Είδαμε τον Υπηρέτη δύο Αφεντάδων (*****)

16.09.2011
Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του Γκολντόνι παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Εμείς είχαμε την τύχη να τη δούμε στο δροσερό θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του Γκολντόνι παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Εμείς είχαμε την τύχη να τη δούμε στο δροσερό θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο υπηρετεί δυο αφεντάδες. Είναι πονηρός και πολυμήχανος, γκαφατζής και συνάμα αναιδής. Τα θαλασσώνει και τα μπαλώνει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά αποδεικνύεται αυτός αφέντης των αφεντάδων του αφού καταφέρνει να τους κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο. Τι γίνεται όμως όταν ο έρωτας χτυπά την πόρτα του;

Ο Γιάννης Κακλέας έστησε μία εξαιρετική παράσταση και έδωσε νέα πνοή, αλλά και μία σύγχρονη διάσταση στο έργο του Κάρλο Γκολντόνι κατορθώνοντας να αναδείξει όλα τα χιουμοριστικά, φλεγματικά, σατιρικά, αλλά και διαχρονικά στοιχεία του.

Τα μουσικοχορευτικά ιντερμέδια διάνθισαν την παράσταση δίνοντάς της ένα καθαρόαιμο βενετσιάνικο χρώμα καρναβαλιού. Σ΄ αυτό συνέβαλαν καθοριστικά οι χορογραφίες του Γιώργου Κοσμίδη, αλλά και οι δύο άνδρες χορευτές που έπαιξαν το ρόλο της anima και animus στην παράσταση. Αποκορύφωμα η σκηνή του σερβιρίσματος με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να πιάνει πιάτα στον αέρα λικνιζόμενος σε fast forward και slow backward ρυθμούς.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν απολαυστικός στο ρόλο του Τρουφαλντίνο, του κατεργάρη και δαιμόνιου υπηρέτη που προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε μέσο κοροϊδεύοντας τους δύο αφέντες του. Αεικίνητος και νευρώδης, χαριτωμένος και γοητευτικός, ερωτύλος και παθιασμένος ο Χαραλαμπόπουλος γέμιζε τη σκηνή αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το μεγάλο κωμικό του ταλέντο.

Στο πλευρό του η πανέμορφη Φαίη Ξυλά δεν κατόρθωσε να μοιραστεί υποκριτικά και να ισορροπήσει στους δύο ρόλους που ερμήνευσε, αυτόν της στο ρόλο της Βεατρίκης Ρασπόνι και του αδελφού της. Έδωσε έτσι μία αξιοπρεπή ερμηνεία, χωρίς όμως να κάνει την υπέρβαση.

Εξαιρετικός ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο ρόλο του ερωτοχτυπημένου με την Κλαρίσσα Σίλβιο προκάλεσε ουκ ολίγες φορές το αυθόρμητο γέλιο μας, ενώ καταχειροκροτήθηκε στους ατέρμονους μονολόγους ερωτικής εξομολόγησης που θα ζήλευε ακόμα και ο Καζανόβα!

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Γιώργος Χρυσοστόμου και η Αννίτα Κούλη έδωσαν επίσης πολύ καλές ερμηνείες συμπληρώνοντας το αξιόλογο καστ ηθοποιών της παράστασης.

Χριστίνα Τσατσαράγκου, Γεωργία Οικονόμου