Έξι υπέροχες σουίτες του Μπαχ από τον Βίσπελβεϋ

31.10.2011
Διάσημος τσελίστας, χαρισματικός, μουσικός με έντονη φαντασία, ο Πίτερ Βίσπελβεϋ, έρχεται στην Αθήνα με το συναρπαστικότερο έργο όλων των εποχών για σόλο βιολοντσέλο: τις υπέροχες έξι σουίτες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, προσκύνημα και δοκιμασία για κάθε σπουδαίο τσελίστα του 20ου αιώνα.

Διάσημος τσελίστας, χαρισματικός, μουσικός με έντονη φαντασία, ο Πίτερ Βίσπελβεϋ, έρχεται στην Αθήνα με το συναρπαστικότερο έργο όλων των εποχών για σόλο βιολοντσέλο: τις υπέροχες έξι σουίτες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, προσκύνημα και δοκιμασία για κάθε σπουδαίο τσελίστα του 20ου αιώνα.

Το μοναδικό αυτό ρεσιτάλ ερμηνείας που ανήκει στον Κύκλο ‘Μεγάλοι Ερμηνευτές’ εκτείνεται σε δύο συναυλίες που το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει χωριστά ή και τις δύο με ενιαίο εισιτήριο.

Η συναυλία που ξεκινά στις 6:30 περιλαμβάνει την ερμηνεία των τριών πρώτων σουιτών και εκείνη των 8:30 τις σουίτες ν.4,5 και 6.

Οι ερμηνείες του είναι έντονα λυρικές και ταυτόχρονα έντονα δυναμικές και είναι ο πρώτος τσελίστας της γενιάς του, που παίζει με την ίδια ευκολία το βιολοντσέλο μπαρόκ, αλλά και το μεταγενέστερο. Οι κριτικοί τον έχουν χαρακτηρίσει «έναν από τους πιο δημιουργικούς και στοχαστικούς σύγχρονους τσελίστες» (American Record Guide), «με δύναμη επικοινωνίας και με εξαιρετικά ιδιοσυγκρασιακές ερμηνείες» (New York Times), «μοναδικός, ένας πραγματικά ξεχωριστός μουσικός» (Gramophone).

«Δεν υπάρχει πιο ολοκληρωμένος, πιο ευφάνταστος και πιο συναρπαστικός βιολοντσελίστας από τον Βίσπελβεϋ. Ξέρει τα παλιά και τα νεότερα όργανα, την παλιά και τη νεότερη μουσική και ο ήχος του δεν μοιάζει με κανέναν άλλο», έγραψε η Boston Globe, όταν ο Ολλανδός μουσικός καθιερώθηκε στην Βοστώνη, πόλη-κέντρο του βιολοντσέλου, εκεί που ο Γιό Γιό Μα έχει το στρατηγείο του, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Για τον Βίσπελβεϋ οι έξι σουίτες είναι ένα στοίχημα καριέρας και μια διαρκής εξερεύνηση. Άρχισε να τις μελετάει από τα 10 του χρόνια, εποχή αφετηρίας του κινήματος για την παλιά μουσική στην Ευρώπη. Τις έχει ήδη ηχογραφήσει δύο φορές μέσα σε δέκα χρόνια (1989 και 1998) και σκοπεύει να τις εκδώσει για τρίτη φορά στο μέλλον, δηλώνοντας έτσι ότι σε αυτά τα τόσο βαθειά, αλλά και οικεία και απολαυστικά, ανυπέρβλητα μουσικά κομμάτια, ο ερμηνευτής, ωριμάζοντας, ανακαλύπτει νέους τρόπους και δρόμους.

Για τη δεύτερη ηχογράφηση οι κριτικοί κατέταξαν τον Βίσπελβεϋ στην παρέα των ερμηνευτών που συνδέονται εμβληματικά με τις έξι σουίτες.«Μετά την άγρια και ρομαντική μεγαλοπρέπεια του Πάμπλο Καζάλς και την αριστοκρατική ευγένεια του Πιέρ Φουρνιέ, ο Βίσπελβεϋ ρίχνει ένα απόλυτα διαφορετικό φως στη μουσική, την κάνει πιο οικεία, σαν μια ανάλαφρη συζήτηση, μια φρέσκια ματιά στον Μπαχ, μια εξαίσια ερμηνεία, που φτάνει στην καρδιά της ουσίας της μουσικής. Ο Βίσπελβεϋ ξεδιπλώνει τη φαντασία του, παίζει ορμητικά και φτάνει σε αδιανόητες κορυφές», έγραψε το περιοδικό Gramophone.

INFO:

Πότε: Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 18:30 & 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Οι τιμές των εισιτηρίων κάθε συναυλίας είναι: 8,00 (Φοιτητικά) - 22,00 – 35,00€.
Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τις δύο συναυλίες υπάρχει ειδική τιμή: 12,00(Φοιτητικά) – 35,00 – 60,00€