«HORS CORPS: Πέραν του σώματος» της Όλιας Λυδάκη

23.08.2010
«Η ψυχή είναι καταγεγραμμένη ως "φυλακισμένη" στο σώμα. Τι συμβαίνει όμως όταν το κορμί, καταδικασμένο να εξυψώνεται σε Θεούς που δεν έχει δει ποτέ, θελήσει να διώξει την ψυχή από πάνω του; Να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη χωρίς καμιά ζωοδόχο πηγή; Ποια μυστικά και ποια μνήμη το ορίζει τότε;»

Η ομάδα "βίδα" και το Φεστιβάλ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010» παρουσιάζουν στις 30 & 31 Αυγούστου 2010, ώρα 21:30 το έργο της Όλιας Λυδάκη: «HORS CORPS».

Στο έργο «Hors Corps: Πέραν του σώματος», η Όλια Λυδάκη επινοεί μία αλληλουχία από κινούμενα τοπία με πρωταγωνιστή ένα γυναικείο δίδυμο, δύο γυναίκες, που σαν αντίθετες επιφάνειες του ίδιου προσώπου συναντιούνται και χωρίζουν, ιχνηλατώντας με ανάγλυφες κινήσεις τον σκηνικό χώρο και χαρτογραφώντας τον με βάση τις εσωτερικές τους διακυμάνσεις.

Το έργο πραγματεύεται την προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια της θνητής του φύσης. Κατά την αναζήτησή του θα ακολουθήσει το ένστινκτό του και μέσα στον διχασμό ύλης-πνεύματος θα ψάξει να εξαγνιστεί και να απελευθερωθεί, αναμετρώντας και εξαντλώντας τις δυνάμεις που κρύβονται στο σώμα του όσο και στη γή που πατά. Άλλοτε πάλι, ανάλαφρος και υπνωτισμένος, παραδίδεται ολοκληρωτικά στην ροή μιας ανώτερης δύναμης που φαίνεται να τον κινεί και να τον ορίζει.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «βίδα» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2006 από τους χορευτές-χορογράφους, τον νεοζηλανδό/βρετανό Rowan Thorpe, καλλιτεχνικό διευθυντή της «βίδα», και την Ηρακλειώτισσα Όλια Λυδάκη. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ειδικεύεται στην δημιουργία, την υποκίνηση και την υποστήριξη live art, performance art και άλλων δρώμενων καθώς και στην οργάνωση δραστηριοτήτων που σχετίζονται, εμπνέουν και εμπλουτίζουν τέτοιες προσπάθειες.

Η δουλειά της Όλιας Λυδάκη, μέσα από την δωδεκάχρονη θητεία της στην Γαλλία κοντά στην γιαπωνέζα χορεύτρια-χορογράφο Carlotta Ikeda, διέπεται κατά μεγάλο μέρος από τις αρχές του butoh, ενός είδους σύγχρονου χορού που γεννήθηκε στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Ο χορός της, συχνά στα όρια της ακινησίας, απαιτεί έντονη εσωτερική φόρτιση και έλεγχο, έτσι ώστε οι ψυχικές διακυμάνσεις να αποτυπώνονται με συνέπεια στο σώμα-εργαλείο του ερμηνευτή χωρίς την ανάγκη μιας προκαθορισμένης φόρμας. Ισορροπεί ανάμεσα στην εκρηκτικότητα και την πλαστικότητα της κίνησης, τονίζει την γλυπτική της ικανότητα και αναδεικνύει την δύναμη και την ποιητικότητα της λεπτομέρειας.

-----------------------------------------------------

«Η παράσταση είναι η αρχαία διαδρομή μιας γυναίκας, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε, προς τη μήτρα. Ακολουθώντας τους γρίφους της θέλει να μάθει να περπατά. Να κοιτάξει το κάθε μέλος, την κάθε άκρη του κορμιού ανάστροφα.
Η ψυχή είναι καταγεγραμμένη ως "φυλακισμένη" στο σώμα. Τι συμβαίνει όμως όταν το κορμί, καταδικασμένο να εξυψώνεται σε Θεούς που δεν έχει δει ποτέ, θελήσει να διώξει την ψυχή από πάνω του; Να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη χωρίς καμιά ζωοδόχο πηγή; Ποια μυστικά και ποια μνήμη το ορίζει τότε;
Ο εξαγνισμός έρχεται μέσω της έκστασης. Ο δρόμος που την οδηγεί στην λύτρωση ξεκινά και τελειώνει στην τρυφερότητα. Και η αθωότητα χάνεται για να ξαναβρεθεί σπουδαία, σε μια ταπεινή γωνιά γεμάτη κόκκαλα». Γιάννης Παπυράκης

------------------------------------------------------

INFO
Χορογραφία, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια
: Όλια Λυδάκη
Ερμηνεία: Ιωάννα Αποστόλου, Όλια Λυδάκη
Ηχογραφήσεις, μοντάζ ήχου: Μανώλης Λυδάκης
[περιλαμβάνεται πρωτότυπη σύνθεση της Αθηνάς Καφετζή]
Σχεδιασμός κοστουμιών, σκηνικών: Κλαίρη Παπασταματίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Μανόλης Βιτσαξάκης
Τεχνικός ήχου: Σύλβια Κατσαρού

Βόρεια Χαμηλή Πλατεία Πύλης ΒΗΘΛΕΕΜ - (έκθεση EL GRECO) έναντι Πανάνειου
Πληροφορίες, Κρατήσεις: 6979338786 / 6972205776