Είδαμε τις Φανταστικές Περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν στο Τέχνης [και ψαρέψαμε πάπιες!]

08.03.2016
Η Άνδρη Θεοδότου μετά το εξαιρετικό «Φάντασμα του Κάντερβιλ» υπογράφει φέτος άλλη μια αξιόλογη θεατρική διασκευή που βασίζεται στο διάσημο βιβλίο του ποιητή Gottfried August Bürger, εμπνευσμένο από την αρχική αγγλική έκδοση του 1785 του Rudolf Erich Raspe.

Ο λόγος για τις «Φανταστικές Περιπέτειες του βαρώνου Μινχάουζεν» που παίρνουν με μοναδικό τρόπο σάρκα και οστά πάνω στη σκηνή ψυχαγωγώντας ουσιαστικά το παιδικό και νεανικό κοινό.

Οι ξακουστές αυτές ιστορίες ξεκίνησαν από τις απίθανες διηγήσεις του πραγματικού Βαρώνου Κάρλ Μυνχάουζεν, γεννημένου στη Γερμανία το 1720. Ο ίδιος έκανε πολλά ταξίδια, ακόμα και ως μισθοφόρος στο ιππικό του Ρώσικου στρατού. Ταξίδια από τα οποία εμπνεύστηκε τις αφηγήσεις του που είναι γεμάτες υπερβολές και αχαλίνωτη φαντασία. Πάντως ο ίδιος ισχυρίζεται πως όλα τα μεγάλα κατορθώματά του είναι πέρα για πέρα αληθινά!

Στην παράσταση με όχημα την φαντασία και την ευρηματικότητα των συντελεστών της και πρωτίστως του σκηνοθέτη της Γιάννη Δεγαϊτη, ταξιδεύουμε από τη Ρωσία στη μακρινή Κωνσταντινούπολη και γινόμαστε συμμέτοχοι στις φανταστικές αυτές περιπέτειες. Ψαρεύουμε πάπιες με καραμπίνα,ράβουμε με φύλλα δάφνης ένα κομμένο άλογο, πετάμε πάνω σε μπάλες κανονιού, βόσκουμε μέλισσες, σηκώνουμε θησαυροφυλάκια, γυαλίζουμε το φεγγάρι και δραπετεύουμε μ΄ένα αερόστατο! Και το κυριότερο: Ακροβατούμε στην άκρη γκρεμού στα εύθραστα όρια που χωρίζουν το ψέμα από την αλήθεια.

Η σκηνική προσέγγιση της παράστασης είναι απλή. Στο χώρο δεσπόζει ένα μόνο τεράστιο πανί, τρανταχτή απόδειξη πως θέατρο μπορεί κάποιος να κάνει ακόμη και με τα πιο απλά και φθηνά υλικά. Το πανί αυτό μεταμορφώνεται στα επιδέξια χέρια των ηθοποιών σε άλογο, λάστιχο, καλάμι, λουλούδι, ποτήρι, κανάτα, σκάλα, φεγγάρι, ακόμη και αερόστατο! Περιττή προσθήκη, αλλά ευτυχώς περιορισμένες οι βιντεοπροβολές, στο πίσω μέρος της σκηνής.

Πολύτιμος αρωγός της προσπάθειας αυτής η ξεχωριστή και πρωτότυπη μουσική του Νίκου Τσέκου που ερμηνεύεται ζωντανά στη σκηνή.

Όλοι ανεξαιρέτως οι ηθοποιοί (Μενέλαος Χαζαράκης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ορέστης Καρύδας, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Δώρα Xουρσανίδου και Χρυσαλένα Χριστοπούλου) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και προσέγγισαν με ιδιαίτερη ευαισθησία το παιδικό κοινό με ερμηνείες απολύτως ολοκληρωμένες. Μας εντυπωσίασαν ιδιαιτέρως τα συγχρονισμένα κεφάτα μπαλετικά χορευτικά τους, η γενικότερη κινησιολογία τους και η ικανότητά τους στο τραγούδι!

Αξίζει να δει κάποιος αυτήν την παράσταση; Πιστέψτε μας πως επιβάλλεται. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής σεζόν. Σπάνια συναντά κανείς τόσο καλοδουλεμένες δουλειές που ακονίζουν το μυαλό και τη φαντασία των παιδιών.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]