«Πετώντας πάνω απ' το Αιγαίο» της... Μυκόνου

26.06.2013
Ένας παλιός φίλος της Μυκόνου, φοιτητής ακόμα τα καλοκαίρια επισκεπτόταν το νησί και διέμενε στον ξενώνα της Σχολής Καλών Τεχνών, ο γνωστός εικαστικός Πέτρος Ζουμπουλάκης, θα παρουσιάσει στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου μια σειρά έργων του με τίτλο «Πετώντας πάνω απ’ το αιγαίο».

Ένας παλιός φίλος της Μυκόνου, φοιτητής ακόμα τα καλοκαίρια επισκεπτόταν το νησί και διέμενε στον ξενώνα της Σχολής Καλών Τεχνών, ο γνωστός εικαστικός Πέτρος Ζουμπουλάκης, θα παρουσιάσει στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου μια σειρά έργων του με τίτλο «Πετώντας πάνω απ’ το αιγαίο».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μυκόνου από την 1η έως τις 10 Ιουλίου 2013.

Φωτο Ξερολιθιά: «… Η τοπογραφία που μας χαρίζει με τέτοιον ευγενή οίστρο ο Πέτρος Ζουμπουλάκης έχει χαρακτήρα πλανητικό θα έλεγα, νιώθοντας την υπερβολή στην έκφραση. Κι όμως, πρόκειται για τοπία-βραχώδη νησιά που αναδύονται ζωντανά μέσα από μια ζωντανή βαθυκύανη θάλασσα, φέρνοντας πάνω τους μεγαλειώδη χνάρια του έργου του ανθρώπου, τείχη, σκάλες στο άπειρο, πεζούλια, υπόνοιες σπιτόπουλων, αμυχές δρόμων, κηλίδες συστάδων θάμνων - και μέσα σ’ αυτή τη μεγαλειώδη γλυπτή ξηρότητα μοιάζει να ζει και πνέει πνεύμα ζωοποιό που καθηλώνει στα έργα με την αδρή, γαιώδη του γραφή ο ζωγράφος»

Κώστας Τσιρόπουλος

Info:

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», αίθουσα Ματογιάννι 45.
Εγκαίνια : Δευτέρα 1 Ιουλίου και ώρα 20.00.
Διάρκεια έκθεσης : 1 - 10 Ιουλίου 2013, ώρες : 10.00- 13.00 & 20.00 έως 24.00.


Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Kαλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη (1956-1961), με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σε όλα τα χρόνια σπουδών. Αποφοίτησε με πολλές διακρίσεις. Mετά την αποφοίτησή του από το εργαστήρι ζωγραφικής σπούδασε Σκηνογραφία, Διακόσμηση και Διαφήμιση στο Φροντιστήριο της Α.Σ.Κ.Τ. κοντά στον Βασίλη Βασιλειάδη (1962-1964), με διακρίσεις επίσης. Mελέτησε τη Βυζαντινή και Λαϊκή Τέχνη στην Ελλάδα με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1964-1965).
Διοργάνωσε τριάντα πέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ έλαβε μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις σημαντικότερες διεθνείς Βiennale.
Από το 1961, παράλληλα με τη ζωγραφική εργάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια. Συνεργάστηκε με κρατικά θέατρα και ελεύθερους θιάσους. Δίδαξε καλλιτεχνικά μαθήματα στα ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη, Σκηνογραφία στις Σχολές Βακαλό κ.ά.
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στις συλλογές των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στα Μουσεία Πιερίδη και Βορρέ, στις συλλογές Αντωνίου, Βέργου, Ιωαννίδη, Μοσχανδρέου, Καγκελάρη κ.ά. καθώς και στις συλλογές των Τραπεζών: Εθνικής, Alpha Bank, Εμπορικής, Αγροτικής, Ιονικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης σε Πινακοθήκες πολλών Δήμων της χώρας καθώς και στην Πινακοθήκη της Bουλής.
Το 2011 Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.