Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου και στο... "περιβόλι" της

02.04.2013
Είναι ένας χρόνος (1 Απριλίου 2012) από τότε που η Δόμνα έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων, οι φίλοι και συνεργάτες της, μέλη του Καλλιτεχνικού της Συλλόγου, της αφιερώνουν σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Είναι ένας χρόνος (1 Απριλίου 2012) από τότε που η Δόμνα έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων, οι φίλοι και συνεργάτες της, μέλη του Καλλιτεχνικού της Συλλόγου, της αφιερώνουν σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Τίτλος της : ‘Για δες περβόλι όμορφο’. Για την επιλογή του, οι φίλοι και συνεργάτες της, εξηγούν: ‘.. Είναι το δικό της περιβόλι. Το φρόντιζε και το πότιζε με το νερό της κατάκρυας βρύσης. Κι όσα δέντρα έπεψεν ο Θιός μέσα είναι φυτεμένα, απ’το δικό της χέρι. Δέντρα, λουλούδια, βότανα, μυρωδικά. Και τα τραγούδια, σαν πουλιά, μέσα είναι φωλεμένα. Τα τραγούδια που αγάπησε, τα όργανα κι οι μουσικές.
Μπαίνουμε όλοι μαζί ξανά στο ανθισμένο περιβόλι σιγανά και ταπεινά, όπως εκείνη, για να αφουγκραστούμε το κελάηδημα των πουλιών και να τραγουδήσουμε μαζί τους τα τραγούδια που μας έμαθε, παρέα με τα’ώριο παγώνι μας τ’όμορφο που χτίζει τη φωλίτσα του σε μια μηλιάς κλωνάρι. Για δες περβόλι όμορφο. Είναι το περιβόλι της Δόμνας. Είναι το περιβόλι όλων μας. Τ’ώριο περβόλι μας τ’όμορφο.’
Πολύτιμη παρακαταθήκη, γεμάτο αμύθητους θησαυρούς, τα δημοτικά τραγούδια, που με τόσο πάθος διαφύλαξε και διέδωσε η Δόμνα Σαμίου. Μερικά απ’αυτά θα ακούσουμε τη βραδιά αυτή: Τρυγόνα και Ο Κατσαντώνης από την Ήπειρο, Έρχομαι και εσύ κοιμάσαι από την Μικρά Ασία, Ξενιτεμένο μου πουλί από τις Κυκλάδες, Αν δεις καράβι να περνά της Στερεάς Ελλάδας, Γιωργίτσα από την Μικρά Ασία, Ας πα’να δουν τα μάτια μου από την Πελοπποννήσου, Αντά’μαν παλικάρι από τη Θράκη, Αθηναϊκή πατινάδα της Στερεάς Ελλάδας, Τ’Αρμένου γιος πινέθηκε και Ζωναράδικο από τη Θράκης.
Στο δεύτερο μέρος το μουσικό οδοιπορικό περιλαμβάνει: την Ομορφούλα(οργανικό Μακεδονίας), Χήρα παιδίν εγέννησε(Καππαδοκίας), ο Πορφύρης και Κότσαρι (ποντιακά), Πάνω στην κούνια κάτσανε(Αν. Αγαίου), Μιαν ημέρα ένας γάτος(Αν. Θράκης), Δωδεκανησιακή Σούστα(Δωδεκανήσων), Από τα γλυκά σου μάτια(Μικράς Ασίας) Τέσσερα και τέσσερα (Κύπρου), Στη Σμύρνη μες την Αρμενιά, Δεν είναι αυγή να σηκωθώ και Σμυρναίκος μπάλος (μικρασιάτικα)
Τη μουσική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Σωκράτης Σινόπουλος. Τραγουδούν οι Βαγγέλης Δημούδης, Μιχάλης Ζάμπας, Ζαχαρίας Καρούνης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρήστος Σίκκης. Τα τραγούδια θα αποδώσει η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής ‘Δόμνα Σαμίου’, χορωδία που ίδρυσε και δίδαξε η ίδια η Δόμνα Σαμίου. Συμμετέχει Παιδική χορωδία με διδασκαλία της Κατερίνας Παπαδοπούλου.
Παίζουν οι μουσικοί: Θοδωρής Γεωργόπουλος και Νίκος Φιλιππίδης, κλαρίνο, Γιώργος Μαρινάκης και Νίκος Οικονομίδης βιολί, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο, Νίκος Καρατάσος, σαντούρι, Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα, Ηλίας Υφαντίδης ποντιακή λύρα, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι και Ανδρέας Παπάς κρουστά. Μετέχει Σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αποτελούν οι Παντελής Αγκιστριώτης, λύρα και λαούτο, Παναγιώτης Αϊβαζίδης κανονάκι, Εύα Μισοκέφαλου ούτι, Αλέξανδρος Ριζόπουλος κρουστά και Σταυρούλα Τρυφιάτη καβάλι.
INFO:
Πότε: Κυριακή 7 Απριλίου (8.30)
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι € 12,00 - 20,00
Ειδικές τιμές: € 5,00 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), και 8,00 (65+, πολύτεκνοι)