Τα πορνογραφικά έργα του Έγκον Σίλε που τον έστειλαν στη φυλακή [NSFW]

30.10.2014
Αν έχεις δει γυμνό πίνακα του Έγκον Σίλε από κοντά, αυτό το κείμενο θα αναταράξει τον κονιορτό της ψυχής! Αυτά τα έργα είναι το απαύγασμα της ωμής ερωτικής τέχνης και ο Έγκον Σίλε (Egon Schiele, 1890 - 1918) την ξέρει πολύ καλά. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα και κεντρικό πρόσωπο του Αυστριακού Εξπρεσιονισμού. Ήταν προστατευόμενος του Γκούσταβ Κλιμτ και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους πορτρέτων του 20ου αιώνα. Πολλά από τα έργα του χαρακτηρίστηκαν πορνογραφικά και μάλιστα ο Σίλε δικάστηκε και τελικά φυλακίστηκε για τρεις μέρες επειδή ορισμένοι πίνακές του είχαν εκτεθεί σε χώρο που ήταν προσβάσιμος από παιδιά. Η λονδρέζικη Courtauld Gallery φιλοξενεί περισσότερα από τριάντα γυμνά έργα του Σίλε στην έκθεση «The Radical Nude» που έχουν συγκεντρωθεί από γκαλερί σε όλο τον κόσμο, κάποια από τα οποία ίσως τον... έβαλαν στη φυλακή. Egon Schiele: The Radical Nude 23 Οκτωβρίου - 18 Ιανουαρίου 2015 The Courtauld Gallery, London Χ.Τ.

Αν έχεις δει γυμνό πίνακα του Έγκον Σίλε από κοντά, αυτό το κείμενο θα αναταράξει τον κονιορτό της ψυχής! Αυτά τα έργα είναι το απαύγασμα της ωμής ερωτικής τέχνης και ο Έγκον Σίλε (Egon Schiele, 1890 - 1918) την ξέρει πολύ καλά. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα και κεντρικό πρόσωπο του Αυστριακού Εξπρεσιονισμού. Ήταν προστατευόμενος του Γκούσταβ Κλιμτ και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους πορτρέτων του 20ου αιώνα.

Πολλά από τα έργα του χαρακτηρίστηκαν πορνογραφικά και μάλιστα ο Σίλε δικάστηκε και τελικά φυλακίστηκε για τρεις μέρες επειδή ορισμένοι πίνακές του είχαν εκτεθεί σε χώρο που ήταν προσβάσιμος από παιδιά. Η λονδρέζικη Courtauld Gallery φιλοξενεί περισσότερα από τριάντα γυμνά έργα του Σίλε στην έκθεση «The Radical Nude» που έχουν συγκεντρωθεί από γκαλερί σε όλο τον κόσμο, κάποια από τα οποία ίσως τον... έβαλαν στη φυλακή.

Egon Schiele: The Radical Nude
23 Οκτωβρίου - 18 Ιανουαρίου 2015
The Courtauld Gallery, London

Χ.Τ.