Λόρενς Ολίβιε - Βίβιαν Λι: Στα άδυτα του πιο παράνομου έρωτα του Χόλιγουντ [photos]

30.03.2016
Περισσότερα από 100 προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης Βρετανίδας ηθοποιού Βίβιαν Λι, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Μουσείο Victoria & Albert (V&A) συμπεριλαμβανομένων και των ερωτικών γραμμάτων στον Λορενς Ολίβιε, σαράντα εννέα χρόνια μετά το θάνατό της.

Η ζωή της πρώτης Βρετανίδας που κέρδισε Οσκαρ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς παρέπαιε ανάμεσα στη μανιοκατάθλιψη, εξαιτίας της σεξουαλικής ανικανότητας του άνδρα της του δικηγόρου Χέρμπερτ Λι Χόλμαν, στην αδιαφορία για την κόρη της Σούζαν και στις απιστίες.

Η καριέρα ήταν για τη Λι η απόλυτη προτεραιότητα. Σε μία από τις παραστάσεις του «The Mask of Virtue» γνώρισε τον Λόρενς Ολίβιε και τότε ξεκίνησε ένας έρωτας θυελλώδης. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται από τις “καυτές” επιστολές που αντάλλασσαν οι δυο τους.

«Ξύπνησα λυσσασμένος από επιθυμία για εσένα αγάπη μου. Ο Θεός ξέρει πόσο σε θέλω. Ισως να χάιδευες τον εαυτό σου. Αγάπη μου, δεν έχω κάνει τίποτα. Συχνά το έχω σκεφτεί, αλλά δεν θέλω να ικανοποιήσω τον εαυτό μου γιατί θα το έκανα χωρίς εσένα, οπότε δεν πρόκειται να το κάνω αν αντέξω», έγραφε σε μία από αυτές ο Ολίβιε.

Σε κάποια άλλη, ξεδίπλωνε πάλι τον ερωτικό του πόθο, γράφοντας στην Βίβιαν Λι: «Κάθομαι γυμνός, τυλιγμένος με τα εσώρουχά σου. Η επιθυμία μου είναι τόσο έντονη».

Αυτή η παράφορη σχέση κατέληξε τελικά σε γάμο, άρχισε όμως σιγά σιγά να ξεθωριάζει. Η Βίβιαν Λι έπαθε νευρικό κλονισμό. Πάλευε με την μανιοκατάθλιψη. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρισκόταν αιχμάλωτη στα δίχτυα εκείνου του πανούργου τέρατος, της μανιοκατάθλιψης, κατάφερε να διατηρήσει την εξυπνάδα της, μια χρήσιμη ικανότητα που τη βοηθούσε να αποκρύψει την πραγματική ψυχική της κατάσταση σχεδόν από όλους εκτός από μένα, για τον οποίο της ήταν δύσκολο να κάνει τον κόπο», είχε σημειώσει για εκείνη ο Λόρενς Ολίβιε στην αυτοβιογραφία του.

Τελικά, κουράστηκε από τις απιστίες της. Το 1960 εκδόθηκε το διαζύγιό τους. Η μεγάλη ηθοποιός είχε άδοξο τέλος. Πέθανε μόλις στα 53 χρόνια από φυματίωση.


Σημειώστε πως η συλλογή της έκθεσης που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στο πρώην σπίτι της οικογένειας του ενδυματολόγου Ολιβερ Μεσελ, αγοράστηκε από το V&A ΤΟ 2015 και περιλαμβάνει σκίτσα, σενάρια από τους πιο διάσημους ρόλους της ηθοποιού, αλλά και κοστούμια, στα οποία συγκαταλέγεται και το διάσημο φόρεμα Christian Dior.

Η έκθεση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στο πρώην σπίτι της οικογένειας του ενδυματολόγου Ολιβερ Μεσελ.