O KYKLOS με τα Concertini του Νίκου Σκαλκώτα

30.01.2014
Οι σολίστ αντιμέτωποι με τη γοητεία-πρόκληση της εκτέλεσης έργων σπάνιας συνθετικής έμπνευσης, καλούνται να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από την δημιουργία ενός προγράμματος απόλυτης δεξιοτεχνίας από την πρώτη μέχρι την τελευταία σταγόνα του.

Το σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949) – αυτόν τον παραγνωρισμένο στον καιρό του δημιουργό, τον μαθητή του Arnold Schoenberg, το μέλος της 2ης σχολής της Βιέννης που όμως χάραξε μια τελείως προσωπική συνθετική πορεία, όντας στην αιχμή της πρωτοπορίας ενώ παράλληλα κοιτούσε βαθιά μέσα στην παράδοση, για να αναγνωρίζεται πια σήμερα παγκοσμίως ως μία σημαντική μορφή της μουσικής του 20ου αιώνα- παρουσιάζοντας το Κυκλικό κονσέρτο για όμποε, φαγκότο, τρομπέτα και πιάνο, δημιουργία της περιόδου 1939-1943, με την προσθήκη του Χαρακτηριστικού κομματιού (Νυχτερινή διασκέδασις) για ξυλόφωνο και ορχήστρα, μία πραγματικά ιδιαίτερη σύνθεση του 1949 που θα παρουσιαστεί σε μεταγραφή για ξυλόφωνο και πιάνο.

Το KYKLOS ENSEMBLE αποτελείται από εξέχοντες Έλληνες σολίστ, οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η γέννηση του συνόλου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διεύρυνση των ορίων της τέχνης τους.


Η φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του KYKLOS ENSEMBLE. Όλες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του συνόλου διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταπόδοσης και όχι από την επιδίωξη του κέρδους.
Αποστολή του KYKLOS ENSEMBLE είναι να:

• παρουσιάζει έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της κλασικής και σύγχρονης μουσικής
• συνεργάζεται με το σύνολο των Τεχνών (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά κτλ) και των Επιστημών (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, μαθηματικά, αρχιτεκτονική κτλ)
• προβάλει και αναδεικνύει το έργο των Ελλήνων συνθετών, παλιότερων και νεότερων
• παρουσιάζει όπερες σε διασκευή για σύνολο μουσικής δωματίου
• προωθεί την νέα καλλιτεχνική δημιουργία μέσω της ανάθεσης νέων έργων σε νέους συνθέτες
• εκπαιδεύει νέους μουσικούς μέσω σεμιναρίων, master classes, ανοιχτών δοκιμών και συναυλιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με στόχο την προετοιμασία μιας νέας γενιάς άξιων μουσικών
• οργανώνει τακτικά συναυλίες με κοινωνικό - περιβαλλοντικό προσανατολισμό σε φυλακές, γηροκομεία, ορφανοτροφεία ακόμα και κατ' οίκον, σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές και Περιβαλλοντικές οργανώσεις
• οργανώνει συναυλίες με την σύμπραξη άνεργων μουσικών
• οργανώνει φεστιβάλ αφιερωμένα στην σύμπραξη της κλασικής με την παραδοσιακή μουσική
• επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην επαρχία και το εξωτερικό
• προσφέρει τις συναυλίες του με πολύ χαμηλό εισιτήριο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο Αθηνών, το φοιτητικό εισιτήριο θα είναι στην τιμή των 2 ευρώ, ενώ το κανονικό στα 10 ευρώ

Info:

Ημερομηνία: 6, 7 Μαρτίου 2014
Έναρξη: 20.30
Χώρος: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος