Καλοκαίρι στον κήπο του νου: Ο Νίκος Χουλιαράς και η Αντίπαρος

17.07.2013
Με μια έκθεση του Νίκου Χουλιαρά εγκαινιάζεται στις 20 Ιουλίου η νέα γκαλερί «αντί», στο Κάστρο Αντιπάρου.

Με μια έκθεση του Νίκου Χουλιαρά εγκαινιάζεται στις 20 Ιουλίου η νέα γκαλερί «αντί», στο Κάστρο Αντιπάρου.


Ο γνωστός καλλιτέχνης -αναδρομική έκθεση του οποίου με όλες τις πτυχές του έργου του είδαμε πριν από ενάμιση χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη- έχει στενή σχέση με το νησί. Γι΄ αυτό και η έκθεση τιτλοφορείται «Καλοκαίρι στον κήπο του νου: Ο Νίκος Χουλιαράς και η Αντίπαρος».

Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αντίπαρο το 1975, αγάπησε το νησί κι έναν χρόνο μετά απέκτησε το δικό του σπίτι. Μέχρι το 2007, όσο η κατάσταση της υγείας του ήταν καλή, ζούσε εκεί επί έξι μήνες τον χρόνο και ζωγράφιζε. «Από το εσωτερικό του δωματίου του, τα στενά στο Κάστρο, τον γιαλό του Σιφανίκικου, τα αντικείμενα μιας δικής του πρωτόγονης φυλής, στα σχέδια με το αγωνιώδες θέατρο σκιών του Εαυτού και τα μαγεμένα αυτόφωτα τοπία, ο Χουλιαράς κατορθώνει να κάνει “το έξω ένα με το μέσα”, ενώνοντας το μάτι και το χέρι του σε μια εσωτερική θέαση του κόσμου». Στην τιμητική αυτή έκθεση στο έργο του καταξιωμένου ζωγράφου, λογοτέχνη, στιχουργού και συνθέτη, η Ελισάβετ Πλέσσα, επιμελήτρια και της αναδρομικής στο Μουσείο Μπενάκη, επέλεξε ζωγραφικά έργα, σχέδια και αντικείμενα επιχειρώντας μια περιεκτική προσέγγιση της καλλιτεχνικής έκφρασης του πολύπλευρου αυτού δημιουργού και της σχέσης του με την Αντίπαρο.

Το βράδυ των εγκαινίων, στις 9.00 μ.μ., έχει προγραμματιστεί μια εκδήλωση για τον Νίκο Χουλιαρά, στο Κάστρο της Αντιπάρου, όπου ο ποιητής Σωτήρης Κακίσης και οι Τζίμης Πανούσης και Φοίβος Δεληβοριάς θα διαβάσουν διηγήματα του Χουλιαρά από το βιβλίο του «Μια μέρα πριν, δύο μέρες μετά», το οποίο σχετίζεται με την Αντίπαρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Αυγούστου.