Καλό καλοκαίρι... στο θέατρο!

19.05.2008
Ποιες είναι οι... εξω-φεστιβαλικές παραστάσεις καλοκαιριού; Ποιες παραστάσεις στήνονται για να ανέβουν στα τρία εναπομείναντα θερινά θέατρα της Αθήνας αλλά και σε περιοδείες ανά την Ελλάδα, με τη «σφραγίδα» κάποιων ΔΗΠΕΘΕ ή χωρίς αυτήν; Κάναμε ρεπορτάζ, μάθαμε όσα είναι στα σκαριά και σας ενημερώνουμε γι αυτά...
Ποιες είναι οι... εξω-φεστιβαλικές παραστάσεις καλοκαιριού;

Ποιες παραστάσεις στήνονται για να ανέβουν στα τρία εναπομείναντα θερινά θέατρα της Αθήνας αλλά και σε περιοδείες ανά την Ελλάδα, με τη «σφραγίδα» κάποιων ΔΗΠΕΘΕ ή χωρίς αυτήν; Κάναμε ρεπορτάζ, μάθαμε όσα είναι στα σκαριά και σας ενημερώνουμε γι αυτά...

Ο Θοδωρής Αθερίδης μετέφρασε αλλά και διασκεύασε την «Ελένη» του Ευριπίδη και θα την παρουσιάσει σε δική του σκηνοθεσία σε περιοδεία ανά την Ελλάδα. Στη διανομή της παράστασης ανήκουν ο ίδιος ο Θοδωρής Αθερίδης και οι Σμαράγδα Καρύδη, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Καπουτζίδης.

Μπορεί στην παράσταση του Αθερίδη να πρωταγωνιστούν δύο μέλη του «Παρά πέντε», άλλα τρία όμως «έκλεισαν» στο μιούζικαλ «Βlood Βrothers» που ετοιμάζει ο Κώστας Σπυρόπουλος, σε διασκευή που έκανε ο ίδιος με τον Δημήτρη Αποστόλου και σε σκηνοθεσία δική του. Ο λόγος για τη Ζούμπι - Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, τον Αργύρη Αγγέλου και την Ελένη Κρίτα. Στην παράσταση θα συμπράξει επίσης ο Διονύσης Τσακνής αλλά και η Μαρίνα Ασλάνογλου, ο Λευτέρης Λαμπράκης, η Μάγδα Πένσου κ.ά.

Το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος» πρόκειται να παρουσιάσει σε περιοδεία η «Θεατρική Διαδρομή» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου. Τον ομώνυμο ρόλο ανέλαβε ο Παύλος Χαϊκάλης και πλάι του θα παίξουν οι Δημήτρης Μαυρόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Κατερίνα Μάντζιου, Μιχάλης Μαρκάτης κ.ά.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει σε περιοδεία το «Φιόρο του λεβάντε» του Ξενόπουλου, που ανέβασε τον χειμώνα στο θέατρο «Ανεσις» έχοντας στο πλευρό του τις Χριστίνα Αλεξανιάν, Ευαγγελία Μουμούρη κ.ά.

Ο Τάσος Χαλκιάς και ο Τάσος Παλαντζίδης ενώνουν τις δυνάμεις τους στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη που θα σκηνοθετήσει ο Θανάσης Θεολόγης.

Θύμιος Καρακατσάνης και Κώστας Βουτσάς θα... συναντηθούν στον «Ταρτούφο» του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο πρώτος. Μαζί τους θα είναι οι Παπαματθαίου, Καλογεράκου, κ.ά.

Και τα ΔΗΠΕΘΕ όμως οργανώνονται για την καλοκαιρινή τους «έξοδο». Πέραν της «Μήδειας» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που ανήκει στις παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ, το «μενού» διαθέτει «Πέρσες» του Αισχύλου που ετοιμάζει για το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ο Τσακίρης με την Εύα Κοταμανίδου, «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι που θα σκηνοθετήσει για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ο Νικολαϊδης, «Αία» που ετοιμάζει για το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας ο Καλαβρούζος και «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα που θα ανεβάσει στο «Κρήτης» ο Κώστας Τσιάνος με τους Μέμο Μπεγνή, Κλειώ Δανάη Οθωναίου κ.ά. Τα άλλα ΔΗΠΕΘΕ δεν έχουν καταλήξει ακόμα, γι αυτό θα επανέλθουμε...

«ΑΘΗΝΑΙΟΝ», «ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ» ΚΑΙ «ΠΑΡΚ» Από τα θερινά θέατρα που λειτουργούσαν μόνο το «Αθήναιον» το «Δελφινάριο» και το «Παρκ» θα ανοίξουν το καλοκαίρι αφού τα υπόλοιπα γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο.

Τα δύο από αυτά θα φιλοξενήσουν επιθεωρήσεις.

Στο θέατρο «Αθήναιον» θα ανέβει το «Αλ Μπατήρ... Τσουζζζ» των Ντίνου Σπυρόπουλου και Μάνου Τσότρα σε σκηνοθεσία του Φώτη Μεταξόπουλου με τους Στάθη Ψάλτη, Τάσο Περζικιανίδη, Μιχάλη Μόσιο, Κώστα Τσάκωνα κ.ά. Ο Μάρκος Σεφερλής γράφει την επιθεώρηση «Κώστα... είσαι σπίτι;» για το «Δελφινάριο». Σκηνοθετεί ο ίδιος και πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελενα Τζαβαλιά. Οσο για το «βαρόνο» του ελληνικού θεάτρου Βαγγέλη Λιβαδά, σκέφτεται να ανεβάσει στο θέατρο «Παρκ» μια μουσική παράσταση - έκπληξη.

Βασιλης Μπουζιώτης