Ο «μάγος» της σκηνής, Ρομπέρ Λεπάζ, στη Στέγη Γραμμάτων

15.09.2011
Ο «μάγος» της σκηνής, Ρομπέρ Λεπάζ, έρχεται να συναρπάσει το ελληνικό κοινό στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, με την παράσταση «The far side of the moon», έργο-σταθμό του παγκοσμίου θεάτρου, στις 12-16 Οκτωβρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο «μάγος» της σκηνής, Ρομπέρ Λεπάζ, έρχεται να συναρπάσει το ελληνικό κοινό στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, με την παράσταση «The far side of the moon», έργο-σταθμό του παγκοσμίου θεάτρου, στις 12-16 Οκτωβρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο Καναδός σκηνοθέτης του θεάτρου, της όπερας και του κινηματογράφου, παρουσιάζει το φαντασμαγορικό one-man show «The far side of the moon», που έχει παιχτεί σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως και απέσπασε Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με την κινηματογραφική του μεταφορά το 2003.

Το πολυεπίπεδο, αυτοβιογραφικό και γεμάτο φαντασία έργο του Λεπάζ, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στο Κεμπέκ του Καναδά, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των μυστηρίων του Σύμπαντος, ενώ αφηγείται την ταραχώδη σχέση δύο αδερφών μετά την απώλεια της μητέρας τους. Οι μνήμες της εφηβείας και της νιότης πλέκονται με την Ιστορία, τον ανταγωνισμό Σοβιετικών και Αμερικανών στην εξερεύνηση του διαστήματος, την ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου. Η ακαταμάχητη σαγήνη που ασκεί στον άνθρωπο το φεγγάρι και τα καλά κρυμμένα μυστικά του Διαστήματος, δίνουν τον καμβά για την αφήγηση μιας προσωπικής ιστορίας, καθώς η σύνδεση του κεντρικού ήρωα με τον εαυτό του και τους οικείους του μοιάζει σχεδόν ταυτόσημη με τη σύνδεση του ανθρώπου με τον κόσμο που τον περιβάλλει. Μνήμη και ιστορία σε ένα συναρπαστικό γαϊτανάκι γεμάτο ποιητική θεατρική και εικαστική γλώσσα, «ντυμένο» με την υπέροχη πρωτότυπη μουσική της Λώρι Άντερσον.

Ο Λεπάζ στην παράσταση αυτή χρησιμοποιεί πολλά είδη τέχνης (μαριονέτα, βίντεο, χορό), ενώ επανέρχεται σε αγαπημένα του μοτίβα: υπαρξιακή αναζήτηση, οικογενειακοί δεσμοί, ταξίδι, καθρέπτες, οθόνες, προβολές, παιχνίδια του φωτός, ευφάνταστες μεταμορφώσεις αντικειμένων. Αλλά δεν είναι μόνο τα αντικείμενα που μεταμορφώνονται στο σύμπαν του Λεπάζ. Όλα τα πρόσωπα ενσαρκώνονται από έναν και μόνο ηθοποιό, τον ταλαντούχο Καναδό Υβ Ζακ, alter ego του σκηνοθέτη, σε ένα αέναο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Ο Καναδός δημιουργός προσφέρει μια μοναδική σκηνική εμπειρία, ενώ ο θεατής αιωρείται ανάμεσα σε χώρους καθημερινούς και οικείους και σε διαστημικές αποστολές, στις οποίες η σκηνή μεταμορφώνεται -σαν πραγματική laterna magica- με τη χρήση προβολών.

-------------------------------------------------------

Πολύπλευρος στη σχέση του με το θέατρο, ο Ρομπέρ Λεπάζ -γεννημένος το 1957 στο Κεμπέκ- είναι εξίσου ταλαντούχος ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και κινηματογραφιστής.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο Δραματικής Τέχνης του Κεμπέκ το 1975, σε ηλικία 17 ετών. Έπειτα από σπουδές στο Παρίσι επέστρεψε στο Κεμπέκ και συμμετείχε σε πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές, κερδίζοντας εμπειρία ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το 1985, με το έργο The Dragon’s Trilogy κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, ενώ σύντομα ακολούθησαν τα Vinci (1986), Polygraph (1987) και Tectonic Plates (1988). Από το 1989 ως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Γαλλικού θεάτρου στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών της Οττάβα. Παράλληλα, σκηνοθέτησε τα: Βελόνες και όπιο (1991), Κοριολανός, Μάκβεθ και Τρικυμία (1992). Με το Όνειρο θερινής νυκτός το 1992, ήταν ο πρώτος Καναδός που σκηνοθέτησε έργο του Σαίξπηρ στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου.
Σημαντική καμπή στην πορεία του υπήρξε η ίδρυση της εταιρείας παραγωγής του Ex Machina, to 1994. Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου, η νέα αυτή ομάδα δημιούργησε πλήθος παραγωγών, ξεκινώντας με τα Επτά εκβολές του ποταμού Ότα (1994), Όνειρο θερινής νυκτός (1995) και το σόλο Ελσινόρη (1995). Το 1994 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Έγραψε και σκηνοθέτησε το πρώτο του φιλμ, με τίτλο Le Confessional, το οποίο και παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά στη Νύχτα Δημιουργών του Φεστιβάλ Καννών. Έπειτα σκηνοθέτησε τις ταινίες Polygraph το 1996, Νô το 1997, Possible Worlds το 2000 (η πρώτη του ταινία γραμμένη στα αγγλικά), και τέλος, το 2003, μια κινηματογραφική μεταφορά του έργου του The far side of the moon.
Ο Ρομπέρ Λεπάζ συχνά κινείται και σε διαφορετικά πεδία δημιουργίας. Το 1993 σκηνοθέτησε την παγκόσμια περιοδεία του μουσικού Peter Gabriel. Αργότερα σχεδίασε και σκηνοθέτησε παραστάσεις του Cirque du Soleil. Επίσης, έχει παρουσιάσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην όπερα, σκηνοθετώντας ήδη από το 1993.
Ο Ρομπέρ Λεπάζ επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη το 2007, όπου και τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου.

INFO
ΤΙ: Robert Lepage/ Ex Machina

The far side of the moon με πρωτότυπη μουσική της Laurie Anderson
ΠΟΤΕ: 12-16 Οκτωβρίου 2011
ΠΟΥ:
Κεντρική Σκηνή ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Ώρα έναρξης: 20:30
Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Robert Lepage
Βοηθός σκηνοθέτη: Lynda Beaulieu
Ερμηνεύει: Yves Jacques
Σύμβουλος δραματουργίας: Adam Nashman
Καλλιτεχνική συνεργασία: Peder Bjurman
Βοηθός σκηνοθέτη: Pierre-Philippe Guay
Μουσική σύνθεση: Laurie Anderson © 2000 Difficult Music (BMI)
Βοηθός σκηνογραφίας: Marie-Claude Pelletier
Βοηθός σχεδιασμού φωτισμών: Bernard White
Σχεδιασμός κοστουμιών: Marie-Chantale Vaillancourt
Σχεδιασμός κουκλών: Pierre Robitaille, Sylvie Courbron
Κίνηση κουκλών: Éric Leblanc
Σύμβουλος σκηνογραφίας: Carl Fillion
Παραγωγή εικόνων: Jacques Collin, Véronique Couturier
Επιπλέον μουσική: Beethoven, John Coltrane, Led Zeppelin
Κατασκευή σκηνικού: Les Conceptions Visuelles Jean-Marc Cyr
Φωνές: Normand Bissonnette, Martine Rochon
Παγκόσμια πρεμιέρα: 29 Φεβρουαρίου 2000, Le Théâtre du Trident, Κεμπέκ, Καναδάς

Η παράσταση είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Εισιτήρια : 18-25-32 € | Φοιτ.-Νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 15 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00