Joe Cocker: Έδωσε περισσότερα από το στριπτίζ της Basinger [vds]

23.12.2014
Η είδηση του θανάτου του Joe Cocker με βρήκε παρέα με φίλους. - Ποιος είναι ο Joe Cocker; Ρωτάει ο ένας. Πριν προλάβω να μιλήσω, απαντάει ο άλλος... - Αυτός που λέει το τραγούδι που κάνει στριπτίζ η Kim Basinger (9½ Weeks)…

Η είδηση του θανάτου του Joe Cocker με βρήκε παρέα με φίλους.

- Ποιος είναι ο Joe Cocker; Ρωτάει ο ένας. Πριν προλάβω να μιλήσω, απαντάει ο άλλος...

- Αυτός που λέει το τραγούδι που κάνει στριπτίζ η Kim Basinger (9½ Weeks)…

Γυρίζοντας σπίτι σκεφτόμουν πως – τελικά – για τον περισσότερο κόσμο αυτός είναι ο Joe Cocker, το «You Can Leave Your Hat On» (1986). Τέσσερα χρόνια περίπου νωρίτερα είχε σημειώσει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι "Up Where We Belong" ντουέτο με την Jennifer Warnes, προφανώς λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε η ταινία στην οποία ακούγονταν (An Officer and a Gentleman).

Είναι τελικά ο Joe Cocker μόνο αυτό; Δύο μέτρια τραγούδια; Αυτό θα μείνει να θυμόμαστε από τα 40 περίπου άλμπουμ που ηχογράφησε.΄Όχι. Ο Cocker είναι σίγουρα πολλά περισσότερα.

Ας θυμηθούμε την εκπληκτική ερμηνεία του "With a Little Help from My Friends" (Beatles) στο Woodstock το 1969.

Την τόσο διαφορετική απόδοση του “Τhe letter” (The Box Tops) για το live άλμπουμ Mad Dogs & Englishmen (1970)

Η ερμηνεία του στο “Don't Let Me Be Misunderstood” (Nina Simone) θεωρείται μία από τις καλύτερες δεύτερες εκτελέσεις όλων των εποχών.

Είναι μόνο τρεις από τις πολλές ερμηνείες για τις οποίες αξίζει να θυμόμαστε τον Joe Cocker. Κάθε τραγούδι το έκανε δικό του ακόμη κι αν δεν ήταν γραμμένο γι αυτόν, ακόμα κι αν δεν το είχε πρώτο τραγουδήσει. Ξεκίνησε την καριέρα του, τη δεκαετία του ’60, τραγουδώντας επιτυχίες της Motown σε μπυραρίες της Αγγλίας.

Ήταν ένας μαύρος τραγουδιστής γεννημένος στο σώμα ενός λευκού. Από την χαρακτηριστική φωνή και την μοναδική ικανότητα στην ερμηνεία μέχρι την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία ο Joe Cocker έδωσε πολλά περισσότερα από εκείνο το στριπτίζ της Kim Basinger.

R.I.P.

Του Δημήτρη Κοτάκου