Λιγνάδης - Ρουβάς με «Βάκχες» σε όλη την Ελλάδα

02.07.2013
Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεβάζει φέτος τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μια παράσταση πολυσυζητημένη, πριν ακόμα παιχτεί. Συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με εμπειρία και γνώση στο Αρχαίο Δράμα, όπως η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιάννης Καρατζογιάννης, και ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Πασσάς. Στο ρόλο του Διόνυσου ο Σάκης Ρουβάς.

Η παράσταση «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, μια παραγωγή της καλλιτεχνικής εταιρείας «Αργώ», θα περιοδεύσει στην περιφέρεια της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τη Σαλαμίνα, στις 9 Ιουλίου.

Οι «Βάκχες» μπορούν να διαβαστούν και να παρασταθούν με τρόπο που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα και στις ανάγκες της εποχής μας, σαν μία σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται όταν οι οργανωμένοι κοινωνικοί σχηματισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την εισβολή στον περίκλειστο χώρο τους, νέων δεδομένων - ανθρώπων, δοξασιών, δυνάμεων.

Με βασικό στοιχείο της σκηνοθεσίας του Δημήτρη Λιγνάδη ότι η μουσική, η «νέα, δρώσα μουσική», θα δονήσει το «εγκατεστημένο μόρφωμα», το πρόσωπο που θα υποδυθεί τον Διόνυσο πρέπει να εκπροσωπεί το νέο, το τολμηρό, το ωραίο, αυτό που για τους σημερινούς θεατές μπορεί να γοητεύσει και να οδηγήσει «στην κυριαρχία της μουσικής επί του λόγου και της μέθης επί της λογικής». Η επιλογή του Σάκη Ρουβά έμοιαζε, υπό αυτό το σκεπτικό, μονόδρομος.

«Είμαι θιασώτης του Διονύσου και της διονυσιακής τέχνης που φέρει ο Σάκης Ρουβάς», τονίζει ο σκηνοθέτης. Ηταν δε ευτυχής η συγκυρία διότι με το θέατρο φλέρταρε από καιρό ο δημοφιλής ποπ σταρ, όμως δεν του είχε δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. «Μεγάλη μου επιθυμία εδώ και πολλά χρόνια ήταν να μπω στον χώρο του θεάτρου».

Εκανε σχετικές σπουδές στο εξωτερικό, ασχολήθηκε για λίγο με τον κινηματογράφο, ενώ τώρα, με τον Διόνυσο, «βρίσκομαι μπροστά σε μια στιγμή της καριέρας μου και της ζωής μου που έχει ήδη αλλάξει πολλά πράγματα για εμένα. Με έχει βάλει σε βαθύ τρόπο σκέψης κι αίσθησης», λέει ο Σάκης Ρουβάς. Οσο για την επιθυμία του να παίξει στην Επίδαυρο, είναι δεδομένη: «Θέλω να πατήσω αυτό το ιερό. Με μεγάλη λαχτάρα θα εμφανιζόμουν στο θέατρο της Επιδαύρου

Στην παράσταση, που στηρίζεται στη νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη, συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες (η Ρούλα Πατεράκη που υποδύεται τον Τειρεσία, ο Γιάννης Καρατζογιάννης ως Κάδμος, ο Δημήτρης Λιγνάδης ως Β' Αγγελιοφόρος), η Γιώτα Βέη στο παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί (ο Δημήτρης Πασσάς στον ρόλο του Πενθέα και η Μαρία Κίτσου ως Αγαύη).

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Φεστιβάλ Φιλίππων (Αρχαίο θέατρο), στις 13 & 14 Ιουλίου. Στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα για να καταλήξει στο Ηρώδειο.

OI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τα σκηνικά-κοστούμια φιλοτέχνησε η Εύα Νάθενα. Η μουσική του Γ. Πούλιου θα είναι ζωντανή, με τη συμμετοχή του Μ. Αφολαγιάν και ακόμη δύο μουσικών. Η χορογραφία είναι της Δ. Ασημακοπούλου. Συμμετέχουν οι Μ. Αφολαγιάν, Στ. Μουαγκέ και 11μελής γυναικείος χορός.

-------------------------------------

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ:

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
5/8, Γιάννενα, Θέατρο ΕΗΜ (Φρόντζος)
7, 8 και 9/8, Κέρκυρα, Μον Ρεπό – «Ρένα Βλαχοπούλου»
10/8, Πρέβεζα, Δημοτικό Κηποθέατρο
11/8, Λευκάδα, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο
22 & 23/8, Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
24 & 25/8, Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη (Φορτέτζα)
26 & 27/8, Ηράκλειο, Τεχνόπολις Ανοιχτό Θέατρο
29 & 30/8 Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2/9 Θέατρο Πέτρας
3/9 Mαρούσι, Χώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αμαλιείου
4 & 5/9 Κηποθέατρο Παπάγου
6 & 7/9 Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
8/9 Νίκαια, Κατράκειο
9 & 10/9, Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής»
12/9, Γαλάτσι, θέατρο Αλσους Βεϊκου
13 & 14/9, Πειραιάς, Βεάκειο
18 & 19/9, ΗΡΩΔΕΙΟ