«Οδοιπορικό με την Κλυταιμνήστρα» στο Τόπος Αλλού

15.01.2007
Με σκηνικό ένα παλιό μπαούλο σκεπασμένο με σκούρο κόκκινο ύφασμα, ξετυλίγεται πάνω στη σκηνή το οδοιπορικό της πιο αμφιλεγόμενης τραγικής ηρωίδας του αρχαίου δράματος, της Κλυταιμνήστρας.
Με σκηνικό ένα παλιό μπαούλο σκεπασμένο με σκούρο κόκκινο ύφασμα, ξετυλίγεται πάνω στη σκηνή το οδοιπορικό της πιο αμφιλεγόμενης τραγικής ηρωίδας του αρχαίου δράματος, της Κλυταιμνήστρας. Το «Οδοιπορικό με την Κλυταιμνήστρα» ανεβαίνει από την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στο θέατρο Τόπος Αλλού. Η παράσταση είναι ενταγμένη στον κύκλο Τόσο Μακρινά, δίπλα μας.

Πρόκειται για επιλογή και σύνθεση κειμένων που αφηγούνται την ιστορία της Κλυταιμνήστρας, όπως μας έρχεται από τις αρχαίες τραγωδίες του Μυκηναϊκού κύκλου για το γένος των Ατρειδών. Αδελφή της ωραίας Ελένης, γυναίκα του Αγαμέμνονα, που ξεκίνησε τον Τρωικό πόλεμο, μάνα του Ορέστη, της Ιφιγένειας, της Ηλέκτρας και της Χρυσόθεμης, η Κλυταιμνήστρα είναι ίσως η πιο σπαρακτική και εμβληματική μορφή του αρχαίου δράματος. Ο μύθος της διατρέχει τους αιώνες και φτάνει μέχρι τις μέρες μας με ένα πλήθος έργων, πεζών, θεατρικών και ποιητικών. Από τη ματιά του σύγχρονου ανθρώπου επιλέχθηκαν το λυρικό πεζό της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» και τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Ορέστης» και «Χρυσόθεμις».

Η διαδρομή στις τραγωδίες που παρουσιάζονται ξεκινά από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Ο στόλος των Ελλήνων έχει ακινητοποιηθεί στην Αυλίδα περιμένοντας να φυσήξει ούριος άνεμος. Μόνο η θυσία της Ιφιγένειας θα μπορέσει να φουσκώσει τα πανιά των καραβιών. Ο Αγαμέμνων πείθει με δόλο την Κλυταιμνήστρα να φέρει την κόρη τους στο στρατόπεδο.
Ακολουθεί η τραγωδία Αγαμέμνων, από την Ορέστεια του Αισχύλου, το πάρσιμο της Τροίας, η υποδοχή και ο φόνος του βασιλιά από την Κλυταιμνήστρα.
Στη συνέχεια, στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή η Κλυταιμνήστρα- ομοκρέβατη πια του Αιγίσθου- συγκρούεται σκληρά με την κόρη της Ηλέκτρα που έχει τάξει σκοπό της ζωής της την εκδίκηση για το φόνο του πατέρα της, που σύμφωνα με τις θεϊκές επιταγές και τον χρησμό του Απόλλωνα θα γίνει από τον Ορέστη.
Στις Χοηφόρες του Αισχύλου ο Ορέστης έρχεται τιμωρός και σκοτώνει την μητέρα του, γίνεται μητροκτόνος. Αλλά παρ’ όλο που το χέρι του Ορέστη το οδηγεί ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας, έρχονται αμείλικτες τιμωροί οι χθόνιες θεές, οι Ερινύες, να τον κυνηγήσουν και να τον κατασπαράξουν για την ανίερη πράξη της μητροκτονίας.
Αυτός ο κύκλος του αίματος θα κλείσει με τις Ευμενίδες του Αισχύλου, όταν πια η τιμωρία για έγκλημα ή φόνο συγγενικό δεν είναι μια τυφλή εκδίκηση αλλά περνάει στην κρίση των ίδιων των ανθρώπων. Η προστάτισσα της πόλης της Αθήνας, η Παλλάδα Αθηνά, ιδρύει τον Άρειο Πάγο. Το πρώτο δικαστήριο στον κόσμο.

Στο σημείο αυτό, ακολουθούν αποσπάσματα από το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ Η Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα για να ακολουθήσουν ο Ορέστης και η Χρυσόθεμις του Γιάννη Ρίτσου.

Η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της παρουσίασης, όχι μόνο γιατί στηρίζει τα κείμενα αλλά δίνει και την αίσθηση μιας υπέρβασης, που απαιτεί η αρχαία τραγωδία και η ποίηση.

Στον σκηνικό χώρο, εκτός από το σκεπασμένο με σκούρο κόκκινο ύφασμα μπαούλο, προβάλλονται σε γιγάντιες προβολές πίνακες του Παναγιώτη Τέτση από τη συλλογή Θάλαττα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιλογή και σύνθεση κειμένων: Κίττυ Αρσένη
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Κοστούμια: Παρθένης
Κλυταιμνήστρα: Όλγα Τουρνάκη
Χορός: Κίττυ Αρσένη- Γιώργος Κροντήρης
Κλυταιμνήστρα (Μ. Γιουρσενάρ): Κίττυ Αρσένη
Ορέστης: Γιώργος Κροντήρης
Χρυσόθεμις: Όλγα Τουρνάκη

Θέατρο ΤόΠΟΣ ΑΛΛΟύ, Κεφαλληνίας 17 ?Κυψέλη, τηλ. 210 8656004
Παραστάσεις: Τρίτη, Τετάρτη, 9.00 μ.μ. Διάρκεια: 1.15’
Τιμή εισιτηρίου: 20 € (ειδικές τιμές για γκρουπ και εκπαιδευτικούς).