Στη Στέγη η απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2012

23.05.2013
Μεγάλος απών από την τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων ήταν ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος όπως ειπώθηκε λείπει στο εξωτερικό.

Με αρκετούς μήνες καθυστέρηση τα Κρατικά Βραβεία 2012 απονεμήθηκαν χθες το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Μεγάλος απών από την τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων ήταν ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος όπως ειπώθηκε λείπει στο εξωτερικό.

Έτσι ο τελευταίος πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, πριν ανακοινωθεί η κατάργησή του, δεν παρέλαβε ο ίδιος το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του από τα χέρια του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, αλλά ένας εκπρόσωπός του.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ όμως ήταν παρούσα και παρέλαβε από τον υπουργό το Βραβείο Ποίησης («Η ανορεξία της ύπαρξης», εκδ. Καστανιώτη), ενώ το Βραβείο Μυθιστορήματος παρέδωσε στον Γιώργο Συμπάρδη («Υπόσχεση γάμου», εκδ. Μεταίχμιο) ένας βετεράνος της ελληνικής πεζογραφίας, ο Μένης Κουμανταρέας, o oποίος απευθυνόμενος στον κ. Τζαβάρα είπε: «Διαλύσατε το ΕΚΕΒΙ, κύριε υπουργέ που είχε πρόεδρο τον Θανάση Βαλτινό, τον οποίο βραβεύετε σήμερα. Ηταν λάθος». Κριτική για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ δέχτηκε ο υπουργός και από την Ερση Σωτηροπούλου και τον Αντώνη Λιάκο οι οποίοι μίλησαν για «καταστροφική πολιτική» και «διάλυση των θεσμών».

«Αυτά τα βραβεία, ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Τζαβάρας, δεν είναι μόνο η αναγνώριση της προσφοράς των πνευματικών ανθρώπων, αλλά αυτά υπομνηματίζουν και τον ξεχωριστό ρόλο του κράτους. Γιατί τέτοιες ώρες συνειδητοποιούμε ότι το κράτος δεν είναι το μακρύ χέρι που ζητά θυσίες αλλά είναι θεματοφύλακας του κύρους και της αυθεντίας».

Μεταξύ άλλων, απονεμήθηκαν το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας, εξ ημισείας, στους Γιάννη Ευσταθιάδη («Ανθρωποι και λέξεις: Διηγήματα μεγάλου μήκους», εκδ. Μελάνι) και Ερση Σωτηροπούλου («Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα», εκδ. Πατάκη), το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στον Αντώνη Λιάκο («Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία: οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης», εκδ. Πόλις), Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας στον Αλέξανδρο Μασσαβέτα («Κωνσταντινούπολη: Η πόλη των απόντων», εκδ. Πατάκη) και Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, εξ ημισείας, στον Θωμά Ιωάννου («Ιπποκράτους 15», εκδ. Σαιξπηρικόν) και στον Θωμά Τσαλαπάτη («Το ξημέρωμα είναι σφαγή, κύριε Κρακ», εκδ. Εκάτη).

Δ. Ρ.

Πηγή ΕΘΝΟΣ