«Εφυγε» ο «Φίλος της Ελλάδας»

14.09.2011
Ενας πιστός και ανυστερόβουλος φίλος της Ελλάδας, λάτρης της αρχαίας και της νέας ελληνικής γραμματείας, ο Ανρί Μίλερ, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 99 του, στο Λουξεμβούργο.

Ενας πιστός και ανυστερόβουλος φίλος της Ελλάδας, λάτρης της αρχαίας και της νέας ελληνικής γραμματείας, ο Ανρί Μίλερ, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 99 του, στο Λουξεμβούργο.

Γεννημένος το 1912 στο Επελντάρζ του Λουξεμβούργου, ο Μίλερ ξεκίνησε ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και μετά ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης διδάσκοντας αγγλικά, αρχαία και νέα ελληνικά. Υπήρξε πολύγλωσσος, μιλούσε έντεκα ξένες γλώσσες και βραβεύτηκε γι΄ αυτό στις Βρυξέλλες. Για μικρό χρονικό διάστημα διετέλεσε και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ της πολιτείας Ορεγκον των ΗΠΑ.

Το 1950 ίδρυσε το σύλλογο "Φίλοι της Ελλάδας", που αναγνωρίστηκε από το κράτος του Λουξεμβούργου, και υπήρξε επί είκοσι χρόνια πρόεδρός του. Ως πρόεδρος του συλλόγου είχε οργανώνει πολλά ταξίδια στην Ελλάδα και πλήθος διαλέξεων. Ο Μίλερ δημιούργησε επίσης τον "Κύκλο των ελληνικών γραμμάτων", διδάσκοντας ως τα βαθιά του γεράματα. Ο Ανρί Μίλερ μετέφρασε τις εννιά πρώτες ραψωδίες της Οδύσσειας, τις οποίες εξέδωσε με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας και του Υπουργείου Τύπου το 2003. Τις υπόλοιπες ραψωδίες εξέδωσε ο ίδιος, παραχωρώντας τα δικαιώματα στους "Φίλους της Ελλάδας" και στην Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου. Αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα έβρισκε σημαντικά πράγματα.

Στα πάνω από δώδεκα έργα που ο Μίλερ μετέφρασε, περιλαμβάνονται ο "Αλέξης Ζορμπάς" και "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Καζαντζάκη, "Ο ζητιάνος" του Καρκαβίτσα, "Το λάθος" του Αντώνη Σαμαράκη κ.ά. Ο δήμος "Νίκος Καζαντζάκης" (νυν Αρχανών και Αστερουσίων) τον έκανε επίτιμο δημότη του και το 2004 ανακηρύχθηκε στην Αθήνα "πρεσβευτής του Ελληνισμού".