Εννέα θάλασσες γεμάτες μνήμες από τον Πέδρο Κάνα

23.06.2014
Η Μεσόγειος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη της έκθεσης ως το διαχρονικό σκηνικό πολιτισμών του παρόντος και του παρελθόντος...

Μεσόγειος, θάλασσα, δρόμος, λιμάνια, φύση, άνθρωποι, πολιτισμός. Υδατογραφίες και προσχέδια, 54 στο σύνολο, του Ισπανού Πέδρο Κάνο φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση με τίτλο «Εννέα θάλασσες της Μεσογείου» «ταξιδεύει» σε τρία νησιά, τη Μαγιόρκα, την Πάτμο, τη Σικελία, και έξι πόλεις, την Αλεξάνδρεια, την Καρθαγένη, την Κωνσταντινούπολη, τη Νάπολη, το Σπλιτ και τη Βενετία.

Με απίστευτη ευαισθησία, διεισδυτική και ιστορική ματιά, τα έργα του Πέδρο Κάνο αποτυπώνουν σύμβολα, τόπους, μνημεία, μνήμες και σκηνές της καθημερινής ζωής. Ετσι η Μεσόγειος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη της έκθεσης ως ένα συναισθηματικό ταξίδι από λιμάνι σε λιμάνι, ως το διαχρονικό σκηνικό πολιτισμών του παρόντος και του παρελθόντος, ως χωνευτήρι ανθρώπων και παραδόσεων με διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες.

«Τις πρώτες φορές που ερχόμουν στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων έβρισκα στεφάνια λουλουδιών και αποξηραμένων φρούτων στις πόρτες άσπρων σπιτιών, ιδίως στη Χώρα, όπου βρίσκεται το φρούριο-μοναστήρι. Με τον καιρό έμαθα πως τα στεφάνια αυτά ετοιμάζονταν την Πρωτομαγιά. Είναι σαν φυλαχτά για τους ανθρώπους, φτιαγμένα με ό,τι υπάρχει στους κήπους και τους αγρούς εκείνη την εποχή. Τα έξι στεφάνια μου αυτήν την ιστορία διηγούνται με φυτά, άνθη και καρπούς που έχουν να πουν πολλά για το μέρος που ωρίμασαν», έγραψε ο ίδιος στο κομμάτι των υδατογραφιών για την Πάτμο.

Οι τόποι απεικονίζονται από τον Πέδρο Κάνο φευγαλέοι, με μία αύρα αιωνιότητας, διαποτισμένοι με φως που διαθλάται σε αντικατοπτρισμούς. Η επιλογή του καλλιτέχνη ήταν να περιγράψει τον καθένα από αυτούς με αναφορές και όχι μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά των πολιτισμών της Μεσογείου, αλλά και συχνά συλλαμβάνοντας νέες πτυχές και ασυνήθιστες προεκτάσεις.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έως τις 19 Οκτωβρίου και παρουσιάζεται ως παράλληλη εκδήλωση της κεντρικής έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank».