Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης η σκούνα - πολιτιστικό κέντρο

27.08.2010
Σε μια δικάταρτη σκούνα 100 ετών από τη Σουηδία θα εξερευνηθεί η σχέση τέχνης και επιστήμης με διαδραστικά πειράματα, εργαστήρια, προβολές και εκθέσεις έργων του Τουρκο-σουηδού γλύπτη Ιλάν Κόμαν και Ελλήνων εικαστικών. Η «Hulda» από σήμερα έως τις 5 Σεπτεμβρίου είναι αραγμένη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε μια σκούνα εκατό χρόνων από τη Σουηδία που τη λένε «Hulda» και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, θα εξερευνηθεί η σχέση τέχνης και επιστήμης με διαδραστικά πειράματα, εργαστήρια, προβολές και εκθέσεις έργων του Τουρκο-σουηδού γλύπτη Ιλάν Κόμαν και Ελλήνων εικαστικών. Η «Hulda» από σήμερα έως τις 5 Σεπτεμβρίου είναι αραγμένη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Οταν η σκούνα κατασκευάστηκε το 1905 στη Σουηδία, ταξίδεψε καταρχάς ως εμπορικό και φορτηγό πλοίο στη Βαλτική. Αργότερα, υπήρξε κατοικία και στούντιο του Ilhan Koman, ενώ σήμερα φιλοξενεί το Φεστιβάλ Hulda που έχει ταξιδέψει στο Αμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Μπορντό, τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιλάν Κόμαν, γεννημένος το 1921 στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, μετακόμισε στη Στοκχόλμη το 1959, όπου δίδαξε στο Σουηδικό Σχολείο Τεχνών και Σχεδίου Konstfacksolan, και έζησε μέχρι τον θάνατό του, το 1986. Χρησιμοποιώντας μια ευρεία γκάμα πρωτοποριακών υλικών και μεθοδολογιών, συνδυάζοντας μηχανική και γλυπτική, και συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε ο Ντα Βίντσι, ο Κόμαν έδωσε τα μνημειώδη έργα του στα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, της Νέας Υόρκης (MoMA), της πόλης του Παρισιού, στο Εθνικό Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής στην Κωνσταντινούπολη, στο Bozar στις Βρυξέλλες, στο Μουσείο Τέχνης στο Σιάτλ κ.λπ.

«Οταν αντιμετωπίζω ένα έργο, συχνά ρωτάω τον εαυτό μου, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά; Γοητεύομαι από τα άλλα μονοπάτια που μπορώ να πάρω ώστε να ολοκληρωθεί. Αναλογίζομαι πάνω σε ερωτήματα, όπως πώς θα ήταν ο πολιτισμός μας αν χρησιμοποιούσαμε το δυαδικό σύστημα αριθμών αντί για το δεκαδικό στην καθημερινή ζωή; Νομίζω ότι η μονοθεϊστική θρησκεία δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί. Πιστεύω ότι αυτή η έρευνα για νέους δρόμους αναζωογονεί και διαμορφώνει τη σκέψη μου» έλεγε ο Κόμαν.

Στη διάρκεια της παραμονής της «Hulda» στη Θεσσαλονίκη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μπει στο εσωτερικό του πλοίου και να αγγίξει μερικά από τα έργα του Ι. Κόμαν στο πλαίσιο αυτής της διαδραστικής έκθεσης.

Ανάμεσα στους Ελληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους οι Δανάη Στράτου, Αγγελική Μακρή, Λένα Αθανασοπούλου, Χάρης Πάλλας και Τάσος Μαραγκός.

Η έκθεση θα συνεχιστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σ.Στυλιανού