Έκθεση-αφιέρωμα στο αρχαίο τετράδραχμο των Αθηνών

26.06.2012
Την έκθεση «Αθηναϊκές Γλαύκες», σε διοργάνωση της Νομισματικής Συλλογής της Τραπέζης παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτηρίου της Alpha Bank στην Αθήνα.

Έως και τον Ιανουάριο του 2013 θα παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτηρίου της Alpha Bank στην Αθήνα, η έκθεση «Αθηναϊκές Γλαύκες», σε διοργάνωση της Νομισματικής Συλλογής της Τραπέζης.

Η έκθεση αποτελεί αναφορά στο πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας, την «Αθηναϊκή Γλαύκα», το τετράδραχμο της πόλεως των Αθηνών, με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς μπροστά και τη γλαύκα στην πίσω του όψη.

Στην έκθεση προβάλλεται η ιστορία όλης της αργυρής νομισματοκοπίας των Αθηνών, ξεκινώντας από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.

Ακολουθούν οι πρώτες γλαύκες, οι γλαύκες του «Χρυσού» αιώνα του Περικλή, οι εκδόσεις του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. και τα Στεφανηφόρα ή «Τετράδραχμα Νέας Τεχνοτροπίας» του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ., με τα οποία φθάνει στο τέλος της η αθηναϊκή νομισματοκοπία. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι αθηναϊκές απομιμήσεις, δηλαδή νομίσματα που εκδόθηκαν από ξένους δυνάστες και από περιοχές απομακρυσμένες και τα οποία χρησιμοποιούν ως πρότυπο τις αθηναϊκές γλαύκες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αθηναϊκό δεκάδραχμο, ένα από τα πιο σπουδαία νομίσματα της αρχαιότητας, που παρουσιάζει τους ίδιους εικονογραφικούς τύπους με αυτούς των τετράδραχμων, με ορισμένες βασικές διαφορές.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με τα πιο πρόσφατα νομίσματα της νεώτερης Ελλάδας, έως και το κέρμα του ευρώ , και συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχετικό έντυπο σε ελληνικά και αγγλικά.