Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στη Στέγη

10.06.2014
Η Στέγη ανοίγει και πάλι τις πόρτες της στα παιδιά και τους εφήβους με πολλές καλοκαιρινές ενδιαφέρουσες δράσεις!

StoryLab

Το StoryLab ή αλλιώς το εργαστήριο ιστοριών φτιάχνει ιστορίες με χαρτί, εικόνες, ζωγραφιές ή απλώς μια λέξη. Το εργαστήριο ιστοριών θα δείξει τον τρόπο και τα εργαλεία, του πώς από μια λέξη μπορούμε να φτιάξουμε την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία, να την ντύσουμε με άλλες λέξεις, χρώματα και ζωγραφιές, να την κάνουμε βιβλίο και ταινία. Στόχος του εργαστηρίου είναι να διδαχθούν με εμπειρικό τρόπο οι βασικές αρχές αφήγησης και οι διαφορετικές μορφές της. Μετατρέποντας την αρχική ιστορία σε βιβλίο, τα παιδιά θα δουν την ιστορία τους να «ζωντανεύει» μέσα από την εικονογράφηση που τα ίδια έχουν κάνει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πλαστελίνη ή το αγαπημένο τους παιχνίδι, θα διδαχθούν μια διαφορετική αφηγηματική διαδικασία, οπτικοποιώντας την ιστορία τους και κάνοντάς την ταινία με την τεχνική του stop motion.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την Αγάθη Δαρλάση, σεναριογράφο και σκηνοθέτη.
Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Διάρκεια εργαστηρίων: Δευτέρα 16 έως και Παρασκευή 20 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Θέατρο

Βρισκόμαστε μαζί εδώ και τώρα
Στο θεατρικό εργαστήριο που διοργανώνει φέτος η Στέγη, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα viewpoints, μια τεχνική θεατρικού αυτοσχεδιασμού, που τα εξοικειώνει με την κίνηση στο χώρο και το χρόνο μέσα σε μια σκηνική δράση. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με στοιχεία όπως ο ρυθμός, η επανάληψη, η αρχιτεκτονική του χώρου, η χειρονομία, η μουσική κ.ά. Στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργήσει την ομαδικότητα μεταξύ των παιδιών. Η ομάδα, ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες, θα μπορεί να αυτοσχεδιάζει αλληλεπιδρώντας άμεσα και αυθόρμητα με το περιβάλλον της. Αυτή η δημιουργική διαδικασία θα οδηγήσει σε μια παρουσίαση-παράσταση φτιαγμένη από τα ίδια τα παιδιά, για γονείς και φίλους, στην τελευταία συνάντηση.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ηθοποιό Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και την ηθοποιό και εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής Ίριδα Νικολάου. Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 30 Ιουνίου έως και Παρασκευή 4 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Graffiti
Paste up
Σε αυτό το καλοκαιρινό εργαστήριο θα μιλήσουμε για την «τέχνη του δρόμου», εστιάζοντας στην τεχνική του "paste up". Οι έφηβοι, επηρεασμένοι από παλιές γκραβούρες και την αισθητική της χαρακτικής, θα σχεδιάσουν μέσα από γραμμές ένα μικρό poster. Στο τέλος του εργαστηρίου το πρώτο τους poster θα είναι έτοιμο για αφισοκόλληση!

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικαστικό Σταμάτη Μητσιό.

Απευθύνεται σε: Έφηβους 13-16 ετών

Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 30 Ιουνίου έως και Παρασκευή 4 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Doodling
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά εξερευνούν την τεχνική του "doodling" δηλαδή το γρήγορο σκιτσάρισμα ή αλλιώς αυθόρμητη και ελεύθερη ζωγραφική. Ο υπερδραστήριος εγκέφαλος των παιδιών, αναζητώντας τρόπους να εκτονωθεί, είναι ικανός να δημιουργήσει αφηρημένες ζωγραφιές, ασυνείδητα σχέδια και ολόκληρες συνθέσεις από φιγούρες, σχήματα, μοτίβα και αντικείμενα.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα, εικονογράφο και street artist Μανώλη Ηλιόπουλο και τη γραφίστρια και character designer Νάντια Στασινού.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 7 έως και Παρασκευή 11 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Αυθεντικό παιχνίδι
Ένα εργαστήριο που περιέχει τη δροσιά και τη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού εμπνευσμένο από το Αυθεντικό Παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση. Αυθεντικό Παιχνίδι είναι ο φυσικός και πηγαίος τρόπος που έχουν τα παιδιά να παίζουν. Μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, το παιχνίδι αυτό εξελίσσεται σε έναν τρόπο επικοινωνίας που καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη, την επαφή με τον εαυτό και την ομάδα. Κρατώντας τον αυθορμητισμό και τη χαρά τουΑυθεντικού Παιχνιδιού, τα παιδιά θα παίξουν και θα εκφραστούν ελεύθερα με το ρυθμό, τηνκίνηση, τα χρώματα, τον πηλό. Το ελεύθερο παιχνίδι μετατρέπεται σε μουσικά ταξίδια μέσα από εικαστικές δημιουργίες, κινητικές δράσεις και αυτοσχεδιασμούς! Ένα εργαστήριο που σέβεται απόλυτα την προσωπικότητα του κάθε παιδιού, αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και του μαθαίνει να επιλέγει τρόπους έκφρασης μέσω της τέχνης και του ελεύθερου παιχνιδιού.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Καλαντζοπούλου, την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Βάνα Κολιοπούλου, τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου, τη χορεύτρια Ευγενία Σιγαλού και τη μουσικό Έλενα Ιωάννου.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 5-7 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 7 Ιουλίου έως και Παρασκευή 11 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)


Κόστος συμμετοχής: 45 € και για τις πέντε συναντήσεις του κάθε κύκλου.

Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.
Κρατήσεις: 213 017 8002 και [email protected]

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου. Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο.