Πούλιτζερ στον «Δρόμο»

18.04.2007
Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι είναι ο φετινός νικητής της λογοτεχνικής διάκρισης. Ποιοι κέρδισαν τα άλλα βραβεία του θεσμού

Ο Αμερικανός συγγραφέας Κόρμακ ΜακΚάρθι είναι ο φετινός νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Πούλιτζερ στην κατηγορία μυθοπλασία. Ο 74χρονος μυθιστοριογράφος βραβεύθηκε με 10.000 δολάρια για το δέκατο μυθιστόρημά του, με τίτλο «Ο Δρόμος», που αφηγείται την πάλη πατέρα και γιου για επιβίωση σε έναν -μετά την αποκάλυψη- κόσμο.

Ο κριτικός λογοτεχνίας Χάρολντ Μπλουμ έχει χαρακτηρίσει τον ΜακΚάρθι έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους σύγχρονους Αμερικανούς λογοτέχνες, μαζί με τους Φίλιπ Ροθ, Ντον Ντε Λίλο και Τόμας Πίντσον. Ο «Δρόμος» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το καλοκαίρι από τον «Καστανιώτη» από όπου έχουν εκδοθεί και τα «Ολα τα όμορφα άλογα» και «Το πέρασμα» του ΜακΚάρθι.

Στη μουσική, ο 77χρονος σαξοφωνίστας Ορνέτ Κόουλμαν τιμήθηκε για τη ζωντανή του ηχογράφηση «Sound Grammar». Ο Κόουλμαν, εμπνευστής της free jazz, τον οποίο συχνά συνέκριναν με τον Λούις Αρμστρονγκ και τον Τσάρλι Πάρκερ, είναι μόλις ο δεύτερος μουσικός της τζαζ που παίρνει αυτό το βραβείο μετά τον Γουίντον Μαρσάλις το 1997. Μια βράβευση-έκπληξη παρατηρήθηκε στα θεατρικά έργα, καθώς η επιτροπή Πούλιτζερ δεν συμφώνησε με τους τρεις φιναλίστ που υπέδειξε η κριτική επιτροπή, με αποτέλεσμα να επιλέξουν τελικά ένα θεατρικό έργο που δεν ήταν στη λίστα, το Rabbit Hole του David Lindsey - Abaire.

Η συγκλονιστική φωτογραφία του Oded Bality, που εργάζεται στο πρακτορείο Associated Press του Ισραήλ, με την Εβραία έποικο που προσπαθεί να αντισταθεί στα ισραηλινά στρατεύματα, στη διάρκεια της μετακίνησης των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ ειδησεογραφικής φωτογραφίας. «Σήμερα ένιωσα σαν να φίλησα το φεγγάρι» δήλωσε ο Bality.

Στην κατηγορία μη μυθοπλασίας βραβεύτηκε η μπεστ σέλερ έρευνα του Λόρενς Ράιτ «Τhe Looming Τower», για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ το Πούλιτζερ ποίησης απονεμήθηκε στη Νατάσα Τρεθγουέι για τo έργο της «Νative Guard».

Για τη δημοσιογραφία, η εφημερίδα Wall Street Journal κέρδισε δύο βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της δημόσιας προσφοράς.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στη βραχεία λίστα των λογοτεχνικών βραβείων Orange, που ανακοινώθηκαν χθες, θριαμβεύουν οι γυναίκες συγγραφείς. Κορυφαία της λίστας, η περσινή κάτοχος του βραβείου Μπούκερ, η Ινδή Κίραν Ντεσάι, με το μυθιστόρημά της «Τhe Inheritance of Loss». Για δεύτερη φορά στη λίστα βρίσκονται η Νιγηριανή Chimamanda Ngozi Adichie (Half of a Yellow Sun) και η Αμερικανίδα Ανν Τάιλερ (Digging to America). Υποψήφια είναι επίσης η Κινέζα Xiaolu Guo, για τη ρομαντική κωμωδία της Α Concise Chinese-English Dictionary for Lovers, που είναι σκοπίμως γραμμένη σε κακά Αγγλικά.

Τέλος τη λίστα συμπληρώνουν η Ιρλανδή Τζέιν Χάρις με το πρώτο μυθιστόρημά της The Observations, και η Βρετανή Ρέιτσελ Κασκ, με το έργο της Αρλινγκτον Παρκ, μια ανατομία ενός τυπικού αγγλικού προαστίου. Η νικήτρια, που θα λάβει 30.000 λίρες, θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουνίου.