Ένα μάθημα μουσικής από την Βενεζουέλα

11.04.2013
Το Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου- Ταύρου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΣΥΜΒΟΛΗ», συλλογική δράση καθηγητών και γονιών του Ωδείου για την τέχνη και την εκπαίδευση, πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: El Sistema – Ένα μάθημα μουσικής από την Βενεζουέλα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
• Προβολή του ντοκιμαντέρ «El Sistema – Σώζοντας Ζωές» από την σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου, Small Planet –ΕΡΤ.
• Συζήτηση με εισηγητές:
Κ. Ηλιάδης «Ζωή και …ορχήστρα»
Μ. Τρανουδάκης «Μουσικά σχολεία – Σώζοντας…δομές»
Ν. Χατζηελευθερίου «Ένα φάντασμα πλανιέται ..πάνω από τα Ωδεία».
• Συναυλία με την συμφωνική ορχήστρα νέων "THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA" με την σοπράνο ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΩΥΣΙΔΟΥ υπό την διεύθυνση του ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΔΗ.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Μοσχάτου – Ταύρου, Ελευθερίας και Λυκούργου, Μοσχάτο

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΩΡΑ 20.00

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Θα παραστεί ο πρέσβης κ. Φράνκλιν Ρ. Γκονζάλες.

«...Ένα απόγευμα του 1975 σ΄ ένα γκαράζ του Καράκας της Βενεζουέλας, ο 36χρονος καθηγητής μουσικής και οικονομολόγος Jose Antonio Abreu ξεκίνησε μια σταυροφορία που φαινόταν απολύτως ουτοπική. Να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί από τη φτώχεια, τους δρόμους και την εγκληματικότητα, μαθαίνοντας τους, δωρεάν, κλασσική μουσική και κάνοντας τα μέλη μιας κλασσικής συμφωνικής ορχήστρας.
«Τίποτα σαν την πρώτη πρόβα» αναπολεί ο μαέστρος Abreu, 74 ετών σήμερα. «Είναι η στιγμή που θυμάμαι με μεγαλύτερο πάθος. Τα υπόλοιπα ήταν μια μεγάλη καθημερινή συγκίνηση».
Σε εκείνη την πρώτη πρόβα ήρθαν μόλις 11 παιδιά. Όμως ο σπόρος είχε πέσει στο χώμα, γεννώντας αυτό που θα έμενε παγκοσμίως γνωστό ως EL SISTEMA (το σύστημα). Ένα όργανο Παιδείας, αλλά και ταυτόχρονα ένα όπλο κατά της φτώχειας. Ένα εργαλείο κοινωνικής αλλαγής. Μια απόπειρα να αλλάξει ο κόσμος μέσω της μουσικής».

Μοσχάτο 9-4-2013

Η Δ.Ε της κοιν.σ.επ. «ΣΥΜΒΟΛΗ»

Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου – Ταύρου
«Συμβολή» Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Συλλογική δράση για την τέχνη και την εκπαίδευση
Ελευθερίας και Λυκούργου, Μοσχάτο, τηλ.210 4833230