«Άρωμα» από τα καφενεία της Αθήνας

06.10.2014
Καφενείον: Χώρος αναψυχής, όπου παραδοσιακά σερβίρεται και καταναλώνεται καφές, καθώς και αναψυκτικά και γλυκά του κουταλιού.

Παλιά ήταν χώρος αποκλειστικά σχεδόν για άντρες. Τα καφενεία σε όλη τη χώρα έχουν πολλά να μας διηγηθούν, στέκια, ακόμη και σήμερα, συνάντησης κι ανταλλαγής απόψεων.

Τα αθηναϊκά καφενεία έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία. Γι' αυτό και η ομαδική έκθεση «Τα καφενεία της Αθήνας» στην IANOS Αίθουσα Τέχνης (από αύριο έως 8 Νοεμβρίου) φιλοδοξεί να μας δώσει λεπτομέρειες και το «άρωμα» από τέτοιους χώρους.

Ο εύγλωττος τίτλος ως προς το περιεχόμενο και συμβολικός ακόμη και για τον ίδιο τον Ιανό, που το πατάρι του εξελίσσεται σταδιακά σε φιλολογικό, καλλιτεχνικό και θεατρικό στέκι, εμπερικλείει δυνητικά πολλά διαφορετικά βλέμματα, καθημερινές συνήθειες, οπτικές γωνίες, ιστορικές πληροφορίες, καταγραφές και ορατές ή αθέατες όψεις μιας δημοφιλούς αθηναϊκής συνήθειας.

Οπως και στο παρελθόν, που ιστορικά στέκια της Ομόνοιας, των Χαυτείων, της Πανεπιστημίου, του Κολωνακίου και της Πλατείας Συντάγματος, όπως ο Ζαχαράτος και η Δεξαμενή ή τα θρυλικά Βυζάντιο, Brazilian και Zonars, φιλοξένησαν πλήθος καλλιτεχνικών, πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων, έτσι και τα τελευταία χρόνια καφενεία και καφέ, που αποτελούν την εξέλιξη των πρώτων, όπως το Φίλιον και η Βιβλιοθήκη, το Da Capo και η Λυκόβρυση αλλά και τα καφενεία των Εξαρχείων και της Πλάκας ή της Πλατείας Βικτωρίας και τόσα ακόμη αποτελούν καθημερινά στέκια και σταθερούς αποδέκτες των διακυμάνσεων της πόλης: νεοκλασικά κτίρια και στοές, πλατείες και φιλόξενα πατάρια έχουν ίσως να αφηγηθούν για την πόλη και τους ανθρώπους της πολύ περισσότερες ιστορίες από άλλα, επίσημα εγγεγραμένα στον χάρτη σημεία συνάντησης, ανταλλαγής και αποφάσεων. Τα παραπάνω ακριβώς, από τις λεπτομέρειες και τις γενικές όψεις των ιστορικών αλλά και των εν λειτουργία καφενείων ως την παρατήρηση των θαμώνων τους, είναι ο καμβάς των δημιουργών.

Στην έκθεση, σε επιμέλεια Ιριδας Κρητικού, συμμετέχουν με έργα τους οι: Δ. Αγγελίδου, Χρ. Ακτίδη, Ελ. Ακύλα, Ειρ. Βογιατζή, Αν. Γεωργιάδης, Φρ. Δουκάκης, Ειρ. Ηλιοπούλου, Μ. Καμπιτάκης, Β. Λιαούρης, Ν. Μαμάης, Ελ. Μαρτίνου, Χ. Μπεκιάρης, Π. Μπελντέκος, Α. Μπίλη, Γ. Μπλιάτσου, Γ. Παπαδάκη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Β. Πέρρος, Στ. Πετρουλάκης, Ελ. Προκοπίου, Γ. Σαλταφέρος, Δ. Σαρασίτης, Αντ. Στάβερης, Μ. Στελλάτου, Π. Χαμπίδης, Αθ. Χατζή.