Τελετουργικές μάσκες, αεροπλανάκια και χάρτινες ανθοδέσμες

22.04.2013
Ένας κόσμος φανταστικός, με αναφορές στην απλότητα της πρωτόγονης ή της παιδικής Τέχνης, αλλά και τη σοφία και την εικαστική εμπειρία ενός καλλιτέχνη που έχει εντρυφήσει τόσο στον Γαλλικό μοντερνισμό και την Τέχνη των Πριμιτίφ, όσο και στη δουλειά των σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών της Γενιάς του '30.

Την έκθεση έργων και εικαστικών κατασκευών του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, με τίτλο: «Ανθίβολα παιχνιδιών» φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife».

Η έκθεση περιλαμβάνει συνθέσεις μικρογλυπτών από χαρτί, χαρτόνι, πηλό καθώς και χρηστικά αντικείμενα με κάποια εικαστική επέμβαση. Ανάμεσα στα έργα-κατασκευές που θα συναντήσει ο επισκέπτης, ανακαλύπτουμε τελετουργικές μάσκες, παιδικά αεροπλανάκια, χάρτινες ανθοδέσμες με κάποιο εορταστικό ύφος, πουλιά με ανοικτές τις φτερούγες τους, ένα άλλο πουλί που στέκει ακινητοποιημένο, μια και η φυγή δεν του λέει τίποτα, πιστεύοντας παθιασμένα ότι μόνο η ακινησία του παρέχει την αίσθηση της μετακίνησης, ένα μουσικό τοπίο με την υπαρκτή μουσική, μια ιερατική κούκλα που παραπέμπει σε γυναικείες θεατρικές φιγούρες, το μικρό υπαίθριο θεατράκι με μια εικόνα από χαμένο έργο του Αριστοφάνη, μια σειρά ολόσωμων αγγέλων που αναγγέλλουν προδομένα χαρμόσυνα γεγονότα, μια παραλληλόγραμμη μυστική τελετή με γαλάζιες εραλδικές θεότητες, μπροστά από ένα ονειρικό τοπίο της Πελοποννήσου και άλλα πολλά..

Οι εικαστικές αυτές κατασκευές θα παρουσιάζονται ανάμεσα σε άλλα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη, με τη γνωστή ανθρωποκεντρική θεματογραφία του.

Όλα μαζί τα εκθέματα, δημιουργούν έναν κόσμο φανταστικό, με αναφορές στην απλότητα της πρωτόγονης ή της παιδικής Τέχνης, αλλά και τη σοφία και την εικαστική εμπειρία ενός καλλιτέχνη που έχει εντρυφήσει τόσο στον Γαλλικό μοντερνισμό και την Τέχνη των Πριμιτίφ, όσο και στη δουλειά των σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών της Γενιάς του '30. Για τον ίδιο, όλες αυτές οι εικαστικές ηλιογραφίες συνθέτουν κάποια χειροπιαστή απόκρημνη ορατότητα, που ο επινοητής τους παραμένει αόρατος.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 10 Μαΐου από τις 8 ως τις 10.30 μ.μ. στην Αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 2107221200, 4, ώρες λειτουργίας: Τετ. Σαβ. 10.00-15.00 & Τρ. Πεμ. Παρ. 10.00-15.00&17.30-20.30, Δευτέρα κλειστά, www.astrolavos.gr, [email protected]).

Διάρκεια έκθεσης: έως Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013.