10 κομμάτια του ανθρώπου που έπεσε στη Γη [vds]

11.01.2016
Έφυγε από τη ζωή στα 69 του χρόνια, άφησε όμως πίσω του μια ανεξάντλητη μουσική παρακαταθήκη. Οι φανατικοί θιασώτες του χαρακτηρίζουν τις μελωδίες του ευχάριστες και ταυτόχρονα πονεμένες! Δύσκολα διαλέξαμε μέσα από μια τέτοια μουσική διαδρομή μόνο 10 κομμάτια.

Ένα μίνι αφιέρωμα από το οποίο λείπουν τα «Fame» και «Let’s Dance», το «Starman» το «Oh! You Pretty Things» το «Life on Mars...» και πάρα πάρα πολλά άλλα:

"The Man Who Sold the World"
From: 'The Man Who Sold the World' (1970)

Το κομμάτι από το τρίτο άλμπουμ του Bowie, «The Man Who Sold the World» είναι ένα... στοιχειωμένο τραγούδι. Δεν γνώρισε αμέσως την επιτυχία που του άξιζε. Η δημοφιλία του μεγάλωνε με τον χρόνο αλλά επιτυχία γνώρισε με τις επανεκτελέσεις της Σκοτσέζας Lulu και των grunge Nirvana!

"Five Years"
From: 'Ziggy Stardust' (1972)

Το «Five Years» προσφέρει ένα σενάριο για το τέλος του κόσμου και είναι μια επικών διαστάσεων παρουσίαση του άλμπουμ «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars». Λυρικά είναι μια από τις πιο δυνατές στιγμές του με ένα χαοτικό κρεσέντο πανικού στη φωνή του.



"Modern Love"
From: 'Let's Dance' (1983)

Το "Modern Love" δεν είναι το πιο γνωστό κομμάτι του ούτε το καλύτερό του, αλλά είναι ένα ορόσημο στην ποπ πλευρά της καριέρας του. Μπορείς να το ακούσεις σε ... γάμο ή σε τελειωμένο μπαρ! Στο άλμπουμ Let's Dance η κιθάρα ανήκει στον Stevie Ray Vaughan.


"Rebel, Rebel"
From: 'Diamond Dogs' (1974)

Ένας glam-rock ύμνος. Το "Rebel, Rebel" είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες κιθαριστικές μελωδίες στην ιστορία του ροκ. Και ο ίδιος ο Bowie ανέλαβε τα καθήκοντα του κιθαρίστα. Σκληρός και βρώμικος ήχος με στίχους όπως «Δεν είναι σίγουρη αν είσαι αγόρι ή κορίτσι» και «Hot tramp, I love you so» [φράση που χρησιμοποίησε η Μαντόνα για να τον αποχαιρετίσει στα social] είναι η τέλεια γέφυρα ανάμεσα στους Rolling Stones και στο punk rock.


"Ziggy Stardust"
From: 'Ziggy Stardust' (1972)



Το τραγούδι υπογραφή του χαρακτήρα "Ziggy Stardust" με την μπάντα Spiders From Mars. Ένας από τις Αράχνες ήταν ο βιρτουόζος Mick Ronson, του οποίου οι κιθαριές στο 'Ziggy Stardust' πρόσθεσαν στο κομμάτι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. 10 χρόνια μετά το «περιποιήθηκαν» οι Bauhaus.


"Young Americans"
From: 'Young Americans' (1975)


Ο Bowie γράφει ιστορία με το "Young Americans" από το ομώνυμο άλμπουμ του 1975. Με το σαξόφωνο του David Sanborn και μια ιδέα από σάμπα, ο Ziggy Stardust έγινε Αδύνατος Λευκός Δούκας. Το τραγούδι έχει μια λυρική αναφορά στους Beatles, μάλιστα ο John Lennon συνεργάστηκε σε δύο άλλα κομμάτια του άλμπουμ - "Fame" και "Across the Universe."

"Heroes"
From: 'Heroes' (1977)

Οι Ήρωες είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχει ερμηνεύσει ο Bowie. Συνδημιουργία του Bowie και του Brian Eno, ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το κομμάτι "Hero" της πειραματικής μπάντας Neu! Ενώ η μελωδία περιέχει μια αδιόρατη ... ειρωνεία, η ελπίδα και αισιοδοξία που αποπνέει είναι ακπληκτική. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Λευκό Δούκα και την live εμφάνισή του το 2001 στη Νέα Υόρκη για τα τραγικά γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

"Moonage Daydream"
From: 'Ziggy Stardust' (1972)


Ένα δυνατό κομμάτι του δίσκου και της καριέρας του Bowie. Σεξουαλικά φορτισμένοι στίχοι και κιθάρα από τον Ronson... το "Moonage Daydream" είναι η μουσική παρουσίαση της περσόνας που λέγεται Ziggy Stardust.


"Changes"
From: 'Hunky Dory' (1971)

Συχνά τον αποκαλούν χαμαιλέων, και είναι γνωστός για τις μεταμορφώσεις του... εξού και το "Changes." Οι στίχοι μιλούν για την επανεφεύρεση του εαυτού. Ένα όμορφο κομμάτι και στο πιάνο ο Rick Wakeman. Εδώ προβάλλεται ιδιαίτερα και η χαρακτηριστική φωνή του Bowie.

"Space Oddity"
From: 'Space Oddity' (1969)

Για έναν καλλιτέχνη με τόσα αριστουργήματα, ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερό του. 1969, "Space Oddity", No. 1! Και να φανταστεί κανείς ότι ήταν μόλις 22 ετών. Σε 5 λεπτά διηγείται μια ιστορία που άνετα θα μπορούσε να γίνει σενάριο για ένα sci-fi φιλμ διάρκειας δύο ωρών. Το κομμάτι θεωρήθηκε επαναστατικό από πλευράς μουσικής και στίχων και έχει τη δική του σελίδα στην παγκόσμια μουσική ιστορία.