L’ Abreuvoir: Κλασική αξία

02.09.2010
Mισό αιώνα παρουσίας στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας συμπληρώνει φέτος το L’ Abreuvoir, ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια που δικαιούνται να έχουν τον τίτλο του κλασικού αλλά και του απόλυτα κοσμικού στεκιού.

Mισό αιώνα παρουσίας στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας συμπληρώνει φέτος το L’ Abreuvoir, ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια που δικαιούνται να έχουν τον τίτλο του κλασικού αλλά και του απόλυτα κοσμικού στεκιού.

Ολα ξεκίνησαν το 1965, όταν ο Αλέξης Κώτσης άνοιξε στο Κολωνάκι ένα εστιατόριο που έδινε έμφαση στη γαλλική κουζίνα, και σύντομα κατάφερε να προσελκύσει ως συνδαιτυμόνες τις κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής. Σε αυτούς συγκαταλέγονταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Jackie O, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, o Alain Delon, η Jane Fonda, η Brigitte Bardot, ο Omar Sharif, ο Αλβέρτος του Μονακό και εκατοντάδες άλλοι celebrities που κατά καιρούς έκαναν το L’ Abreuvoir στέκι τους.

Για αρκετές δεκαετίες -μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80- θεωρούνταν το κορυφαίο εστιατόριο της Αθήνας. Σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι η ποιότητα των πρώτων υλών. Αυστηρά επιλεγμένα προϊόντα που με σωστό μαγείρεμα έχουν δημιουργήσει πιάτα που έχουν αντέξει στον χρόνο και αποτελούν σημεία αναφοράς.

Το 1993 ο (πατέρας) Αλέξης Κώτσης άφησε τα μυστικά του και τη διαχείριση του εστιατορίου στα παιδιά του, την Κλαίρη και τον Σπύρο Κώτση, με τον οποίο είχαμε και μια μικρή συζήτηση. Τον ρωτήσαμε ποια ήταν η δική τους συμμετοχή στη συνέχεια του L’ Abreuvoir: «Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν, διατηρώντας την ταυτότητα του εστιατορίου, να δούμε με καινούρια ματιά τα κλασικά πιάτα του καθώς επίσης να προσθέσουμε και κάποια καινούρια. Επιπλέον, το service άλλαξε στυλ: Εγινε με πιάτα παρουσίασης και κλοσέ με ασημένια μαχαιροπίρουνα. Η μεγαλύτερη, όμως, αλλαγή έγινε στη λίστα κρασιών, όπου πλέον φιλοξενούμε 400 ετικέτες από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και στη μόδα είναι η fusion και η ιαπωνική κουζίνα, η γαλλική γαστρονομία παραμένει δημοφιλής. «Εχει άξιους εκπροσώπους τόσο στη μοντέρνα όσο και στην κλασική της έκφανση και εξακολουθεί να γοητεύει. Αυτό το βλέπουμε με νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν διστάζουν να μας ζητήσουν να τους προτείνουμε πιάτα και κυρίως κρασιά που δεν μπορούν να βρουν αλλού, τόσο σε ποικιλία όσο και σε τιμή».

L’ Abreuvoir,
Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι,
τηλ. 210-7229106, 210-7229061,
www.abreuvoir.gr

Από τoν Χαράλαμπο Νικόπουλο/Paper