Sotheby’s: Δημοπρασία τέχνης με 15 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών

09.11.2015
Μετά την εναρκτήρια δημοπρασία Τέχνης του 20ου Αιώνα, με τίτλο A Different Perspective το 2014, ο Οίκος Sotheby’s διοργανώνει μια δεύτερη δημοπρασία στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου 2015. Η δημοπρασία ρίχνει φως στη σύγχρονη τέχνη διάφορων χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και της Τουρκίας.

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, Sotheby’s Head of Greek Art, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό σύνολο από δελεαστικά και πολυπόθητα έργα κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η δημοπρασία περιλαμβάνει 15 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των: Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Θεόδωρου Στάμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Αλέκου Φασιανού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Περικλή Λύτρα, Κυκούργου Κογεβίνα, Γιώργου Ζογγολόπουλου και Χρύσας Βαρδέα».

Η Tessa Kostrzewa, Sotheby’s Head of Auction Sales, 20th Century Art, δήλωσε: «Φέρνοντας αυτούς τους καλλιτέχνες στο προσκήνιο δίνουμε μια νέα προοπτική στην εξέλιξη της τέχνης του 20ου αιώνα. Οι συλλέκτες δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο περιθώριο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά πλέον αναγνωρίζονται για τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα».

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Φως Μέσω του Φυλλώματος
λάδι σε καμβά
Εκτίμηση £80,000-120,000 / €109,000-163,000

Φιλοτεχνημένο το 1969, το Φως Μέσω του Φυλλώματος προσφέρεται για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά. Το έργο αποτελεί μια λυρική απεικόνιση του ελληνικού τοπίου, καθώς ο Γκίκας μεταμορφώνει μια απλή προβολή μέσω των πλεγμένων κλαδιών και του φυλλώματος ενός δέντρου σε μία παλλόμενη, σχεδόν-αφαιρετική σύνθεση. Τα ελικοειδή αμπέλια και οι δαιδαλώδεις διακλαδώσεις δημιουργούν ένα πολύπλοκο καλλιγραφικά μοτίβο. Ο Γκίκας γεννήθηκε και πέθανε στην Ελλάδα. Μαθήτευσε καλλιτεχνικά δίπλα στον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Αθήνα, πριν μετακομίσει στο Παρίσι, όπου εξάσκησε περαιτέρω την έννοια της μαθηματικής μορφής του μοντερνισμού. Στον Παρθένη οφείλει το μεγάλο εικαστικό του λεξιλόγιο, με έμφαση στις γεωμετρικές αρχές, τη βυζαντινή τέχνη, και το έργο των φωστήρων της σκηνής της μοντερνιστικής τέχνης του Παρισιού, ιδιαίτερα του Pablo Picasso και του Georges Braque.

Θεόδωρος Στάμος, Άπειρο, Λευκάδα Σειρά I
ακρυλικό σε καμβά
Εκτίμηση £30,000-50,000 /€40,600-68,000

Φιλοτεχνημένο το 1972, το έργο Άπειρο, Λευκάδα Σειρά I αποτελεί ένας από τους τρείς πίνακες του Στάμου στη δημοπρασία που ανήκουν σε έναν Γερμανό ιδιώτη συλλέκτη. Ο Στάμος ήταν μέλος της πρώτης γενιάς Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ‘40 και του ‘50. Μέσω του ενδιαφέροντός του για τη φύση, τον σουρεαλισμό, τις πρωτόγονες τέχνες και τον Ασιατικό Μυστικισμό, συνέθεσε μία μη-παραστατική εικαστική γλώσσα, με έμφαση στις ήπιες διαβαθμίσεις του χρώματος και της φόρμας. Σχεδόν μια γενιά νεότερος, ο Στάμος ήταν στενός φίλος με πολλούς από τους καλλιτέχνες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, με πιο γνωστό τον Mark Rothko. Μετά το θάνατο του Rothko, το 1970 ορίστηκε ένας από τους τρεις εκτελεστές της διαθήκης του καλλιτέχνη.

Γιώργος Μπουζιάνης, Νεκρή Φύση με Λουλούδια
λάδι σε πίνακα
Εκτίμηση £15,000-20,000 / €20,300-27,100

Ευρέως γνωστός ως ο μεγαλύτερος εξπρεσιονιστής ζωγράφος στην Ελλάδα, ο Μπουζιάνης ήταν βαθιά επηρεασμένος από τα πρωτοποριακά ρεύματα με τα οποία ήρθε σε επαφή όταν ήταν στο Μόναχο μεταξύ 1907 και 1934. Στη Γερμανία, ο Μπουζιάνης συνδέθηκε με τις δύο ομάδες Εξπρεσιονιστών ζωγράφων: την Die Brücke, μέλη της οποίας ήταν οι Kirchner, Schmitt-Rottluff, Pechstein και Nolde, και την Der Blaue Reiter, με επικεφαλής τον Kandinsky και τον Franz Marc. Αυτή η νεκρή φύση με τα ηλιοτρόπια και το βαθύ χρώμα συνδέει άμεσα τον Μπουζιάνη με τον Nolde και τον Vincent van Gogh, έναν καλλιτέχνη που ο Nolde θαύμαζε ιδιαίτερα. Από το 1922 έως το 1932, ο Μπουζιάνης υποστηριζόταν από την Γκαλερί Barchfeld of Leipzig, της οποίας ο ιδιοκτήτης, Heinrich Barchfeld, έχτισε ένα στούντιο γι’ αυτόν στο Eichenau. Ο Barchfeld στη συνέχεια χρηματοδότησε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι του στο Παρίσι, όπου ο Μπουζιάνης έζησε μεταξύ 1929 και 1932. Το έργο Νεκρή Φύση με Λουλούδια προσφέρεται από μία Γερμανική ιδιωτική συλλογή, μετά την απευθείας αγορά του από τον καλλιτέχνη.

Αλέκος Φασιανός, Η Επιστροφή
ακρυλικό και χρυσό χρώμα σε καμβά Εκτίμηση £60,000-80,000 / €81,500-109,000

Αυτό το μνημειώδες έργο του Φασιανού απεικονίζει τις γνωστές φιγούρες του καλλιτέχνη σε βαθύ μπλε χρώμα. Οι δυναμικές συνθέσεις του Φασιανού απηχούν το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη στη σχεδιαστική τεχνική του Matisse, τις Ελληνικές κλασικές εικόνες, τα θέματα των αγγείων και το θέατρο του Καραγκιόζη, καθώς και το παρελθόν του στην χαρακτική και τη γραφιστική. Μια διάχυτη αίσθηση της χαράς και της γιορτής εμπλουτίζει το έργο Η Επιστροφή, στο οποίο η απλοποίηση μέσω της σιλουέτας και του περιγράμματος αποτελεί το επίκεντρο του έργου.

Δημοπρασία Τέχνης 20ου Αιώνα από τον Οίκο Sotheby’s
A Different Perspective
Με 15 Έργα Ελλήνων Καλλιτεχνών
Δημοπρασία στο Λονδίνο: 2 Δεκεμβρίου 2015