Στο φως τα χαμένα χειρόγραφα του Μπόρχες

12.12.2006
Μια αναστάτωση τριών εβδομάδων για την εύρεση δύο χειρογράφων του αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τερματίστηκε, όταν τα πολύτιμα χειρόγραφα βρέθηκαν στο βιβλιοπωλείο που είχε αναφέρει την απώλειά τους.


Το Lame Duck Books με σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και έργα τέχνης στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης ανέφερε την εξαφάνιση των χειρογράφων καθώς πιστευόταν ότι είχαν κλαπεί μετά την έκθεσή τους στις 12 Νοεμβρίου σε έκθεση παλαιών βιβλίων στη Γερμανία.
"Κατά παράξενη τύχη βρήκαμε σήμερα τα χειρόγραφα. Ήταν διπλωμένα και χωμένα πίσω από μια φωτογραφία που ήταν μέσα σε μικρή πλαστική θήκη στην οποία φυλάσσαμε τα χειρόγραφα όταν ήμασταν στην έκθεση βιβλίου", είπε ο Τζον Ρονόσκι, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου.

Η υπηρεσία δίωξης διεθνούς εγκληματικότητας της Ιντερπόλ είχε ενημερωθεί καθώς και η αστυνομία στη Χάρβαρντ Σκουέαρ, όπου βρίσκεται το βιβλιοπωλείο που παρέμενε κλειστό για λόγους ασφαλείας.
Τα χειρόγραφα, "Pierre Menard, Συγγραφέας του Δον Κιχώτη" αξίας 450.000 δολαρίων και "Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ" αξίας 500.000 δολαρίων εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1939.