«Ηλίθιος» από τον Στάθη Λιβαθινό

28.03.2007
Ο «Ηλίθιος» του Ντοστογέφσκι σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή του στο θέατρο «Από Μηχανής» (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο).
Ο «Ηλίθιος» του Ντοστογέφσκι σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή του στο θέατρο «Από Μηχανής» (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο). Γραμμένος το 1868-69 ο «Ηλίθιος» κατατάσσεται στην πρώτη γραμμή της λογοτεχνικής προσφοράς του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, που καταπιάνεται εδώ με ένα τολμηρό ζήτημα: πώς ένας αγνός, άφθαρτος, ανυστερόβουλος και «ακοινώνητος» άνθρωπος εισβάλλει με καταλυτικό τρόπο σε ένα αλλοτριωμένο κοινωνικό περιβάλλον, με δραματικές συνέπειες τόσο για τον ίδιο όσο και για όσους θα συναναστραφεί.

Με το βαθύ νυστέρι της ψυχολογικής ενδοσκόπησης, ο Ντοστογέφσκι διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, ταξιδεύοντας στους δαιδάλους των σκέψεων και των συναισθημάτων.

Το μυθιστόρημα του Ντοστογέφσκι έχει παρουσιαστεί παλαιότερα από το Εθνικό Θέατρο στη θεατρική διασκευή του Μανόλη Σκουλούδη, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη (1946) και Κώστα Μπάκα (1987).

Στη φετινή παράσταση, την οποία σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός, το μυθιστόρημα παρουσιάζεται σε νέα θεατρική προσαρμογή.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:
Τρίτη
: 20.30 Α μέρος
Τετάρτη: 18.30 Β μέρος
Πέμπτη: 20.30 Β΄μέρος
Παρασκευή: 18.30 Α μέρος
Σάββατο 18.30 (θα παίζουν εναλλάξ Α και Β μέρος
Κυριακή: 14.30 Α μέρος και 18.00 Β μέρος

Μετάφραση ; Αρης Λεξάνδρου
Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία : Σάββας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία : Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά : Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική : Θοδωρής Αμπαζής
Χορογραφία- Κίνηση : Σεσίλ Μικρούτσικου

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Ανδρέου, Στάθης Γράμψας, Πέτρος Γιωρκάτζης, Δημήτρης Ήμελλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Κϊτσου, Δέσποινα ΚΟύρτη, Κανελλίνα Μενούτη, Δημήτρης Μοθωναίος, Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Παπανικολάου, Ελένη Ρουσσινού, Μαρία Σαββίδου, Στράτος Σωπύλης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Σοφία Τσινάρη