Όταν οι Άγγελοι... δικαιώνονται

29.05.2014
Μολονότι βιάστηκε βίαια στα παιδικά της χρόνια, μολονότι έχασε τη φωνή της για έξι χρόνια, κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Μίλησε με τη φωνη της ψυχής και της γραφής της και το λαμπρό της πνεύμα θα φωτίζει τον δρόμο για πολλές γενιές ακόμη.

Ο λόγος για τη διάσημη αφρο-αμερικανή συγγραφέα, ποιήτρια και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου, μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία που άφησε την τελευταία της πνοή στα 86 της χρόνια.

Η πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα είχε τιμηθεί με περισσότερα από 50 βραβεία, μεταξύ αυτών και με το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το συνολικό της έργο. Πιο γνωστό της πόνημα είναι το πρώτο μέρος της επτάτομης αυτοβιογραφίας της «Ξέρω γιατί Κελαηδά το Πουλί στο Κλουβί» (I Know Why the Caged Bird Sings), το οποίο και έγραψε ιστορία ως ένα από τα πρώτα μπεστ σέλερ έργα από αφρο-αμερικανίδα συγγραφέα που δεν ανήκουν στην κατηγορία της μυθοπλασίας. Στα απομνημονεύματά της η Αγγέλου περιγράφει τον βίαιο βιασμό της στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών από τον φίλο της μητέρας της. Να σημειωθεί εδώ, πως η Αγγέλου εν συνεχεία κατέθεσε ενάντια στον βιαστή της, ο οποίος και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οργισμένο πλήθος. Η διάσημη συγγραφέας πίστεψε πως με τη "φωνή" της σκότωσε τον άνδρα και γι΄αυτό σταμάτησε να μιλά για 6 ολόκληρα χρόνια....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ "Τα Πέντε Μαθήματα Ζωής από τη Μάγια Αγγέλου"


Η Αγγέλου-ή Μάργκεριτ Αν Τζόνσον, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- γεννήθηκε το 1928 στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Το 1951 είχε παντρευτεί με Έλληνα, το όνομα του οποίου και επέλεξε να διατηρήσει μετά τον χωρισμό τους το 1954.
Εκτός από συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, ήταν και ηθοποιός, σκηνοθέτης, συνθέτρια, τραγουδίστρια και χορεύτρια. «Εγώ η ίδια δημιούργησα τον εαυτό μου. Έμαθα στον εαυτό μου τόσα πολλά» δήλωνε το 2007 στην εφημερίδα Usa Today.
Τον Νοέμβριο του 2013, στα 85 της έτη, η Αγγέλου είχε κλέψει την παράσταση στην απονομή των εθνικών βραβείων βιβλίου στη Νέα Υόρκη, όπου τιμήθηκε για την εξαιρετική της υπηρεσία στην αμερικανική λογοτεχνική κοινότητα.
Από το αναπηρικό της καροτσάκι, η Αγγέλου μάγεψε το κοινό, τραγουδώντας και δηλώνοντας ενώπιον πλήθους συγγραφέων και εκδοτών: «Είστε το ουράνιο τόξο μέσα στα σύννεφά μου» για να συμπληρώσει μέσα σε γέλια και χειροκροτήματα από το ακροατήριο: «Το εύκολο ανάγνωσμα είναι τόσο διαβολεμένα δύσκολο στην συγγραφή».
Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, ανέπτυξε και έντονη ακτιβιστική δράση, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ήταν στενή φίλη του Μάλκολμ X. Μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα- ο οποίος είχε διαβάσει το ποίημα της Αγγέλου «Still I Rise» κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 1994- η συγγραφέας και ποιήτρια έγραψε το ποίημα «His Day Is Done» προς τιμήν του εκλιπόντα Νοτιοαφρικανού ηγέτη, μετά από παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ιστορία έχουν μείνει και θα μείνουν πολλές από τις φράσεις – αποσπάσματα του έργου της.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

• Το πουλί δεν κελαηδάει επειδή έχει μια απάντηση, κελαηδάει επειδή έχει ένα τραγούδι.

• Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.

• Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις.

• Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι.

• Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: «είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε».
• Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το αποκτήσεις.

• Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.

• Θα γνωρίσεις πολλές ήττες στη ζωή σου, αλλά ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να νικηθεί.

• Όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν.

• Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να ‘χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη.

• Η μόρφωση βοηθάει κάποιον να πάψει να φοβάται παράξενες καταστάσεις.

• Είναι πολύ λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο να αγαπάμε τη ζωή και να είμαστε άπληστοι για αυτήν.

• "Να φυλάγεσαι από τον γυμνό άνθρωπο που σου χαρίζει το πουκάμισό του."

• Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι να μάθεις. Μετά όταν μάθεις καλύτερα, καν’ το καλύτερα.


Γ.Ο