Αυλαία για το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

04.04.2013
Με ανάδοχο την Καρόλ Μπουκέ, μία από τις ωραιότερες Γαλλίδες ηθοποιούς της γενιάς της, η 14η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό από σήμερα 4 έως τις 10 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις αίθουσες Δαναός 1, Odeon Οπερα 1 και στο αμφιθέατρο Teo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου και «ανεβαίνει» στη Θεσσαλονίκη από τις 11 έως τις 17 Απριλίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Με ανάδοχο την Καρόλ Μπουκέ, μία από τις ωραιότερες Γαλλίδες ηθοποιούς της γενιάς της, η 14η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό από σήμερα 4 έως τις 10 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις αίθουσες Δαναός 1, Odeon Οπερα 1 και στο αμφιθέατρο Teo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου και «ανεβαίνει» στη Θεσσαλονίκη από τις 11 έως τις 17 Απριλίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Η Μπουκέ, σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '70 με τον πρώτο της ρόλο στο «Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» (1977) του Λουίς Μπουνιουέλ καθώς και κορίτσι του Τζέιμς Μποντ στο πλευρό του Ρότζερ Μουρ στην περιπέτεια «Για τα μάτια σου μόνο» (1981), θα έρθει για να παρουσιάσει 4 ταινίες της: τις πρόσφατες «Κακό κορίτσι» του Πατρίκ Μιλ, «Οι ασυγχώρητοι» του Αντρέ Τεσινέ και «Travaux, on sait quand ca commence» της Μπριζίτ Ρουάν, καθώς και το «Πολύ όμορφη για σένα» (1989) του Μπερτράν Μπλιε που της χάρισε διεθνή αναγνώριση και το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ηθοποιού.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει 40 φιλμ στα διάφορα τμήματά του, στο επίσημο διαγωνιστικό, στο πανόραμα του γαλλόφωνου κινηματογράφου, στην κατηγορία του ανιμέισον, ενώ η πρεμιέρα του φεστιβάλ πραγματοποιείται απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την κομεντί «Τα παλιόπαιδα» του Αντονί Μαρσιανό σε παγκόσμια αβάν πρεμιέρ.

Η υπόθεση της ταινίας απλή αλλά επίκαιρη, πραγματεύεται το κόστος της επιλογής να ακολουθήσουμε τα εφηβικά μας όνειρα. Ο Τομά (Μαξ Μπουμπλί) μόλις αρραβωνιάστηκε την κοπέλα του Λολά (Μελανί Μπερνιέ), επισκέπτεται τους γονείς της Ζιλμπέρ (Αλάν Σαμπά) και Σουζάν (Σαντρίν Κιμπερλέν) για να τους γνωρίσει και να τους ανακοινώσουν τα ευχάριστα νέα. Ο Ζιλμπέρ, παραιτημένος και απογοητευμένος από την συμβατική του ζωή, ως οικογενειάρχης, αντιμετωπίζοντας κρίση μέσης ηλικίας, προσπαθεί να πείσει τον μελλοντικό γαμπρό του να μην κάνει το ίδιο λάθος με εκείνον. Οι δυο τους λοιπόν, ξεκινούν μαζί μια νέα ζωή γεμάτη κραιπάλες και περιπέτειες, πεπεισμένοι ότι η ελευθερία που ψάχνουν είναι κάπου εκεί έξω (δείτε το τρέιλερ).

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν η ηθοποιός Αριάν Λαμπέντ, ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος, η διευθύντρια του γαλλοαμερικανικού πολιτιστικού ταμείου Αλεξαντρά Νοραμπουένα Σκίρα και ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης.

Η Ελλάδα αγαπάει το γαλλικό σινεμά αφού, πάνω από 1 εκατομμύριο εισιτήρια έκοψαν οι 37 γαλλικές ταινίες που διανεμείθηκαν πέρυσι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό.

Εκτός από την Μπουκέ, στην Αθήνα θα βρεθούν: ο διάσημος ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά, που εκτός από πρόεδρος του φετινού φεστιβάλ έχει υπάρξει πέντε φορές έως σήμερα υποψήφιος για Οσκαρ Καλύτερης Μουσικής για τις ταινίες «Η βασίλισσα», «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Ο απίθανος κύριος Fox», «Ο λόγος του βασιλιά» και «Επιχείρηση: Argo», ο σκηνοθέτης Πατρίς Λεκόντ του οποίου το καρτούν «Μπουτίκ για αυτόχειρες» θα κλείσει την αυλαία της διοργάνωσης, η σκηνοθέτιδα Μπριζίτ Ρουάν που γύρισε στην Ελλάδα την κομεντί «Τίμα τη μητέρα σου και τη μητέρα σου» (προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα) καθώς και ο σκηνοθέτης Ρεζίς Ρουανσάρ και ο σεναριογράφος Ντανιέλ Πρέσλεϊ της ταινίας «Populaire» (επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα).

Παράλληλα, το γαλλόφωνο φεστιβάλ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων «Be there! Corfu animation festival», που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα από 4 έως 7 Απριλίου, με τέσσερις σημαντικές πρεμιέρες γαλλόφωνων ταινιών («Η ημέρα των κορακιών», «Χρώμα δέρματος: Μελί», «Πίνακας» και «Ο Κιρικού, οι άνδρες και οι γυναίκες»). Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την ΕΡΤ θα πραγματοποιηθεί προβολή μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων των αρχών του 20ού αιώνα με τη συνοδεία της μουσικής των Acte Vide.

Το φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που υπό τον τίτλο «Les enfants de lumiere» («Τα παιδιά του φωτός») θα παρουσιάσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 5, 9 και 10 Απριλίου, ένα διαδραστικό κινηματογραφικό παιχνίδι για παιδιά και ενήλικες. Το παιχνίδι στοχεύει στην εισαγωγή του κοινού στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου γι' αυτό και περιλαμβάνει προβολή 30λεπτου βίντεο με αποσπάσματα από τις σημαντικότερες στιγμές του γαλλικού σινεμά από την εποχή των αδελφών Λιμιέρ έως σήμερα. Θα μεσολαβήσει σχολιασμός του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemag.gr και στο e-go.gr για περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τις ειδικές εκδηλώσεις, καθώς και για να διεκδικήσετε προσκλήσεις.