Οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του «Thermopolis» αφυπνίζουν την Αθήνα...

21.06.2012
Με άξονα την φράση «Αν θέλουμε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, κάτι θα πρέπει να αλλάξει» οι Τζένη Αργυρίου, Πάμπλο Μπερθάλ και Μαρίσα Μανθίγια δημιούργησαν τη δράση «Thermopolis» στοχεύοντας στην ανάπτυξη μίας σειράς καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας για την αφύπνιση της πόλης.

Με άξονα την φράση «Αν θέλουμε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, κάτι θα πρέπει να αλλάξει» οι Τζένη Αργυρίου, Πάμπλο Μπερθάλ και Μαρίσα Μανθίγια δημιούργησαν τη δράση «Thermopolis» στοχεύοντας στην ανάπτυξη μίας σειράς καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας για την αφύπνιση της πόλης.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μια ομαδική έκθεση στην Ένωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΕΠΑΣΚΤ), Θόλου και Πανός 19Α στην Πλάκα για λιγες ημέρες ακόμη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πέτρος Χυτήρης, Ελένα Φερνάντεθ Χιμένεθ Κοράλ, Νοέμι Ιγκλέσιας Μπάριος, Λάλι Σεγιαρές ι Μπουσκάρτ, Σπύρος Κουσουρής, Ριλένε Μαρκοπούλου, Νούρια Μοσκέιρα Βαρέλα, Λύδια Πολυκανδριώτη, Μάιτε Ρεδόντο Γαθτέλου, Αράντσα Σόλε Πινίγια.

Το Thermopolis διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) και την CAMP (Contemporary Art Meeting Point).

Τα τελευταία δύο χρόνια, με την υποστήριξη της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, διοργανώθηκαν, σε επιμέλεια του Πάμπλο Μπερθάλ, ισάριθμες εκθέσεις με τα έργα τα οποία δημιούργησαν οι Ισπανοί φοιτητές του προγράμματος Erasmus κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα.

Φέτος διευρύνηθηκε η ακαδημαϊκή αυτή εμπειρία με μία πιο επαγγαλματική προσέγγιση του κόσμου, δημιουργώντας παράλληλα ένα δρώμενο πιο ελκυστικό για το κοινό. Έτσι, σχεδιάστηκε ένα εργαστήριο διάρκειας τριών ημερών, με τη συμμετοχή Ισπανών και Ελλήνων καλλιτεχνών, με στόχο την ανάπτυξη μίας σειράς καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης των Αθηνών με στόχο την αφύπνιση της πόλης.

Οι καλλιτέχνες έδωσαν στην έκθεση τον τίτλο «Thermopolis», προσομοιάζοντας την πόλη σαν θερμοκήπιο, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί τεχνητές συνθήκες για την ανάπτυξη ατόμων διαφορετικών προελεύσεων. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στα κανονικά θερμοκήπια, όταν δημιουργουνται οι κατάλληλες συνθήκες για τον εγκλιματισμό φυτών που πρέπει να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον.

Για το θερμοκήπιο - πόλη οι προϋποθέσεις που ισχύουν σχεδόν για τα περισσότερα άτομα που συνεχώς προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον. Το σύστημα έχει αυτές τις γενικές συνθήκες, αλλά υπάρχουν άτομα ή αντικείμενα που απαιτούν πρόσθετες προϋποθέσεις για να επιβιώσουν και να παράγουν τις συνθήκες του εγκλιματισμού τους.

Με την πόλη να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οικοσυστήματος, ταυτόχρονα υφίστανται σε αυτήν κενά στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν απρόβλεπτα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά εκμεταλλεύονται τις συνθήκες που δημιουργούνται από την πόλη για να αναπτυχθούν. Κάποιες φορές είναι αρνητικά και το σύστημα τα περιθωριοποιεί, άλλες πάλι φορές είναι θετικά και το σύστημα τα αφομοιώνει, δημιουργώντας έτσι στο σύστημα μία μετάλλαξη η οποία του επιτρέπει να επιβιώσει.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του Πάμπλο Μπερθάλ, άνοιξε τις πύλες της στις 14 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου.

Χώρος: Ένωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΕΠΑΣΚΤ),
Θόλου και Πανός 19Α στην Πλάκα.
Ωράριο λειτουργίας: από 18:00 έως 23:00. Είσοδος ελύθερη.