32 καλλιτέχνες προσφέρουν τα έργα τους για την... κρίση

09.04.2013
Μια καθαρά συμβολική χειρονομία για την αντιμετώπιση του εθνικού χρέους έφερε στον ίδιο χώρο πολιτικούς, καλλιτέχνες, εκπροσώπους της πολιτικής και πνευματικής ζωής, σε μια ατμόσφαιρα ενθάρρυνσης και επικρότησης κινήσεων σαν αυτή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Μια καθαρά συμβολική χειρονομία για την αντιμετώπιση του εθνικού χρέους έφερε στον ίδιο χώρο πολιτικούς, καλλιτέχνες, εκπροσώπους της πολιτικής και πνευματικής ζωής, σε μια ατμόσφαιρα ενθάρρυνσης και επικρότησης κινήσεων σαν αυτή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Χάρη στην πρωτοβουλία της τελευταίας, 32 καλλιτέχνες, πρεσβύτεροι και νεότεροι, προσέφεραν αφιλοκερδώς έργα τους (η πλειοψηφία φιλοτέχνησε έργα ζωγραφικής και γλυπτικής ειδικά για την περίσταση), με σκοπό τη δημοπρασία τους, σε συμβολικές τιμές, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του εαρινού Greek Sale του οίκου Μπόναμς (Λονδίνο, 24 Απριλίου). Τα έσοδα θα δοθούν για τη μείωση του χρέους, διαμέσου της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Πρόκειται για μια «αξιέπαινη» κίνηση, που «στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι όλοι μας, όλοι οι Ελληνες πολίτες μπορούμε να βοηθήσουμε στον βαθμό που μας αναλογεί, για να ξεπεράσει η χώρα μας αυτή την πολύμορφη και βαθιά κρίση», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε εκδήλωση που έγινε χθες το μεσημέρι στο νεοκλασικό της Image Galery, στην οδό Αμαλίας, όπου εκτίθενται τα έργα για την πρωτοβουλία «Τέχνη και αλληλεγγύη: από τον κόσμο των χρωμάτων στο... παράλληλο σύμπαν των αγορών».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά σε μια στιγμή που η πατρίδα μας «αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση μετά τη μεταπολίτευση». Για μια «ιδιαίτερα πρωτοποριακή κίνηση με συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε πως «η Ευρώπη άργησε να διαπιστώσει ότι η κρίση είναι συστημική και να δώσει λύσεις». Ωστόσο, πρόσθεσε, «ορισμένες αποφάσεις, όπως για την Κύπρο, δεν μπορούν να αποτελούν λύση για όλη την Ευρώπη». Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Wolfgand Dolt, ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη ? Πλάκα ανέφερε ότι «οι Ελληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας» και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η κίνηση «ίσως σημάνει συναγερμό, για να ξυπνήσουμε όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι».

Την εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί Ανδρέας Λοβέρδος, Σοφία Βούλτεψη, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι καλλιτέχνες Αλέκος Φασιανός, Χρήστος Καρράς, Μανώλης Χάρος, Μαρία Φιλοπούλου κ.ά.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Δήμητρα Ρουμπούλα