Πέθανε η ιρλανδή συγγραφέας, Μέιβ Μπίντσι

01.08.2012
Εφυγε από την ζωή σε ηλικία 72 ετών η διάσημη ιρλανδή συγγραφέας Μέιβ Μπίντσι, μετά από σύντομη περιπέτεια που είχε με την υγεία της, όπως ανέφεραν σήμερα τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Εφυγε από την ζωή σε ηλικία 72 ετών η διάσημη ιρλανδή συγγραφέας Μέιβ Μπίντσι, μετά από σύντομη περιπέτεια που είχε με την υγεία της, όπως ανέφεραν σήμερα τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένη στο Ντάλκεϊ, η Μπίντσι είχε γίνει γνωστή από τα μυθιστορήματά της, όπως το «Light a Penny Candle», «Tara Road» και το «Circle of Friends», το οποίο και μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το 1995. Οι πωλήσεις των βιβλίων της ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα.

Μέσα από τα μυθιστορήματά της και τις σύντομες ιστορίες, η Μπίντσι προσπαθούσε να αναλύσει την τριβή μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου στοιχείου στην Ιρλανδία. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες.

Η Μπίντσι εργάστηκε ως δασκάλα προτού στραφεί στην δημοσιογραφία και την συγγραφή, εκδίδοντας το 1982 την πρώτη της νουβέλα «Light a Penny Candle». Το μυθιστόρημα αυτό το έγραψε στον ελεύθερο χρόνο που είχε από την εργασία της ως δημοσιογράφος τους Irish Times.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2001 στο BBC, όταν κερδισε το βραβείο βιβλίου WHSmith στην κατηγορία του μυθιστορήματος, η Μπίντσι είχε περιγράψει ως «χαστούκι» τις πέντε απορρίψεις που είχε δεχθεί το πρώτο της βιβλίο. Είχε πει ότι ήταν περήφανη που επέμεινε και έστειλε το βιβλίο της σε έξι εκδοτικούς οίκους.

Η συγγραφέας είχε αποκαλύψει μάλιστα, ότι το «μυστικό» της ήταν ότι έγραφε με τον τρόπο που μιλούσε.

Βραβείο προσφοράς «Lifetime Achievement»:
Το 2000 η Μπίντσι κατετάγη τρίτη παγκοσμίως στην λίστα του World Book Day για τους αγαπημένους συγγραφείς, μπροστά από την Τζέιν Όστιν και τον Κάρολο Ντίκενς.

Κέρδισε βραβείο προσφοράς «Lifetime Achievement» στα Ιρλανδικά Βραβεία Βιβλίου το 2010, την ίδια χρονιά που εκδόθηκε το τελευταίο της μυθιστόρημα, «Minding Frankie».

Σε μήνυμά της στην προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο είχε ευχαριστήσει τους θαυμαστές της, που εξήραν την δουλειά της.

«Η υγεία μου δεν είναι καλή αυτές τις ημέρες και δεν μπορώ να ταξιδέψω για να συναντήσω ανθρώπους, όπως συνήθιζα. Αλλά είμαι πάντα ευχαριστημένη όταν μου γράφουν αναγνώστες, ακόμη και αν μου παίρνει καιρό να απαντήσω», έγραψε.

Ηταν παντρεμένη με τον, επίσης συγγραφέα, Γκόρντον Σνελ.

Ιρλανδοί πολιτικοί της απότισαν φόρο τιμής στο Twitter μετά την είδηση του θανάτου της.