Μέχρι το Σάββατο ο Dali!

22.03.2007
Μέχρι και το Σάββατο, 24 Μαρτίου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό η περιοδική έκθεση «Salvador Dali - Ο μύθος του σουρεαλισμού».
Μέχρι και το Σάββατο, 24 Μαρτίου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό η περιοδική έκθεση «Salvador Dali - Ο μύθος του σουρεαλισμού».

Περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο από τις 15 Ιανουαρίου για να απολαύσουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γλυπτά και λιθογραφίες με την υπογραφή του μεγάλου καλλιτέχνη. Η έκθεση ήρθε στην Αθήνα με ιδιωτική πρωτοβουλία της εταιρείας Art & Culture και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο.

Ο πιο συζητημένος καλλιτέχνης της οφθαλμαπάτης, της ονειρικής παραίσθησης και της αλληγορικής εικόνας, δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί το ενδιαφέρον είτε με το έργο του, είτε με τις δηλώσεις του. Από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και μεγαλοφυΐα στην ιστορία της Τέχνης, ο Dali ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που συνδύαζε το απαράμιλλο ταλέντο του ζωγράφου, του δημιουργού ταινιών, αλλά και του συγγραφέα και σχεδιαστή.

Ο εορτασμός των 100 χρόνων από τη γέννηση του (1904- 1989) το 2004, έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί μια σειρά εκθέσεων σε Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο) και Αμερική (Νέα Υόρκη, Σικάγο και στο Μαϊάμι υπό την αιγίδα του Δήμου), που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο, περιλαμβάνει δώδεκα πρωτότυπα γλυπτά έργα από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος (μερικά ξεπερνούν τα 2.00 μέτρα ύψος). Παρουσιάζονται επίσης, δώδεκα πολλαπλά γλυπτά έργα από ορείχαλκο, καθώς και 21 λιθογραφίες. Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Κύπρο (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), το Ντουμπάι και την Αυστραλία.