13 ΦΕΓΓΑΡΙΑ: Μαριώ, Νίκος Ζιώγαλας, Λάμπρος Καρελάς (σταθερή αξία)

17.11.2006
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Αν δεν ήμουνα Κιαμοκαμμένη από την προηγούμενη που είχα πάει στην «Άνοδο», θα είχα σίγουρα απολαύσει αυτό το πρόγραμμα ακόμη περισσότερο. Αλλά ας όψεται ο καραμπουζουκλής που μου κατάστρεψε τη φαιά του εγκεφάλου με αποτέλεσμα, όταν έφτασα στα πραγματικά λαϊκά που ακούγονται φέτος στα «13 Φεγγάρια», να βρίσκομαι ήδη σε άγρυπνο κώμα και να μην πολυκαταλαβαίνω που πατάω και που βρίσκομαι.
Όταν τραγούδησε όμως ο Λάμπρος Καρελάς, με τη βαριά και σωστή λαϊκή φωνή του, Άκη Πάνου, ή όταν το ρίξανε μαζί με τη Μαριώ στη «Φούμα, Φούμα» και στο «Χαρικλάκι», αλλάζοντας ρυθμούς και διάθεση σαν οπλοπολυβόλα, ήρθα κι έδεσα, που λέει ο λόγος.
Έδεσα σαν τσακισμένο καράβι απ’ τη φουρτούνα κι άραξα, σε γαλήνια παραλία από τη γιγαντοοθόνη της οποίας πέρασαν δεκάδες καλοερμηνευμένα τραγούδια που καθησύχασαν την πονεμένη μου ψυχή.. (Πολύ δραματικά στα γράφω αλλά μετά τον Κιάμο έχω περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που λέει κι ο.. αντίπαλος).
Τέλος, πάντων, εδώ φέτος θα δεις ένα γνήσια λαϊκό πρόγραμμα κι αν η παρουσία του Ζιώγαλα σε «ξενίζει», μην αρχίσεις να φωνάζεις πριν ακούσεις.


ΠΡΙΝ ΠΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-86.55.100 & 210-86.59.859
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αγ. Μελετίου 61 & Πατησίων (Στοά Μπρόντγουαιη στο υπόγειο)
ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πέμπτη-Σάββατο
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 23:00

ΤΙΜΕΣ
1ο ποτό: 35 ευρώ, 2ο ποτό: 15 ευρώ
Φιάλη Ουίσκι/4 άτομα: 140-160 ευρώ (κομπλέ)
Φιάλη Κρασί/2 άτομα: 60-90 ευρώ (κομπλέ)
Μενού Α’: 35 ευρώ
Μενού Β’: 45 ευρώ

Ημουν κι εγώ εκεί...
Ένα αναμενόμενα καλλίφωνο πρόγραμμα πήγα να δω (Λάμπρος Καρελάς, αριστούχος όπως επαναλαμβάνω κάθε χρόνο) και βρέθηκα σε ένα αναμενόμενο (για όσους παρακολουθούν τη Μαριώ και ξέρουν με πόσο πάθος και αυθορμητισμό υπερασπίζεται το λαïκό τραγούδι) γλέντι.
Κι αν το πρώτο μέρος του προγράμματος είναι σε κάποιες στιγμές λίγο πιο τραβηγμένο απ’ όσο ίσως θα έπρεπε, όσο περνάει η ώρα η φωτιά ανάβει και ζεσταίνεται η λαϊκή καρδιά σου με το «Εχτές το βράδυ είδα στ’ όνειρό μου/ πως είχες τα μαλλάκια σου γύρω από το λαιμό μου», για παράδειγμα, ή το «Λουλουδάκι γαλάζιο σε φιλώ κι αναστενάζω» (που λέει η νεαρή Χρυσή Παπαγιαννούλη, εξαιρετικά. Και μπράβο της).
Εμφανίσεις σόλο, ντουέτα, τρίο και όλοι μαζί εναλλάσσονται όλο το βράδυ πηγαινοφέρνοντας σε από το φως του κεφιού στα χρώματα του λαϊκού παράπονου (που δεν είναι ποτέ σκέτο γκρίζο).
» Μα εγώ δε ζω γονατιστός/ είμαι της γερακίνας γιος», «Ασ’ τον τρελό στην τρέλα του». «Μία είναι η ουσία/ δεν υπάρχει αθανασία», «Το μερτικό μου απ’ τη χαρά/ μου το ‘χουν πάρει άλλοι». Τραγούδια θηρία τα οποία ο Λάμπρος Καρελάς (αφού ζεστάθηκε η φωνή του μετά την πρώτη εμφάνισή του..!) ερμήνευσε μεγαλειωδώς. (Στην πρώτη εμφάνισή σας, κύριε Καρελά, σα σοπράνο ακουγόσασταν και για μια στιγμή φοβήθηκα ότι σας είχα χάσει)
Γύρως τις τρεις παρά ξαναβγαίνει η Μαριώ και αρχίζει τα ταξίδια από τα κλασικά της Ρίτας μέχρι τα χασικλίδικα του «Άγιου Πέτρου» κι από το «Καινούρια μέρα» (από το καινούριο της δισκάκι), μέχρι το «Θα σπάσω κούπες».
Το καλό με τη Μαριώ είναι ότι όταν λέει ότι θα σπάσει κούπες το εννοεί και το κάνει, εκεί μπροστά στα μάτια σου, που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις σαν τη δική της ως μουσειακά εκθέματα που έρχονται από το παρελθόν για να το.. θυμίσουν απλώς. Η Μαριώ όμως καμία σχέση με μουσεία και τέτοια. Είναι πάντα παρούσα, γεμάτη ενέργεια και όρεξη για το σήμερα, μαζί με το άλτερ έγκο της τον Δημήτρη Λίβανο με το τσακίρικο μάτι (κάθε χρόνο το γράφω αυτό κι είπα να το ξαναγράψω για γούρι) και το μπουζούκι του.

Εκτός από τους τρεις πρωταγωνιστές της αφίσας, στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Μαρία Φασουλάκη, η Χρυσή Παπαγιαννούλη και πολλοί καλοί μουσικοί. Ο Νίκος Ζιώγαλας τώρα, που δεν σου «κολλάει» μαζί με τους άλλους δύο, σε πληροφορώ ότι (με κάποιες εξαιρέσεις στην αρχή) κρατιέται γερά από την αγάπη του για το παραδοσιακό τραγούδι αλλά προσθέτει και μια πινελιά ροκ απόχρωσης σε ένα πρόγραμμα που δείχνει να μη φοβάται τίποτα.
Τόσο «ατρόμητο» είναι ώστε να «τολμάει» (χαχαχα) να περιλαμβάνει και το βέρτειο «Πες το μου ξανά» το οποίο μια χαρά το άκουσα να.. ακούγεται.
Μια χαρά όλα δηλαδή.

Τελικά αξίζει να πάω;
Αν σου αρέσουν τα λαϊκά με όλα τα αγκάθια στη θέση τους, αν σου αρέσουν τα παραδοσιακά και τα ρεμπέτικα με όλο το πάθος και το «λοξό» χιούμορ τους και, κυρίως, αν θέλεις να ΑΚΟΥΣ τα αγαπημένα σου τραγούδια να τα ερμηνεύουν με σωστή φωνή και ουσία (αντί για ντεσιμπέλ και echoo), τότε τα 13 Φεγγάρια φέτος είναι το μέρος που μπορείς να πας άφοβα! Κι όσες κούπες σπάσεις χαλάλι σου..

Γεωργία Λαιμού.
Ησουν κι εσύ εκεί; Πες μου τι είδες μ' ένα mail...: [email protected]