Η ιστορία εφτά ελλήνων πειρατών στην ...Αυστραλία!

26.03.2007
Η συγκλονιστική ιστορία των εφτά ελλήνων πειρατών, των πρώτων Ελλήνων που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία και μάλιστα ως κατάδικοι, ζωντανεύει στην σκηνή του θεάτρου Riverside από την ομάδα Sidetrack.
Η συγκλονιστική ιστορία των εφτά ελλήνων πειρατών, των πρώτων Ελλήνων που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία και μάλιστα ως κατάδικοι, ζωντανεύει στην σκηνή του θεάτρου Riverside από την ομάδα Sidetrack. Ένα ταξίδι, μία ιστορική καταγραφή, διανθισμένη με χιούμορ, περιπέτεια και ερμηνείες από νέα παιδιά, φέρνει το νέο έργο της ομάδας Sidetrack, που αποτελείται από μία πολυπολιτιστική ομάδα δημιουργών, οι οποίοι κουβαλάνε στο ιστορικό τους πολλές ποιοτικές παραγωγές.

Η θεατρική αυτή παραγωγή αποτελεί μία δραματοποιημένη μεταφορά της ιστορίας των πρώτων Ελλήνων, που πάτησαν το πόδι τους στην αυστραλιανή γη. Η πλοκή, γνωστή για όσους γνωρίζουν την ιστορία των εφτά ελλήνων πειρατών, ξεκινά το 1827 στα ανοιχτά της Κρήτης και τελειώνει στον κόλπο Botany Bay ένα χρόνο αργότερα.

Εφτά νεαρά παιδιά συλλαμβάνονται από τις βρετανικές αρχές και δικάζονται με την κατηγορία της πειρατείας του εμπορικού "Aλκηστη", που έπλεε ανοιχτά της Κρήτης. Για 89 συνεχείς ώρες οι εφτά νέοι βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου και η ποινή που τους επιβάλλεται, καταπέλτης. Ισόβια κάθειρξη για τους τέσσερις και τρεις εξ' αυτών καταδικάζονται σε θάνατο.

Είναι το 1827 και μόνιμη πρακτική για τις βρετανικές αρχές την εποχή εκείνη, η "κλωτσιά" των καταδίκων στην άλλη άκρη του κόσμου. Την ίδια "καλή" τύχη είχαν και οι εφτά πειρατές. Μετά από έκδοση χάριτος από τον βασιλιά Γεώργιο τον Δ', φορτώνονται σε ένα καράβι και έτσι ξεκινά το ταξίδι των πρώτων Ελλήνων που έμελλε να γνωρίσουν πρώτοι την χώρα των χιλιάδων ελλήνων μεταναστών που ακολούθησαν, στην παρθενική της μορφή.

Αυτή την ιστορία ο σκηνοθέτης Don Mamouney του θεατρικού γκρουπ Sidetrack Performance Group φέρνει επί σκηνής και υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό σε θάλασσες φουρτουνιασμένες, ψυχές χαμένες στο πουθενά και εποχές άλλες.

Το θεατρικό έργο "7 Πειρατές" παρουσιάζεται στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 11- 22 Απριλίου.