Ένα καυστικό πενάκι στις επιφάνειες της Στέγης

03.11.2014
Από τα Βαλκάνια στη Λατινική Αμερική και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη: O διεθνώς αναγνωρισμένος Dan Perjovschi παρεμβαίνει με το καυστικό πενάκι του στο γεωπολιτικό φεστιβάλ της Στέγης ζωγραφίζοντας απευθείας στις επιφάνειές της. Μια αποκαλυπτική εγκατάσταση-περφόρμανς!

O Νταν Περζόφσκι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Ρουμάνους καλλιτέχνες και από τους πιο αναγνωρισμένους και αναγνωρίσιμους διεθνώς. Γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία, δεν εγκατέλειψε τη χώρα του στα χρόνια του Τσαουσκέσκου και δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει την ανάγκη του λαού της για ελευθερία και πολιτικό εξορθολογισμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών μετά την πτώση του δικτάτορα.

Σήμερα, είναι ηγετική μορφή του ρουμάνικου ακτιβισμού και της πολιτικοποιημένης τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει προσωπικές εκθέσεις στα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, όπως στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, στο Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού, στην Tate Modern του Λονδίνου και στο Moderna Museet της Στοκχόλμης, ενώ είναι παρών στις πιο έγκριτες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως στην Documenta του Κάσσελ και στην Biennale του Σαο Πάουλο. Το έργο του είναι πολύπλευρο, όμως έχει γίνει κυρίως γνωστός για τις περφόρμανς του και τα ασπρόμαυρα σκίτσα του που σχολιάζουν με καυστικό χιούμορ τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του και στον κόσμο.

Την περασμένη χρονιά, εγκαινιάζοντας την τριλογία του φεστιβάλ Transitions στη Στέγη, στη βαλκανική πρώτη έκδοσή του, παρουσίασε την καλλιτεχνική του πορεία αλλά και την εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτικού γίγνεσθαι σε μια αξέχαστη performance-lecture με τίτλο Από τον τοίχο του Μουσείου στον τοίχο του Facebook ("From the Museum wall to the Facebook wall").

Φέτος, θα παρέμβει με τα χαρακτηριστικά του σκίτσα τόσο στις γυάλινες επιφάνειες του κτιρίου της Στέγης όσο και στο led wall στην πρόσοψη του κτιρίου, μεταμορφώνοντάς το σε μια τεράστια εγκατάσταση γεμάτη χιούμορ, αναστοχασμό και πολιτικά μηνύματα.

Με σημείο εκκίνησης τη γενέτειρά του χώρα, ο Περζόφσκι στρέφει το βλέμμα του στον κόσμο, παραδειγματίζεται από τους κοινωνικούς αγώνες στη Νότια Αμερική, κάνει μια στάση στο Σάο Πάουλο και επανέρχεται στην Ανατολική Ευρώπη, συνδέοντας έτσι τα τρία φεστιβάλ Transitions.

INFO:
Πότε: Νοεμβριος 2014

Είσοδος ελεύθερη
Parking "Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών"
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός της Στέγης