Μοναδική συνύπαρξη Αθήνας- Σπάρτης στη Ν. Υόρκη

06.12.2006
Εκατοντάδες άτομα παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης "Αθήνα-Σπάρτη: Από τον 8ο αιώνα έως τον 5ο αιώνα π.Χ." που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στο Μανχάταν.
Εκατοντάδες άτομα παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης "Αθήνα-Σπάρτη: Από τον 8ο αιώνα έως τον 5ο αιώνα π.Χ." που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στο Μανχάταν.

Για τις ανάγκες της έκθεσης μοναδικά αρχαία αντικείμενα ταξίδευσαν στη Nέα Yόρκη, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση του Kεντρικού Aρχαιολογικού Συμβουλίου, και θα εκτεθούν από σήμερα στο Πολιτιστικό Kέντρο του Kοινωφελούς Iδρύματος Aλέξανδρος Ωνάσης, στο κέντρο του Mανχάταν.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος συνεχάρη το Ωνάσειο για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει. "Δυο σπουδαίες πόλεις της αρχαιότητας προβάλλονται σε μια σύγχρονη πολιτισμική πόλη", επεσήμανε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του, σημειώνοντας ότι "ο καλύτερος πρέσβης της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της".
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην πολιτιστική δράση του Ωνασείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για την παρουσίαση της συγκεκριμένης έκθεσης. Ανάμεσα στους παραβρεθέντες ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς και οι γενικοί πρόξενοι των δυο χωρών, Αικατερίνη Μπούρα και Μάρθα Μαυρομμάτη.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ιδρυμα Ωνάσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αποτελείται από τρεις ενότητες: την πολιτιστική, την πολιτική και την οικονομική πορεία της Αθήνας και της Σπάρτης.

"Για πρώτη φορά συγκεντρώνεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός λακωνικών έργων δίπλα σε αντίστοιχα αττικά", ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης, δρ. Νίκος Καλτσάς, σημειώνοντας ότι "σκοπός της δεν είναι να κάνει αντιδιαστολές, αλλά να αναδείξει τη διαφορετικότητα των δυο πόλεων σε νοοτροπία, οργάνωση και καλλιτεχνική έκφραση, οι οποίες σε καιρούς ειρήνης διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα είναι παγκόσμια γνωστό και καθολικά αποδεκτό ως κλασικός ελληνικός πολιτισμός".

H πρώτη ενότητα καλύπτει την Aρχαϊκή εποχή με γλυπτά, αγγεία, έργα μεταλλοτεχνίας, ελεφαντουργίας, μικροτεχνίας και νομίσματα. H ενότητα αυτή αντανακλά τη διαφορετικότητα αλλά και το μεγαλείο της ιωνικής Aθήνας από τη μια μεριά και της δωρικής Σπάρτης από την άλλη. Oι άλλες δύο ενότητες αφορούν τις καλλιτεχνικές εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά τον 5ο π.X. αιώνα κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού.

Aπό τα εκθέματα ξεχωρίζουν η μαρμάρινη προτομή ενός οπλίτη, ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο Aττικής Kόρης, χάλκινα ειδώλια οπλιτών από τη Σπάρτη, ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο της Aθηνάς, αττικά ανάγλυφα και επιτύμβια στήλη, όπως και αιχμές βελών και δοράτων από το πεδίο της περίφημης μάχης των Θερμοπυλών.