Έλληνας ο πρώτος Δυτικός που θα παίξει στο Ιράν

26.11.2014
Δεν τον γνωρίζεις ίσως χωρίς μουστάκι. Κωδικός αναγνώρισης: Λίντα Έβανς (όταν είχε μουστάκι). Μα ναι, πρόκειται για τον 54χρονο σήμερα Έλληνα μουσικοσυνθέτη Yanni (Ιωάννη Χρυσομάλλη).

Πλέον βέβαια ο Yanni δεν έχει μουστάκι, έχει χωρίσει με την ηθοποιό Λίντα Έβανς (βλέπε Δυναστεία) από το 1998 και οι δουλειές του δεν γνωρίζουν τη μαζική επιτυχία του παρελθόντος, παρά ταύτα αυτή η είδηση που διαβάσαμε μας εντυπωσίασε.

Το άκαμπτο ιρανικό καθεστώς φαίνεται ότι επέτρεψε να γίνει (πρώτα στην Τεχεράνη, κατόπιν και στο νησί Κις του Περσικού Κόλπου) συναυλία ενός καλλιτέχνη από τη Δύση – θυμίζουμε ότι το 2008 απέρριψαν ανάλογο αίτημα του Κρις Ντε Μπεργκ (Chris De Burgh). Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο διευθυντής του τμήματος Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού & Ισλαμικής Καθοδήγησης έδωσε άδεια στον Γιάννη Χρυσομάλλη να παίξει στο Ιράν!

«Επιθυμούμε να βλέπουμε τέτοια συγκροτήματα να ερμηνεύουν στη χώρα. Η πρόσφατη εμφάνιση της Κιτάρο μάς δείχνει ότι υπάρχει καλό κοινό» είπε ο υπεύθυνους της μουσικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, σύμφωνα με το Fars.

Δεν γνωρίζουμε αν όντως κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί, ή αν είναι ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων από την πλευρά του καλλιτέχνη ... ή ακόμα και του ιρανικού καθεστώτος. Η είδηση της συναυλίας του Yanni στο Ιράν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους θαυμαστές του συνθέτη.