Η Νέλεκε Νοορντεβλιτ στην Αθήνα

22.12.2006
Η συγγραφέας Νελέκε Νοορντεβλιτ θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείον της Εστίας τα βιβλία της «Το όνομα του πατρός» και «Ο όρμος των πελεκάνων» την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007 και ώρα 19:00.
Η συγγραφέας Νελέκε Νοορντεβλιτ θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείον της Εστίας τα βιβλία της «Το όνομα του πατρός» και «Ο όρμος των πελεκάνων» την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007 και ώρα 19:00.
Τη συγγραφέα θα παρουσιάσει η Ισμήνη Καπάνταη.
Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Στο μυθιστόρημα Ο όρμος των πελεκάνων (μετάφραση: Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005) η συγγραφέας Άδα βαν ντε Βέτερινγκ, κυνηγημένη από τις τύψεις μετά το θάνατο του πατέρα της, αποφασίζει να πάει στην Καραϊβική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να βρει τον υιοθετημένο αδελφό της, που με τη στάση της είχε η ίδια διώξει από το σπίτι όταν εκείνος ήταν 18 χρόνων. Ο δεύτερος λόγος είναι για να μάθει περισσότερα για τον πλούσιο πρόγονο της Τζέικομπ Ρίβερς, του οποίου η γυναίκα είχε άγρια δολοφονηθεί ενώ ήταν έγκυος. Στο νησί η Άδα θα κάνει μια βουτιά στο παρελθόν δύο αιώνων γνωρίζοντας μια άλλη πλευρά της αποικιοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θα δει το σήμερα με διαφορετικά μάτια. Ένα μυθιστόρημα για τις πικρές αλήθειες της Ιστορίας, για την επίδρασή τους στο «ελεύθερο» σήμερα, αλλά και για την ανάγκη του ανθρώπου να αντιπαραβάλλεται και τελικά "ίσως" να συμφιλιώνεται με αυτές.

Η Ιστορία είναι ένα τόπος που πάντα γοητεύει τη Νοόρντερβλιτ "επικίνδυνος και γεμάτος παγίδες" καθώς οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων της είναι συνυφασμένες με τα μεγάλα γεγονότα του αιώνα μας και το προσωπικό μπλέκεται με το γενικό.

Έτσι και στο μυθιστόρημα Το όνομα του πατρός (μετάφραση: Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000) η Αυγούστα ντε Βιτ, πετυχημένη δικηγόρος, αποφασίζει τον Αύγουστο του 1989 να αναζητήσει τον πατέρα της, που δεν γνώρισε ποτέ. Το ταξίδι της θα σταθεί αφορμή να λογαριαστεί με τα παιδικά της χρόνια ως νόθο παιδί ενός Γερμανού φαντάρου, τη βασανιστική σχέση με τον πατριό της, τον αποτυχημένο γάμο της. Η αναζήτηση τη φέρνει και στην Κρήτη, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με το πιο οδυνηρό κομμάτι του παρελθόντος της.