Μπερνάντα Αλπμα, Ιχνος και Σόλο Ντουέτο στο Κεφαλληνίας

21.07.2010
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι φέτος το πρόγραμμα του θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας με το «Tο Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, αλλά και το θεατρικό έρηο του Αλέξη Σταμάτη «Ιχνος» να κερδίζουν αρχικά τις εντυπώσεις.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι φέτος το πρόγραμμα του θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας με το «Tο Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, αλλά και το θεατρικό έρηο του Αλέξη Σταμάτη «Ιχνος» να κερδίζουν αρχικά τις εντυπώσεις.

Α΄ ΣΚΗΝΗ
«Tο Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» του Federico Garcia Lorca
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Με το αριστούργημα του Federico Garcia Lorca, «TΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και σε νέα μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου ανοίγει η αυλαία της Α σκηνής.

Στον περίεργο, ποιητικό και σουρεαλιστικό κόσμο του Federico Garcia Lorca η οικογένεια και η κοινωνία τυραννάει όσους το αξίζουν και μόνο λίγοι μπορούν να διεκδικήσουν την ελευθερία και μπορούν να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτήν. Σε ένα πολύ δραματικό, ίσως το καλύτερο έργο του, ο Lorca δημιουργεί πορτρέτα μοναδικών γυναικών. Πέντε κόρες και η μητέρα τους βασανίζονται από ερωτικό πάθος, αντιζηλία και μοναξιά.

Στο πρόσωπο των θυγατέρων της καταπιεστικής Μπερνάρντα, ο Lorca αφηγείται μια μοναδική ερωτική ιστορία, μόνο που ο έρωτας μετατρέπεται σε συμφορά, η υπακοή γίνεται συνενοχή και η μητρότητα έγκλημα.
«Οι πιο ερωτικοί άνθρωποι κρύβονται» λέει ο Federico Garcia Lorca και είναι πολλές φορές μόνοι και είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στη μοναξιά και την καταπίεση.

ΠΑΙΖΟΥΝ : Μπέττυ Αρβανίτη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Εκάβη Ντούμα, Κόρα Καρβούνη, Λουκία Μιχαλοπούλου,

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Στάθης Λιβαθινός
Μετάφραση : Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνικά - κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

B΄ ΣΚΗΝΗ
«Το Ιχνος» του Αλέξη Σταμάτη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το έργο του Αλέξη Σταμάτη «ΤΟ ΙΧΝΟΣ», σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, με το Νίκο Αρβανίτη και τη Δανάη Παπουτσή θα παρουσιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου στη Β’ ΣΚΗΝΗ του Θεάτρου της «ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ»
Μια νεαρή ζωγράφος, απαντώντας σε μια αγγελία, επισκέπτεται ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια που νοικιάζει ένας μεσήλικας άντρας με σκοτεινό παρελθόν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους. Η συνάντηση τους αποδεικνύεται καταλυτική και για τους δυο, καθώς το παρελθόν αλλά και ο «έξω κόσμος», εισβάλλει θραυσματικά θέτοντας ζητήματα. Η διαφορά γενεών και νοοτροπίας ανάμεσα στον μοναχικό, αποσυρμένο, μεσήλικα και την επικοινωνιακή κοπέλα που αναπνέει το σήμερα, δημιουργεί συγκρούσεις αλλά και μια παράξενη έλξη με αναπάντεχα αποτελέσματα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Κείμενο : Αλέξης Σταμάτης
Σκηνοθεσία : Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά: Θοδωρής Χρυσικός
ΠΑΙΖΟΥΝ : Νίκος Αρβανίτης, Δανάη Παπουτσή

«Σόλο Ντουέτο» του Tom Kempinski

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η θεατρική εταιρεία «ΠΡΑΞΗ» (Μπέττυ Αρβανίτη) θα παρουσιάσει στη Β’ ΣΚΗΝΗ του Θεάτρου της «ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ» το έργο του Tom Kempinski, «ΣΟΛΟ ΝΤΟΥΕΤΟ», σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, με τη Μάνια Παπαδημητρίου και το Νίκο Αρβανίτη.
Δύο ξεχωριστοί άνθρωποι.
Μια ιδιαίτερη συνθήκη: Θεραπευτής ? Θεραπευόμενος. Από τη δική του θέση ο καθένας, αντιμέτωποι με το ισχυρό συμβάν μιας ανίατης ασθένειας.
Το θρίλερ της ανθρώπινης οντότητας μπροστά στη μόνη πραγματικότητα: το ταξίδι στη φθαρτότητα με τελικό προορισμό την ανυπαρξία.
Ο Tom Kempinski χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο το πλέον προκλητικό θέμα για την αλαζονεία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού για να θέσει το κυρίαρχο ερώτημα για το ίδιο το φαινόμενο της ζωής: «Πώς μπορείς να ζεις στο εδώ και τώρα και όχι στο πριν και το μετά;» «Μπορείς να αποδεχτείς τον ίδιο σου τον εαυτό; Άρα το πολύτιμο δώρο του να ζεις;».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Ελένη Μποζά
ΣΚΗΝΙΚΑ ? ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Κωνσταντίνος Ζαμάνης ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Αλέκος Αναστασίου
ΠΑΙΖΟΥΝ : Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος Αρβανίτης