Το Λεωφορείο της Άμεσης Δημοκρατίας στην Αθήνα

24.09.2009
Λίγοι άνθρωποι κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα άλλαξαν τόσο ριζικά τον κόσμο της τέχνης με το έργο τους όσο ο Joseph Beuys.
Λίγοι άνθρωποι κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα άλλαξαν τόσο ριζικά τον κόσμο της τέχνης με το έργο τους όσο ο Joseph Beuys.

Θεωρώντας τον άνθρωπο ως το μέτρο των πάντων, θεωρώντας ότι η δημιουργικότητα αποτελεί βασικό και ουσιαστικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, ο Beuys δρούσε με γνώμονα μια διευρυμένη έννοια της τέχνης που έβρισκε εφαρμογή σε ζητήματα όχι μόνον πολιτισμού, φύσης και περιβάλλοντος, αλλά και κοινωνικών δομών.

Με την ίδρυση της «Οργάνωσης για άμεση δημοκρατία μέσω δημοψηφίσματος» ο Beuys βρήκε ένα ισοδύναμο για τον ουτοπικό σχεδιασμό μιας κοινωνίας ως «κοινωνικό γλυπτό».

Το 1987, λίγο μετά το θάνατο του Beuys, και με αφετηρία τη documenta 8 το
«ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ » ξεκίνησε τις περιοδείες του σ’ ολόκληρη τη Γερμανία, ακολουθώντας τα ίχνη της σκέψης του καλλιτέχνη, ανοίγοντας διάλογο με τους ανθρώπους και συνεχίζοντας στους πάνω από 700 μέχρι τώρα σταθμούς το έργο του.

Με απώτερο σκοπό τη συνένωση πολιτικής και τέχνης το «ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» σε συνεργασία με την πρωτοβουλία πολιτών «Περισσότερη Δημοκρατία» (Mehr Demokratie e.V.) θα κάνει στάσεις σε όλα τα Ινστιτούτα Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (στις πόλεις Ζάγκρεμπ, Σαράγεβο, Σόφια, Σκόπια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη) και θ’ αποτελέσει αφορμή και συνάμα πλατφόρμα για συζητήσεις και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια κινηματογραφική ομάδα θα καταγράψει όλη την περιοδεία του ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ, την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν εικονικά στο διαδίκτυο. Έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς αυτού του ταξιδιού αποτελεί η Αθήνα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, όπου και θα πραγματοποιηθούν ορισμένες από τις κορυφαίες δράσεις του εγχειρήματος.

Οι στάσεις του ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ στην Αθήνα και οι εκδηλώσεις:

29/9 - 3/10/2009

Eκθέσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
«Τέχνη και Πολιτική» με αφίσες του κινήματος του ’68 από τη Γερμανία, πολιτικές αφίσες από την Ελλάδα του Σήμερα καθώς και ντοκουμέντα, αντικείμενα και βίντεο του J. Beuys. «Ο Beuys και η άμεση δημοκρατία - 8 καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» με περφόρμανς, δράσεις και βιντεοεγκαταστάσεις φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

30/9 -1/10/2009
Biennale «Heaven», Δέλτα Φαλήρου
Συνομιλίες, multimedia και εργαστήρια στο Λεωφορείο (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-22:00)
Διάλεξη του Karl-Heinz Tritschler και συζήτηση (30/9, 18:00)
Διάλεξη του Johannes Stüttgen, μαθητή του Beuys, με πίνακα και κιμωλία (1/10, 18:00)

2/10/2009
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256
15:00: Συμπόσιο με θέμα «Η γέννηση της δημοκρατίας μέσα από το πνεύμα της τέχνης» με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του Johannes Stüttgen, μαθητή του Beuys.

3/10/2009
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256
15:00: Συμπόσιο με θέμα «Η γέννηση της δημοκρατίας μέσα από το πνεύμα της τέχνης» με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Gerald Häfner, συνιδρυτή του κόμματος Συμμαχία ’90/ Οι Πράσινοι (Bündnis ’90/Die Grünen), ευρωβουλευτή

6/10 - 7/10/2009
Το Λεωφορείο σταθμεύει στη Γερμανική Σχολή Αθηνών στο Μαρούσι.
Συζητήσεις, εργαστήρια

8-9/10/2009
Το Λεωφορείο σταθμεύει στο Κέντρο της Αθήνας.

www.democracy-in-motion.eu

Είσοδος ελεύθερη