«Τρεις μέρες στην Αβάνα» στο ΜΙΕΤ

02.04.2007
«Τρεις μέρες στην Αβάνα» του Robert A. McCabe είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
«Τρεις μέρες στην Αβάνα» του Robert A. McCabe είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Οι 86 έγχρωμες φωτογραφίες του McCabe απεικονίζουν ένα λαό που εξακολουθεί να είναι ζεστός και φιλικός παρά τις στερήσεις που υφίσταται λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ και του καθεστώτος Κάστρο.

Ο Robert Mc Cabe έμεινε μόνο τρεις μέρες στην Αβάνα, και αυτό το σύντομο της επίσκεψής του ίσως τον βοήθησε να εντείνει την προσοχή του. Εστίασε στους ανθρώπους και σε στιγμές της ζωής τους. Δημιούργησε μια ποικιλόχρωμη συλλογή εικόνων, που προκαλεί πλούτο διαφορετικών εντυπώσεων. Αυτό που αποτελεί το συνδετικό τους κρίκο δεν είναι ένας συναισθηματισμός του τύπου «είμαστε όλοι μια οικογένεια», αλλά μια ξεκάθαρη, ουμανιστική εκτίμηση κάθε ατομικής ζωής μέσα σε μια πόλη με πολλά πρόσωπα.

Ο Robert McCabe γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934. Δυο χρόνια αργότερα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1954 ως φοιτητής του Πανεπιστημίου του Princeton όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και έκανε τη διατριβή του με θέμα τον λόρδο Βύρωνα και την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία άρχισε να αναπτύσσεται ήδη από το 1939, όταν ο πατέρας του, του χάρισε μια Kodak Baby Brownie Special.
Οι πρώτες του φωτογραφίες ήταν κυρίως φωτογραφίες ρεπορτάζ για αυτοκινητιστικά και σιδηροδρομικά ατυχήματα ή θεομηνίες. Έγινε φανατικός οπαδός του U.S. Camera Annual και πριν το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1954, αντικατέστησε τη Ciroflex με μια Rolleiflex και μ’αυτήν ακριβώς τη Rollei τράβηξε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των δυο πρώτων βιβλίων του: Μεταμόρφωση (1979) και Ελλάδα. Τα χρόνια της αθωότητας(1954-1965) που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Οι φωτογραφίες του λευκώματος Τρεις μέρες στην Αβάνα τραβήχτηκαν με μηχανή Nikon με φακό Micro Nikkor 60 mm f/2.8. Το επόμενο βιβλίο του, Ημερολόγια Ανταρκτικής, αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2007.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ (Αγίου Κωνσταντίνου 20) τη Δεύτερα 16 Απριλίου 2007 στις 7 μ.μ.

Στην έκθεση θα διατίθεται το ομότιτλο λεύκωμα (έκδοση Πατάκη)
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου 2007
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.
Τρίτη και Πέμπτη 6 - 8 μ.μ.