Salvador Dali στο Βυζαντινό Μουσείο!

08.01.2007
Εκατό και δύο χρόνια μετά τη γέννηση του Salvador Dali, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα φιλοξενήσει από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου 2007 μια σειρά γλυπτών έργων και λιθογραφιών με την υπογραφή του πιο γνωστού εκπροσώπου του σουρεαλισμού.
Εκατό και δύο χρόνια μετά τη γέννηση του Salvador Dali, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα φιλοξενήσει από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου 2007 μια σειρά γλυπτών έργων και λιθογραφιών με την υπογραφή του πιο γνωστού εκπροσώπου του σουρεαλισμού.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μια διαφορετική πλευρά του καλλιτέχνη, άγνωστη στο ευρύ κοινό. Όλος ο κόσμος γνωρίζει τα χαρακτηριστικά αριστουργήματα του Salvador Dali και την εκπληκτική φαντασία του πιο συζητημένου καλλιτέχνη του 20ου αιώνα. Παρόλα αυτά, είναι λιγότερο γνωστό ότι, σαν τον άλλο μεγάλο, τον Picasso, και ο Dali είναι ένας πολύμορφος καλλιτέχνης. Η άλλη πλευρά του ταλέντου του, είναι η τρισδιάστατη έκφραση της τέχνης του, δηλαδή η γλυπτική. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές.

Ο πιο συζητημένος καλλιτέχνης της οφθαλμαπάτης, της ονειρικής παραίσθησης και της αλληγορικής εικόνας, δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί το ενδιαφέρον είτε με το έργο του, είτε με τις δηλώσεις του. Από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και μεγαλοφυΐα στην ιστορία της Τέχνης, ο Dali ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που συνδύαζε το απαράμιλλο ταλέντο του ζωγράφου, του δημιουργού ταινιών, αλλά και του συγγραφέα και σχεδιαστή. Αναρίθμητα βιβλία και άρθρα έχουν δημοσιευθεί, τα οποία προσπαθούν να αναλύσουν τον εκκεντρικό χαρακτήρα του Dali. Τόσο ο ίδιος, όσο και το έργο του αποτελούν πεδίο έρευνας και οξείας κριτικής. Η δουλειά του γεμάτη κρυφούς συμβολισμούς, κατευθυνόμενη από την αχαλίνωτη φαντασία του, τον αναδεικνύει σε οικουμενικής σημασίας καλλιτέχνη.

Ο εορτασμός των 100 χρόνων από τη γέννηση του (1904 ? 1989) το 2004, έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί μια σειρά εκθέσεων σε Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο) και Αμερική (Νέα Υόρκη, Σικάγο και στο Μαϊάμι υπό την αιγίδα του Δήμου), που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο, περιλαμβάνει δώδεκα πρωτότυπα γλυπτά έργα από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος (μερικά ξεπερνούν τα 2.00 μέτρα ύψος), τα οποία θα εντυπωσιάσουν το φιλότεχνο κοινό. Παρουσιάζονται επίσης, δώδεκα πολλαπλά γλυπτά έργα από ορείχαλκο, καθώς και 21 λιθογραφίες. Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Κύπρο (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), το Ντουμπάι και την Αυστραλία.

Η μεγάλη Έκθεση Γλυπτών Salvador Dali, έρχεται στην Αθήνα με ιδιωτική πρωτοβουλία της Εταιρίας Art & Culture, που διευθύνει η κ. Αλεξάνδρα Γκίκα. Η οργάνωση της έκθεσης γίνεται με τη συνεργασία του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Την έκθεση επιμελείται η Curator de l’ Art Ph. Mrs. Pick Keobandith του Οίκου QuArt των Βρυξελλών και η Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά.

Γεωργία Οικονόμου