταξίδια, οι μετακινήσεις, οι μετακομίσεις, τα μέσα μεταφοράς, η νεότητα και τα παιδιά είναι επίσης στο πλαίσιο της «δικαιοδοσίας» αυτού του πλανήτη. Συχνά γελάω όταν με ρωτούν: «Να κάνω αυτό ή εκείνο, ή όχι αφού είναι ο Ερμής ανάδρομος;» Τι σχέση έχει όμως ο Ερμής με μια εγχείρηση; Σε αυτή την περίπτωση θα εξετάζαμε τη θέση του Δία -που στην αστρολογία είναι ο γιατρός- και φυσικά του Άρη, αφού ο Άρης στην αστρολογία είναι το νυστέρι.

Αχ, αυτός ο ανάδρομος! Συνήθως κάθε τέσσερις μήνες δημιουργείται το φαινόμενο του ανάδρομου Ερμή. Τότε αρχίζει ένας παραλογισμός άνευ προηγουμένου. «Τσακώθηκα με τον άντρα μου γιατί ο Ερμής είναι ανάδρομος». «Δεν σκέφτηκα να πληρώσω το φως και μου το έκοψαν για τον ίδιο λόγο», και άλλα τέτοια. Ο... κήνσορας και κάπως αμόρφωτος αστρολόγος συμβουλεύει τον πελάτη του να... κάτσει στ’ αυγά του. Τώρα, αν είναι πιλότος και πρέπει να πάει στη δουλειά του ή καπετάνιος και πρέπει να ταξιδέψει; Εκεί σταματάει ο νους και η εκπαίδευση του... προφήτη. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι κανένας πλανήτης δεν γίνεται ουσιαστικά ανάδρομος, που σημαίνει πολύ απλά ότι αλλάζει τροχιά και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μέχρι τις 17 Μαρτίου ο Ερμής θα φαίνεται ανάδρομος από τους Ιχθύς. Λέω «θα φαίνεται» ανάδρομος, γιατί ποτέ οι πλανήτες δεν γυρνάνε μπρος πίσω. Αυτή είναι μια οφθαλμαπάτη, θα λέγαμε. Φαίνεται να γυρίζουν προς τα πίσω, γιατί όλοι οι πλανήτες και η Γη κινούνται γύρω από τον Ήλιο σε διαφορετικές ταχύτητες. Στην περίπτωση του Ερμή και της Αφροδίτης -των δύο πλανητών που διαγράφουν την τροχιά τους στο εσωτερικό της τροχιάς της Γης- η ψευδαίσθηση είναι ίδια με αυτή που έχει κάποιος όταν βλέπει από απόσταση ένα άτομο να γυρίζει γύρω από ένα δέντρο. Φαίνεται σαν να περπατάει μπρος πίσω κινούμενο πρώτα από τα δεξιά, μετά από τα αριστερά του δέντρου, και ξανά πίσω δεξιά, σε ένα αδιάκοπο πηγαινέλα.

Φυσικά όταν ο Ερμής φαίνεται ανάδρομος δεν θα πρέπει να ενδίδουμε στη μοιρολατρία και την αδράνεια. Η αμερικανική σχολή αστρολογίας -με την οποία σε πολλά συμφωνώ- λέει ότι τέτοιες μέρες είναι εξαιρετικά βοηθητικές. Εκεί το μυαλό αποστασιοποιείται λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς, αρχίζει να εξετάζει το καθετί πιο ρεαλιστικά, επομένως συχνά και διορθωτικά. Πάντως, ακόμα κι αν «στραβώσει» ή ακυρωθεί κάτι, ας δούμε μήπως το εμπόδιο που προέκυψε ήταν τελικά για καλό.

Τι αποκαλύπτει η θέση του Ερμή στο ωροσκόπιό σου

Ερμής στον Κριό: Εξυπνάδα, γρήγορη σκέψη και αντιδράσεις. Ειλικρίνεια -ίσως από τη βιασύνη για έκφραση- ενθουσιασμός και εφευρετικότητα. Έφεση στα μαθηματικά, ταλέντο στο γράψιμο ή το σχέδιο. Η ανυπομονησία και η ισχυρογνωμοσύνη είναι χαρακτηριστικά αυτού του Ερμή, γι’ αυτό και το άτομο καλό θα είναι να μην περιορίζεται στην πρώτη σκέψη που του έρχεται ή να μένει στην πρώτη εντύπωση. Σε αρνητικές γωνίες με άλλους πλανήτες μπορεί να επιτείνει την υποκειμενικότητα, την υπερκινητικότητα και την ανάγκη να προβληθεί και να εντυπωσιάσει.

Ερμής στον Ταύρο: Πνεύμα πρακτικό, ικανότητα αυτοσυντήρησης και διάκρισης των ευκαιριών, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν οικονομικά, περιουσία και το κέρδος γενικότερα. Υπάρχει μια... νωχέλεια στον τρόπο σκέψης και στις αντιδράσεις, ενώ το άτομο απεχθάνεται τις συγκρούσεις, λεκτικές και σωματικές, ιδιαίτερα εκεί που μπορεί να δυσαρεστήσει, και να απειληθούν συμφέροντά του. Αυτή είναι μια καλή θέση όχι τόσο για έναν Ταύρο αλλά για έναν Δίδυμο ή Κριό. Σε αρνητικές γωνίες δείχνει ισχυρογνωμοσύνη, κονσερβοποιημένες αντιλήψεις και ιδέες, έλλειψη προσαρμογής και μαθησιακές δυσκολίες.

Ερμής στους Διδύμους: Στο ζώδιο αυτό είναι κυβερνήτης, και έτσι έχει το κατάλληλο κλίμα για να εκφράσει όλα τα χαρακτηριστικά του: ευγλωττία, ετοιμολογία, επιχειρηματολογία, δυνατότητα απόκτησης πολλών γνώσεων, έφεση στη φιλολογία, τη δημοσιογραφία, την ποίηση και την τέχνη γενικότερα. Επιτυχής μπορεί να είναι η ενασχόληση με ταξίδια, εκδόσεις, διαδίκτυο, αλλά και με νέους και παιδιά. Υπάρχει εξυπνάδα, αλλά αυτή δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερο συναίσθημα. Η προσέγγιση προσώπων και καταστάσεων γίνεται πιο... εγκεφαλικά εξαιτίας αυτού του Ερμή. Σε αρνητικές γωνίες σημαίνει: αστάθεια, ψέμα, διπροσωπία, επιπολαιότητα, γνώσεις που στερούνται βάθους, μεγάλη νευρικότητα. Καλή θέση για Ταύρους και λιγότερο για Διδύμους.

Ερμής στον Καρκίνο: Δημιουργική φαντασία και καλή μνήμη συνδυάζονται αρμονικά και βοηθούν στην υλοποίηση πνευματικών αλλά και πρακτικών στόχων. Ανεπτυγμένη ευαισθησία, διπλωματία και έφεση στο γράψιμο, στην ποίηση, καλή σχέση με τη θάλασσα και τα ταξίδια, νοητικά και μη. Ταλέντο στη μίμηση και τονισμένη διαίσθηση. Καλή θέση για Διδύμους και Λέοντες. Σε αρνητικές γωνίες ο Ερμής αυτός δηλώνει: ευπιστία, υποκρισία, αφηρημάδα, μνησικακία, στενότητα αντίληψης, ροπή στο αλκοόλ και τα σχετικά.

Ερμής στον Λέοντα: Οργανωτική ικανότητα και δημιουργικές ενασχολήσεις, αρκεί αυτές να έχουν μια κάποια μεγαλοπρέπεια και να μην είναι... μπανάλ. Το άτομο με Ερμή στον Λέοντα είναι κοινωνικό και θέλει να βοηθάει τους άλλους, μόνο που αυτό το κάνει με τον δικό του τρόπο και όχι όπως πραγματικά το έχουν ανάγκη. Δεν είναι εύκολο να φτάσει σε υψηλά επίπεδα αντικειμενικότητας και συνήθως σέβεται μόνο τα δικά του κριτήρια. Δείχνει πάντως υπομονή στην εφαρμογή των σχεδίων του. Προτιμότερος αυτός ο Ερμής για Καρκίνους και Παρθένους, και λιγότερο για Λέοντες. Σε αρνητικές γωνίες συνεπάγεται: ναρκισσισμό, υποκειμενικότητα, κομπασμό, απρονοησία, εμμονές, εξεζητημένη συμπεριφορά.

Ερμής στην Παρθένο: Ασφαλώς τυγχάνει κυβερνήτης του ζωδίου, αλλά θεωρείται καλύτερη θέση ακόμα και από αυτή των Διδύμων, γιατί πέρα από τη «θεωρητικότητα» υπερτερεί σε πρακτικότητα. Οξυδέρκεια, εξυπνάδα, ορθολογισμός, κριτική ικανότητα, αίσθηση του μέτρου, ταλέντο σε πάσης φύσεως έρευνες. Καλή θέση για επιστημονικές και καλλιτεχνικές ενασχολήσεις. Αυτή η θέση είναι καλή για τον Ζυγό -του προσθέτει πρακτικότητα- και για τον Λέοντα, μια που του «ψαλιδίζει» την υπερφίαλη και ματαιόδοξη πλευρά του. Σε αρνητικές γωνίες σημαίνει: σχολαστικότητα, ψυχρότητα, ανεξέλεγκτη νευρικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, αρρωστοφοβία, εμμονές, μικροβιοφοβία.

Ερμής στον Ζυγό: Ψυχική καλλιέργεια, οξυμμένη διαίσθηση, υψηλή αισθητική αντίληψη. Η εικόνα κάθε ανθρώπου και τα χαρακτηριστικά του είναι σαν να του δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για συμπεράσματα. Συνήθως το άτομο με αυτόν τον Ερμή προσπαθεί να είναι δίκαιο και αντικειμενικό και να ακούει εξίσου και τις δύο... καμπάνες. Γοητεία στο λόγο, έφεση προς την τέχνη -ιδιαίτερα τη μουσική και τη ζωγραφική-, και μάλλον διακατέχεται από φιλικά αισθήματα προς όλους. Πολύ καλή θέση για Σκορπιό αλλά και Παρθένο. Σε αρνητικές γωνίες ο Ερμής στον Ζυγό σημαίνει: αδύναμη θέληση, αναποφασιστικότητα, σνομπισμό, διάθεση που αλλάζει πολύ εύκολα.

Ερμής στον Σκορπιό: Να μια θέση όπου μπορεί να αποδώσει τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα χαρακτηριστικά του. Σίγουρα είναι περισσότερο αξιοποιήσιμος αν τον έχει ένας Ζυγός ή ένας Τοξότης και λιγότερο ένας Σκορπιός, για παράδειγμα. Το μυαλό είναι συνήθως δυνατό και η διαίσθηση ανεπτυγμένη, και μαζί με τη μεγάλη παρατηρητικότητα συνθέτουν ένα πολύ δυνατό μείγμα. Ο τρόπος επικοινωνίας είναι συνήθως λιτός και περιεκτικός, προτιμάει να ακούει, να φαντάζεται και να συνθέτει παρά να μιλάει. Έχει ενδιαφέρον για την εξιχνίαση, σε έγκλημα και θάνατο, όπως και για κάθε είδους έρευνα. Σε αρνητικές γωνίες σημαίνει: δογματισμό, κυνισμό, σαρκασμό, καχυποψία, πονηριά, ξεροκεφαλιά.

Ερμής στον Τοξότη: Επιθυμία για επικοινωνία, μάθηση αλλά και μετάδοση γνώσεων και ιδεών. Διάθεση για υιοθέτηση νέων ιδεών και γνωριμία με νέους τόπους και άτομα. Σημαίνει ανεξαρτησία, ειλικρίνεια, αντισυμβατικότητα, και παραπέμπει σε νομικούς, δασκάλους, συγγραφείς, πολιτικούς, ταξιδευτές. Δηλώνει έφεση στο χιούμορ, αν και ενίοτε λίγο... παρατραβηγμένο. Καλή θέση για Σκορπιούς και Αιγόκερους, όχι άσχημη για τον ίδιο τον Τοξότη. Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: αδιακρισία, αστάθεια, μεταβλητότητα, ασυνέπεια, αγένεια, γκάφες, διπροσωπία, αμπελοφιλοσοφία.

Ερμής στον Αιγόκερω: Ρεαλισμός, ελεγχόμενες αντιδράσεις, ψυχραιμία, πρακτικότητα, εργατικότητα. Επιθυμητή θέση για Τοξότη -του δίνει οργανωτικό ταλέντο- και λιγότερο για τον ίδιο τον Αιγόκερω, που μπορεί να γίνει πιο άκαμπτος, υπολογιστής και ψυχρός. Η φρόνηση, η έλλειψη αυθορμητισμού και ο συντηρητισμός μπορεί να γεννήσουν ιδιαίτερη αυστηρότητα. Καλή θέση για μαθηματικά, μηχανική, χειρουργική. Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: αργή ομιλία και μάθηση στην παιδική ηλικία, σκοπιμότητα, κυνισμό, δύσκολη παιδική ηλικία.

Ερμής στον Υδροχόο: Ανεξαρτησία σκέψης και δράσης, πρωτοτυπία, πρωτοπορία και αντισυμβατικότητα. Δεν λείπει η εκκεντρικότητα και η επιμονή στα «πιστεύω». Η επικοινωνία με τους γύρω του δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς περιμένει οι άλλοι να ασπαστούν τις ιδέες και τις απόψεις του. Βέβαια, μπορεί να έχει δίκιο ως προς την ορθότητά τους, αλλά όπου δεν εισακούγεται μπορεί να τις επιβάλει φορτικά. Είναι κάπως απρόσωπος ως προς το ενδιαφέρον του για τους άλλους, αλλά δεν του λείπει η εφευρετικότητα και η συστηματικότητα. Καλύτερη θέση για έναν Ιχθύ ή Αιγόκερω. Σε αρνητικές γωνίες δηλώνει: μηχανορραφία, έπαρση, εκμετάλλευση των άλλων, ευαίσθητο νευρικό σύστημα.

Ερμής στους Ιχθύς: Εδώ ο πλανήτης βρίσκεται σε αδυναμία, και είναι φυσικό να μην μπορεί να εκφράσει άνετα τα χαρακτηριστικά του. Έτσι, το άτομο υπόκειται στον εύκολο εντυπωσιασμό, μειώνεται η αντικειμενικότητά του, η κριτική αντίληψη και σκέψη. Το πνεύμα και η λογική είναι εντελώς αναπόσπαστα με τη διαίσθηση, τη φαντασία και την ευαισθησία, γι’ αυτό και οι ανάγκες της καθημερινότητας, η τάξη και η ακρίβεια μπορεί να συνθλίψουν ψυχικά το άτομο. Αυτός είναι ο Ερμής του καλλιτέχνη, του χορευτή, του μίμου και του ζωγράφου. Πηγαίο χιούμορ, αυτοσαρκασμός και σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, από το μαύρο στο άσπρο και από το ζεστό στο κρύο. Ευσπλαχνία, κλίση στη μεταφυσική. Καλή θέση για Κριό ή Υδροχόο, κακή για τους Ιχθύς. Σε αρνητικές γωνίες ο Ερμής αυτός συνεπάγεται: ψεύδος, εσφαλμένη κρίση, ψευδαισθήσεις, φοβίες, μελαγχολία, έλλειψη οργάνωσης, αφηρημάδα, διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές.

Κι αν την ημέρα που γεννήθηκες ο Ερμής ήταν ανάδρομος;
Φυσικά το πρώτο που θα εξετάσουμε δεν είναι αν ο Ερμής είναι ανάδρομος, αλλά σε ποιο ζώδιο βρίσκεται και ποιες πλανητικές γωνίες σχηματίζει με τους άλλους πλανήτες.

Μετά θα πρέπει να δεις αν ήταν ανάδρομος τη μέρα που γεννήθηκες, καλά θα κάνεις να είσαι περισσότερο πρόθυμη να περάσεις σε δράση και να μη μείνεις πολύ στην ενδοσκόπηση.

Ακόμα, να μην κάνεις μεγαλεπήβολα σχέδια και να μην τα παρατάς εύκολα μπροστά στα εμπόδια, αλλά να εξελίσσεται.

Η αφηρημάδα, ο εγωκεντρισμός και η τάση να μιλάς πριν ακούσεις πρέπει να καταπολεμηθούν.

Από τη Βίκη Παγιατάκη - Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη